Spoznajte Karlovarský kraj: Čakajú na vás svetoznáme kúpele aj český Yellowstone

2023-08-16 12:00:00 |   |    | 

Rozlohou patrí k najmenším, no turistickými atrakciami všetkých prevalcuje. Karlovarský kraj ponúka svetoznáme kúpeľné mestá, český Yellowstone aj hrad, kde väznili budúceho kráľa. Spoznajte ho spolu s nami.



 

Karlove Vary

Preslávené kúpeľné mesto je naozajstným klenotom Českej republiky. Spolu s Mariánskymi a Františkovými Lázňami tvoria tzv. Západočeský kúpeľný trojuholník, ktorý bol v roku 2021 s ďalšími ôsmimi európskymi kúpeľnými mestami zapísaný na Zoznam UNESCO ako „Slávne kúpele Európy“.

Návštevníci z celého sveta si chodia do Karlových Varov liečiť najmä problémy zažívacie traktu, látkovej výmeny, cukrovky, obezity či pohybového ústrojenstva. Kúpeľné procedúry si tu môžete dopriať v hotelových balneocentrách alebo na verejných miestach, ako sú Alžbetine lázně či Lázně III.

Mesto má aj krásne centrum s množstvom historických kúpeľných domov či hotelov a jedinečnými kolonádami. K tým najznámejším patria Mlýnska, Sadova, Tržná, Zámecká či Vřídelná. Prechádzku po kolonádach môžete spojiť s ochutnávaním všetkých 16 karlovarských prameňov. Najznámejším je Vřídlo, ktorý tryská až do výšky 12 metrov a dosahuje teplotu až 73°C.

V jeho podzemí sa nachádza turistická trasa, kde sa okrem iného oboznámite s výrobou netradičných suvenírov „kamenných ruží“. K ďalším typickým suvenírom z Karlových Varov patria tradičné kúpeľné oblátky, originálne poháriky na pitné kúry či fľaška bylinného likéru Becherovky, ktorá sa tu vyrába už od roku 1807. Viac o jeho histórii a súčasnosti sa dozviete v návštevníckom centre Múzea Jana Bechera.

Navštíviť odporúčame aj svetoznámu sklársku hutu Moser či porcelánku Thun. V oboch nazriete priamo do výrobne, kde pod rukami skúsených odborníkov vznikajú jedinečné kúsky krehkej krásy. Večer si môžete zájsť na kultúru do Mestského divadla od známych architektov Ferdinanda Fellnera  a Hermana Helmera, ktorí stavali divadelné budovy v celom Rakúsko-Uhorsku.

Títo architekti postavili v meste aj ďalšiu reprezentatívnu budovu Cisárskych kúpeľov, ktoré boli prvým fitness centrom a verejnými slatinnými kúpeľmi v meste. Po rozsiahlej rekonštrukcii sú od júna 2023 opätovne sprístupnené pre kultúrne a spoločenské akcie a vznikla tam aj unikátna expozícia zameraná na históriu kúpeľníctva.

V átriu budovy vytvorili koncertnú sálu, ktorá je pri variabilnom hľadisku k dispozícii pre 300 divákov. V meste sa tešia obľube aj  prechádzky do okolitej prírody, ktoré vás zavedú napríklad na Goetheho rozhľadňu či rozhľadňu Diana, k soche kamzíka Jelení skok alebo do minizoo s motýlím domom.

 

Loket

Kúsok od Karlových Varov sa nachádza mestečko Loket s majestátnym hradom, ktorý z troch strán obmýva rieka Ohře. V dobe vlády Luxemburgovcov v Čechách bol hrad dočasným sídlom členov kráľovskej rodiny. Tri roky tu bol ako dieťa s matkou väznený aj kráľovič Václav, budúci slávny český kráľ a rímsky cisár Karol IV.

Na hrade sú dnes viaceré expozície, napríklad výstava porcelánu z okolitých dnes už neexistujúcich manufaktúr, taktiež expozícia historických zbrani a archeológie.

Azda najväčším ťahákom je expozícia hrdelného práva, kde si návštevník môže pozrieť pohybujúce sa figuríny, ktoré v jednotlivých kobkách v podzemí predvádzajú spôsoby stredovekého mučenia a popráv, čo je doplnené aj zvukovými prejavmi.

Mestečko Loket sa môže okrem hradu pochváliť aj najväčšou zbierkou kúpeľných pohárikov v Čechách, ktorá je vystavená v „Muzeu lázenských pohárků. Expozíciu tvorí okolo 1850 unikátnych kúskov, z ktorých je väčšina z porcelánu, ale aj skla, striebra, cínu, plastu či kameniny.

 

Mariánské Lázňe

V druhom najznámejšom kúpeľnom meste Česka si môžete dopriať procedúry založené na liečivej sile prameňov, ktorých je v meste 40 a v okolí až vyše 100. Pitie vody z týchto prameňov posilňuje imunitu a zlepšuje celkovú fyzickú a duševnú pohodu.

Môžete využiť liečebné účinky „elixíru mladosti“ Máriinho jazierka, čo je plynný kúpeľ pôsobiaci na regeneráciu a proti starnutiu, prírodné procedúry s CO2 pre zlepšenie krvného obehu a osviežujúcu klímu, ktorá je sama o sebe prírodným liečivým zdrojom. Prechádzka po najdlhšej kolonáde v Česku so Spievajúcou fontánou, ktorá hrá klasickú hudbu, ako aj populárne melódie z filmov patrí k nezabudnuteľným zážitkom.

Okúpať sa môžete v historickým Rímskych kúpeľoch z roku 1896 s bazénmi, relaxačnou vírivkou, saunovým svetom a Kneippovým chodníkom. Určite aspoň nazrite do historických kúpeľných kabín anglického kráľa Edwarda VII. a cisára Františka Jozefa I., ktorí radi navštevovali tieto kúpele. Na okraji mesta sa nachádza aj najstaršie golfové ihrisko v Česku z roku 1905.

Za návštevu stojí tiež jedinečný park miniatúr Boheminium v lesoparku nad mestom, kde uvidíte vyše 70 miniatúr najznámejších pamiatok Česka v mierke 1:25. Prípadne zavítajte na rozhľadňu Hamelika alebo Mescéryho vyhliadku. V Mariánskych Lázniach si užijete aj bohatý kultúrny program, koncerty, výstavy a festivaly, ktoré v meste prebiehajú po celý rok.

 

Cheb

Za návštevu určite stojí aj Cheb, kde nájdete celý rad atrakcií. Jedným z hlavných symbolov tunajšej architektúry je súbor jedenástich kupeckých domčekov z 13. storočia nazývaný aj Špalíček. Pôvodne tu boli drevené búdy a obchody s mäsom, postupne sa na pôvodnom pôdoryse menila architektúra, drevo nahrádzali odolnejšie materiály a celý súbor stavieb bol dokončený v 15. storočí.

Špalíček rozdeľuje na dva samostatné bloky stredoveká ulička, zvaná Kramářská. Je veľmi úzka a plne si v nej vychutnáte stredovekú jednoduchosť stavieb. Ďalšou atrakciou mesta je prehliadka podkroví historických domov na námestí. Táto technická pamiatka je v Českej republike fenoménom. Na malej ploche tu uvidíte drevené konštrukcie, ktoré vznikali v časoch gotiky, renesancie, baroka či klasicizmu. Začiatok prehliadky je od mestského infocentra a miesta je potrebné si rezervovať vopred.

Medzi ďalšie pýchy mestskej architektúry patrí taktiež Nová Radnica, Wernerov dom, dom U dvoch arcivojvodov a taktiež Pachelbelov dom, v ktorom dnes sídli Múzeum Chebu. Práve v tomto dome bol v roku 1634 zavraždený známy český vojvodca a politik Albrecht z Valdštejna. Múzeum vlastní najrozsiahlejšiu zbierku jeho osobných vecí ako napríklad kord, jazdecké sedlá, čipkovaný golier či jeho jazdecké topánky. Tiež tam uvidíte zbraň, ktorou bol vojvoda zavraždený.

Jednou z najkrajších stredoeurópskych románskych pamiatok je Chebský hrad z 2. polovice 12. storočia, z ktorého sa však už zachovalo len torzo. Za návštevu stojí aj galéria Art Centrum Galéria 4, ktorá sa špecializuje na fotografické umenie a je aj usporiadateľom a organizátorom známeho jesenného festivalu Chebské dvorky.

Na počesť pobytu a smrti Albrechta z Valdštejna sa v Chebe už od roku 1908 usporadúvajú aj Valdštejnské slávnosti, tento rok naplánované na 25. a 26. augusta. Odohrávajú sa za tónov dobovej hudby, uvidíte rytiersky turnaj, akrobatickú aj ohňovú show a bude tam aj jarmok a ukážky dobových remesiel a sokoliarstva.

 

 

Františkovy Lázně

Najmenšie kúpeľné mestečko bolo založené ako prvé slatinné kúpele na svete. Hlavným zdrojom liečby je 21 minerálnych prameňov s teplotou 9 až 1 °C. Najznámejšími si Glauberove pramene s vysokým obsahom soli.

Okrem liečivej vody sa využíva na procedúry aj prírodná slatina a plyn CO2. Liečia sa tu najmä ženské ochorenia, choroby srdca, ciev, onkologické choroby a choroby pohybového aparátu.

Symbolom mesta je soška malého chlapca Františka, ktorý sediac na kamennej guli zviera v rukách rybu. Podľa legendy žena, ktorá siahne na jeho ľavý palec nohy, bude mať do roka bábätko.

V meste sa môžete kochať úžasnými kolonádami, ktoré vás vrátia v čase. Na Novej kolonáde sa nachádzajú Plynové kúpele, na Kolonáde Soľného a Lúčneho prameňa nájdete hneď dva pavilóny a najmladšia Kolonáda Natáliinho prameňa zaujme výverom príjemne sladkastej chuti.

V kúpeľnom mestečku sa nachádza aj Aquaforum - kúpeľný aquapark, v ktorom si prídu na svoje všetky vekové kategórie. Vyskúšať si tam môžete napríklad adrenalínové šmykľavky a tí najmenší si tu užijú detské bazény a ihrisko.

 

SOOS

Počas kúpeľného pobytu vo Františkových Lázniach si spravte výlet aj do Národnej prírodnej rezervácie SOOS s rašeliniskami a minerálnymi prameňmi. Táto akoby mesačná krajina je pokrytá žltou a bielou vrstvou vyzrážaných minerálnych solí a je tiež prezývaná český Yellowstone.

Rozkladá sa na ploche o veľkosti 221 hektárov a jej časť môžete prejsť po náučnom chodníku, dlhom 1,4 kilometra, doplnenom informačnými tabuľami s popismi a vysvetlivkami. Uvidíte rašelinisko a slatinisko, kde vyviera veľké množstvo minerálnych prameňov a čistý oxid uhličitý v bahenných sopkách.

Náučný chodník vedie po drevených lávkach lesom alebo po dne vyschnutého jazera, kde sa kedysi ťažila soľ. V rezervácii žije celý rad chránených živočíchov a rastie tam množstvo mokraďových a slanomilných rastlín.

Dodnes sa tam ťaží slatina pre potreby kúpeľov vo Františkových Lázních. V rezervácii sa nachádza aj malé múzeum s modelmi pravekých jašterov a expozíciou geologických dejín vzniku Zeme.

 

Autor: © Zoznam/Peter Samuel Tóth

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa