Neobjavené skvosty Česka: 5 nádherných zámkov, ktoré nepraskajú vo švíkoch

2023-07-26 12:00:00 |   |    | 

Chcete svoju dovolenku prežiť komornejšie a nepredierať sa davom turistov? České kraje vytipovali miesta, v ktorých sa návštevnícke čísla za rok pohybujú v nižších jednotkách či desiatkach tisíc a ktoré majú veľký potenciál byť medzi tými vyhľadávanejšími lokalitami. Na zoznam sa dostala aj pätica nádherných zámkov.



 

Štátny zámok Velké Březno

Štátny zámok Veľké Březno je jeden z najmladších, najmenších, ale zároveň aj najkrajších zámkov v Českej republike. Obklopuje ho nádherný, na Ústecku jedinečný prírodný anglický park s množstvom vzácnych stromov a kríkov. Zámok bol postavený až medzi rokmi 1843 a 1845 pre grófa Karla Chotka z Chotkova a Vojnína pôvodne v štýle neskorého rakúskeho empíru, Chotkov vnuk ho však medzi rokmi 1885 a 1910 prestaval v štýle romantickej novorenesancie.

Pozrieť si môžete pôvabné, do všetkých detailov zariadené zámocké interiéry vybavené dobovým nábytkom, ktoré vám pripomenú život šľachtickej rodiny Chotkov na konci 19. storočia, teda v čase, keď na zámku zdržiavala aj Žofia Chotková, vnučka zakladateľa zámku, ktorá sa neskôr stala manželkou následníka habsburského trónu Františka Ferdinanda d´Este a která byla spolu s ním v roce 1914 zastrelená pri sarajevskom atentáte, ktorým začala 1. svetová vojna. Medzi zaujímavosti tiež patria atrapy tort a obľúbených zákuskov grófa Chotka.

 

Zámok Moravská Třebová

Zámok v Moravskej Třebovej patrí k najvýznamnejším renesančným pamiatkam v Českej republike. Na konci 15. storočia sa tu vôbec po prvýkrát v českých krajinách objavili, vtedy moderné, renesančné prvky a na začiatku 17. storočia vznikli tri neskororenesančné krídla podľa plánov talianskych staviteľov. Tie patria k najhodnotnejším manieristickým pamiatkam v strednej Európe a zámok preto nechýba v žiadnej českej učebnici dejín umenia.

Okrem tradičných expozícií si v Moravskej Třebovej môžete prezrieť stredovekú mučiareň alebo alchymistickú laboratórium, kde nahliadnete do hľadania elixíru života alebo kameňa mudrcov. Od roku 2022 sú záujemcom sprístupnené aj dve miestnosti vo veži. Expozícia je zameraná na šľachtica Ladislava Velena zo Žerotína, ktorý bol významným vlastníkom panstva. V hornej časti veže uvidíte jeho spálňu a pracovňu, na spodnom poschodí veže sa nachádza interaktívna časť, kde sa dá oboznámiť s vývojom moravskotřebovského panstva a jeho držiteľmi okolo roku 1620.

 

Zámok Uherčice

Zámok Uherčice býva vďaka rôznym stavebným a umeleckým epochám označovaný ako „učebnica slohov“. Vznikol na mieste pôvodnej gotickej pevnosti zo sklonku 15. storočia a najväčší stavebný rozmach patrí do 16. storočia, kedy sa zámok veľmi podstatne rozrástol prakticky do dnešnej podoby. Obdobie baroka nepoznamenalo nijako výrazne architektonickú koncepciu, významne však obohatilo interiéry o cennú štukovú a maliarsku výzdobu.

Prehliadkový okruh návštevníkov zoznámi ich s históriou posledného šľachtického rodu Collalto et San Salvatore, najmä s osobou kniežaťa Odoarda, ktorý na začiatku 19. storočia vykonal rozsiahlu prestavbu severného zámku. Návštevníci tu uvidia nové parketové podlahy, repliky historických kachlí a zreštaurované nástenné maľby. Novo opravené komnaty vyzerajú tak, ako na začiatku 19. storočia. Návštevnú trasu dokresľuje krištáľový luster, zámocký nábytok vrátane klavíra aj farebne zdobené schodisko.

 

Zámok Chyše

Zámok Chyše preslávil Karel Čapek, ktorý tu zdržiaval v roku 1917 a zvečnil ho vo svojich dielach Krakatit alebo Vec Makropulos. História zámku Chyše na západe Čiech siaha do roku 1169. V 13. storočí bol gotický hrad kráľovským majetkom a v roku 1578 ho dal Mikuláš z Lobkovic prestavať na renesančný zámok. V roku 1708 ukončili barokovú prestavbu a za vlastníctva Prokopa III. Lažanského bola realizovaná (1856-1858) vonkajšia podoba zámku do súčasnej neogotickej podoby.

V roku 1945 bol zámok skonfiškovaný a v roku 1976 kompletne vyprataný a uzavretý, čím nastalo obdobie najväčšej devastácie. Na začiatku roku 1996 zámocký areál zakúpil potomok pôvodných majiteľov Vladimír Lažanský s manželkou a zahájil celkovú obnovu zámockej budovy. Dnes si môžete prejsť interiéry vrátane sály so stropnou maľbou od Petra Brandla, expozíciu o Čapkovi aj rozsiahly zámocký park. Nazrite aj do historických interiérov pivovaru a ochutnajte pivo varené podľa staročeskej receptúry.

 

Linhartovský zámok

Linhartovský zámok leží na polceste medzi Krnovom a mestom Albrechticami. Bol vybudovaný v druhej polovici 16. storočia prestavbou linhartovskej pevnosti na renesančné sídlo a za dobu svojej existencie niekoľkokrát schátral. Dnes je však nádherne zrekonštruovaný a ukrýva expozíciu keramiky aj zaujímavých hračiek. Malí aj veľkí si tu prezrú autíčka, vláčiky, historické bábiky, ale aj fotografie slávnych českých hercov, filmové plagáty a premietaciu techniku. Navštívte aj zámocký park s dubom z konca 13. storočia.

Od leta 2022 interiéry zámku dopĺňa stovka papierových postáv v životnej veľkosti, ktoré predstavujú inscenovaný život v najlepších časoch tejto budovy, keď sa tam schádzala smotánka z celej Európy vrátane takých osobností, ako bola Mária Terézia. Na zámku tak budete svedkami zámockého bálu s kapelou, slávnostnej hostiny, kde nosia čašníci tácky s jedlom, inde hrajú chlapi karty, stráže strážia brány a nechýba ani kat s väzňom. Expozícia bola pomenovaná po rode Sedlnických z Choltic, ktorým zámok patril v 17. a 18. storočí.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: CzechTourism / Kudyznudy.cz

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa