Turisti rozhodli: Toto je 15 najatraktívnejších európskych miest roku 2019

2019-02-28 00:00:01 |   |    | 

Bratislava bola nedávno nominovaná medzi 20 najobľúbenejších turistických destinácií roku 2019 a uchádzala sa aj o titul "European Best Destination 2019". V internetovom hlasovaní rozhodlo vyše pol milióna turistov o tom, že prvenstvo si napokon odnáša susedná metropola. Naše hlavné mesto však skončilo na krásnom deviatom mieste a tešiť sa môže na ďalších zvedavých návštevníkov. A kam by ste mali tento rok na výlet zamieriť vy?



 

1. Budapešť, Maďarsko

Tisíce hlasujúcich rozhodli o tom, že top destináciou roka 2019 je tento rok maďarská Budapešť. Mesto sa sa na vrchol rebríčka dostalo vďaka úžasným pamiatkam, lahodnej gastronómii a termálnym kúpeľom. Ponúka eleganciu Paríža, architektonické dedičstvo Viedne, šarm Porta a štokholmský spôsob života. Nás to teší o to viac, že to do nej máme doslova na skok.

 

2. Braga, Portugalsko

Veľkým prekvapením je druhé miesto rebríčka, kam hlasujúci posunuli portugalské mesto Braga. Nachádza sa asi hodinku vlakom od známejšieho Porta a podľa organizácie European Best Destination je to „šarmantné mesto plné života, ktoré ponúka to najlepšie z Portugalska", teda príjemné prechádzky po obchodných uliciach a mnoho historických pamiatok. K tým najkrajším v Brage patrí gotická katedrála, záhrada Santa Barbary a chrám Bom Jesus de Monte, kam sa dá vyviezť pozemnou lanovkou.

 

3. Monte Isola, Taliansko

Dosiaľ neveľmi objaveným tromfom je aj destinácia na treťom mieste. Mestečko na rovnomennom ostrove Monte Isola sa nachádza na jazere Iseo asi dve hodiny od Milána a na pár štvorcových kilometroch sľubuje to najlepšie z Lombardie. Autá sú tu už dlho zakázané, a tak zostáva toto miesto skutočným rajom na zemi, kde môžete dosýta oddychovať a užívať si priateľstvo domácich a dokonalosť panenskej prírody.

 

4. Metz, Francúzsko

Ak chcete navštíviť jedno z najtrendovejších miest vo Francúzsku, musíte sa vydať na severovýchod krajiny do Metzu. Napriek viacerým vzácnym historickým pamiatkam je to mesto mladých. Tí sem prichádzajú nielen na výlet, ale mnoho dizajnérov, investorov či startupistov nachádza v Metzi svoj nový domov. Mesto asi 80 minút od Paríža je skvelou kombináciou rušných obchodných ulíc a nábrežných promenád, ktoré môžete spoznávať pešo alebo na bicykli.

 

5. Poznaň, Poľsko

Svoje zastúpenie v rebríčku má aj susedné Poľsko. Ak vás zaujíma história, potom nemôžete vynechať mesto Poznaň, preslávené predovšetkým svojou nádhernou renesančnou radnicou, veľkým stredovekým hradom a farebnými fasádami hlavného námestia Stary Rynek. Z modernejších atrakcií treba spomenúť výnimočné nákupné centrum Stary Browar (Starý pivovar), ktoré patrí k najkrajším na svete.

 

6. Malaga, Španielsko

Zabudnite tento rok na Barcelonu či Madrid a vyberte sa do Malagy na juhu krajiny, kam z Bratislavy lieta Ryanair. Mesto sa môže pochváliť nádhernými plážami, krásnou zeleňou v okolí a tiež niekoľkými rímskymi stavbami. Ak toto všetko chcete mať ako na dlani, mali by ste sa vybrať na hrad Alcazaba na vrchu Gibralfaro. Povinnou jazdou je aj návšteva adrenalínového chodníka Caminito del Rey v rokline El Chorro a v neposlednom rade oddych v jednom z hammamov.

 

7. Ženeva, Švajčiarsko

Švajčiarska Ženava je úplne z iného súdka a turistov láka na „ranné lyžovanie a popoludňajšie nákupy“. Ťaží predovšetkým z fantastickej polohy na brehu najväčšieho jazera v západnej Európe a blízkosti vrchu Mt. Blanc, kam sa dostanete asi za hodinku. Najznámejšou atrakciou Ženevy je ale aj tak dielo človeka. Jet d´Eau, teda „prúd vody“ sa nachádza na mieste, kde sa rieka Rhôna vlieva do Ženevského jazera a pri priaznivom počasí strieka 7000 litrov vody do výšky 140 metrov rýchlosťou 200 kilometrov za hodinu.

 

8. Cavtat, Chorvátsko

Chorvátsko netreba Slovákom veľmi predstavovať, mestečko Cavtat však patrí k tým menej známym. Nachádza sa len 20 kilometrov od Dubrovníka a návštevníkov zvádza nádherným prostredím, historickými pamiatkami a gastronómiou. V Cavtate sa môžete prechádzať, bicyklovať, jazdiť na koni alebo si užívať vodné športy a je ideálnou voľbou na rodinnú dovolenku.

 

9. Bratislava, Slovensko

O našej metropole si dovolíme zacitovať, že „musí byť na vašom cestovateľskom zozname. Je to moderné mesto na Dunaji, kde sa stáročné dejiny spájajú so vzrušujúcou prítomnosťou.“ Podľa European Best Destinations sem turistov láka nielen finančná a geografická dostupnosť, ale je to tiež správne miesto pre všetkých, čo hľadajú „kultúru, výnimočnú kuchyňu, exkluzívne zážitky a výnimočnú atmosféru“.

 

10. Sainte-Maxime, Francúzsko

Druhým zástupcom krajiny galského kohúta je Sainte-Maxime, prímorské letovisko na Azúrovom pobreží. Je to skvelá voľba pre rodiny alebo zamilované dvojice, pretože tam medzi Provensálskom a Riviérou nájdu nádhernú prírodu a nekonečné pláže s tyrkysovou vodou.

 

11. Dinant, Belgicko

Belgicko je známe viacerými malými mestečkami, ktoré predstavujú šarmantný protiklad rušnému Bruselu. Dinant sa nachádza na rieke Meuse a práve táto lokalita s vysokým skalným pohorím v úzadí vytvára tú najkrajšiu panorámu. V okolí mesta nájdete množstvo turistických trás. V prípade, že vás viac zaujíma kultúra, vyberte sa do múzea saxofónov. V tomto meste sa totiž narodil jeho vynálezca Adolphe Sax, ktorý bol vášnivým hudobníkom.

 

12. Atény, Grécko

Slnko, gastronómia, kultúra, nočný život, pamiatky, more, modrá obloha... Vitajte v Aténach, ktoré sa medzi pätnástkou najlepších európskych destinácií objavujú každý rok. Niet divu, kolíska európskej filozofie je lákadlom, ktorému ťažko odolať. Za všetky jej skvosty spomeňme aspoň Akropolu s antickými chrámami, starú štvrť Plaka či parlament.

 

13. Kotor, Čierna Hora

Kotore sme už písali neraz, nádherné mesto na pobreží Jadranského mora sa môže pochváliť bohatým kultúrnym aj prírodným dedičstvom. Ak radi objavujete krásy prírody, no lákajú vás aj historické pamiatky, ste tu správne. Kotor je od roku 1979 zapísané na zozname UNESCO a to je dôkaz toho, že tu okrem nádherného mora a majestátnych hôr nájdete aj skutočne vzácne stredoveké pamiatky.

 

14. Riga, Lotyšsko

O Rige sa hovorí, že má ohnivé srdce. Centrum mesta je neustále živé, stretávajú sa v ňom mladí ľudia, ktorí sa radi zabávajú, milujú hudbu a tanec. Energia, ktorá prúdi ich žilami, sa potom prenáša i do ulíc samotnej Rigy. Okrem toho vám však prináša i bohatú zmes pamiatok, medzi ktorými vyniká najmä secesný štýl architektúry.

 

15. Florencia, Taliansko

To najlepšie na záver, to si akiste povedia mnohí pri sledovaní rebríčka Najlepších európskych destinácií. Florencii sa totiž len máločo vyrovná – jej krása a atmosféra sú lákadlom, ktorému sa nedá odolať. Mesto inšpirovalo tých najvýznamnejších umelcov v histórii a jej ulice dodnes zdobia ich architektonické a sochárske diela. O Florencii netreba veľa hovoriť, Florenciu treba zažiť!

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa