Budapešť patrí k najkrajším mestám sveta: TOP 10 atrakcií, ktorým za to vďačí

2019-03-16 00:00:01 |   |    | 

S Budapešťou nás dlhé roky spájali spoločné dejiny Rakúsko-Uhorska a potom sme ruka v ruke prechádzali veľmi podobnými osudmi. Vďaka tomu je nám hlavné mesto Maďarska stále veľmi blízke a jeho pamiatky v nás vyvolajú silnejšie emócie ako prechádzky neznámymi uličkami iných metropol.



 

1. Parlament

Mesto Budapešť vzniklo v roku 1873 a od tohto momentu domáci predstavitelia túžili po  reprezentatívnom priestore, ktorý by slúžil na zasadania a prijímanie oficiálnych návštev. Parlament stavali na prelome 19. a 20. storočia, čím chceli symbolicky pripomenúť výročie príchodu prvých maďarských predkov na územie tejto krajiny. Na jeho vzniku sa výrazne podieľalo veľa Slovákov, ktorí patrili medzi najspoľahlivejších robotníkov na stavbe. Budova je známa vďaka bohatému zdobeniu, pri jej skrášľovaní spotrebovali 40 kilogramov zlata. V súčasnosti tam majú domov aj bývalé korunovačné klenoty, z ktorých najvýznamnejšia je koruna. Parlament je prístupný na verejné prehliadky, ale tie sú niekedy časovo obmedzené kvôli oficiálnym návštevám a rokovaniam.

 

2. Hradný vrch

Najkrajší pohľad na historické centrum pôvodného mesta Buda budete mať priamo od budovy parlamentu. Odtiaľ sa skvele vyníma zdobený reťazový most aj s budovami bývalého hradu. Keďže ten bol počas 2. svetovej vojny takmer kompletne zničený, museli ho celý zrekonštruovať. Zachovali sa len pôvodné fasády domov, ktoré dnes ukrývajú dve národné múzeá a veľkú knižnicu. Prvé z nich sa venuje umeniu a je galériou najlepších diel domácich autorov, druhé vás sprevádza históriou Uhorska a neskôr Maďarska.

 

3. Rybárska bašta

V minulosti sa v tejto časti nachádzalo obranné opevnenie, ktoré chránilo hrad a centrum mesta. Na konci 19. storočia sa však rozhodli dať mu vznešenejšiu podobu a vznikla z neho Rybárska bašta, ktorá patrí k dvom najkrajším vyhliadkam na mesto. Z tejto sa vám naskytne nádherný výhľad na parlament a baziliku, ale aj na samotný Dunaj. Vytvorená je v neorománskom slohu a dominujú jej vežičky s kolonádami a rozvetveným schodiskom.

 

4. Bazilika sv. Štefana

Patrónom Maďarska je svätý Štefan a jeho pamiatke sa rozhodli venovať aj hlavnú baziliku v meste. Tá sídli priamo v centre neďaleko Dunaja a hlavných námestí. Začali ju stavať v polovici 19. storočia, ale na jej definitívne dokončenie potrebovali vyše 50 rokov. Elegantný exteriér prechádza do bohato zdobeného interiéru, ktorý je rozdelený do niekoľkých lodí. Stropom dominuje zlatá farba, ktorá prepája náboženské fresky. Bazilika je voľne prístupná pre verejnosť, len v niektoré dni tam organizujú prehliadky so sprievodcom. Pozrieť sa môžete aj na krásnu vyhliadku z veží, odkiaľ najmä počas západu slnka uvidíte romanticky osvetlený hradný vrch.

 

5. Kostol sv. Mateja

Druhý významný kostol má podstatne bohatšiu históriu. Jeho vznik sa datuje až do 13. storočia a počas svojej éry slúžil aj na korunovačné obrady. Tejto pocty sa tam dočkali napríklad kráľ Karol I. alebo cisárovná Sisi. Na tieto momenty pamätajú nástenné maľby v hlavnej časti kostola. Keďže Budapešť bola isté obdobie pod nadvládou Turkov,ovplyvnili aj tento svätostánok. Po prebraní moci sa zasadili o to, aby bol zmenený na mešitu a v súčasnosti preto môžete na budove badať aj prvky islamskej architektúry.

 

6. Historické termálne kúpele

Nielen Budapešť, ale aj celé Maďarsko je známe vďaka množstvu termálnych prameňov. Žiadna dovolenka v týchto končinách sa nezaobíde bez oddychu v bazéne s horúcou vodou, ktorá má vynikajúce účinky na problémy s kĺbmi, ale taktiež dobre vplýva na kvalitu pokožky. V hlavnom meste nájdete šesť historických kúpeľov, ktoré sa touto činnosťou zaoberali už od 16. storočia. Najstaršie z nich sú Király, ktoré majú vodu bohatú na magnézium. Veľmi obľúbené sú elegantné kúpele Gellért, ktoré boli postavené v štýle secesie a najnavštevovanejšie sú Széchenyiho kúpele s dobovým zariadením.

 

7. Námestie hrdinov

Účelom tohto námestia je vzdať poctu hlavným maďarským hrdinom, na ktorých sa tak nemôže nikdy zabudnúť. O veľký pamätník sa postaral poľský architekt Albert Schickedanz. Všetko sa odvíja od strednej časti, kde sa nachádzajú sochy Arpáda na koni, ktorému robia spoločnosť jeho priatelia. Vedľa neho sa na priečelí postupne predstavujú uhorskí králi. Pred nimi hrdo tróni pamätník neznámemu vojakovi a nad nimi všetkými na vysokom stĺpe žiari socha archanjela Gabriela, ktorý ticho stráži týchto velikánov.

 

8. Margitin ostrov

Na rieke Dunaj sa v minulosti nachádzali tri menšie ostrovy, ktoré spojili v jeden veľký celok a nazvali ho Margitin ostrov. Od 19. storočia ho premenili na oddychovú mestskú zónu. Nachádza sa tam rozsiahly park, ktorý umožňuje aj venovanie sa aktívnemu pohybu. Uvidíte tam viaceré historické budovy aj hudobnú fontánu. Počas leta organizujú po rieke plavby, ktoré vás privezú aj do týchto končín.

 

9. Citadela

Druhá najdôležitejšia mestská vyhliadka sa nachádza na Gellértovom vrchu, ktorý nesie pomenovanie po známom svätcovi. V polovici 19. storočia tam postavili pozorovateľňu, ktorá chránila mesto pred nájazdmi nepriateľov. V súčasnosti ju premenili na obľúbenú turistickú atrakciu, v ktorej sa navyše nachádza malé vojenské múzeum.

 

10. Vajdahunyadský hrad

Tento staro pôsobiaci hrad v skutočnosti postavili až v 19. storočí podľa predlohy rumunského Hunayadiho hradu. Vybudovali ho v rámci osláv príchodu svojich predkov na toto územie, aby tak vzdali poctu maďarskému ľudu. V skutočnosti ho nikdy nikto neobýval a mal mať len ozdobnú funkciu. Neskôr sa tam rozhodli presťahovať niektoré múzeá a organizujú tam viacero zaujímavých podujatí. V zime je jazero pri hrade zamrznuté a využívajú ho na korčuľovanie. Počas adventu tam môžete navštíviť slávne vianočné trhy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Budapest

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa