Lonely Planet zverejnil TOP destinácie na rok 2019: Určite si z nich vyberiete aj vy

2018-10-25 00:00:01 |   |    | 

Ak už plánujete, kam zamieriť za poznaním a oddychom budúci rok, máme pre vás pomôcku. Najväčší vydavateľ knižných sprievodcov Lonely Planet zverejnil zoznam najzaujímavejších krajín, miest aj regiónov na rok 2019. Možno je medzi nimi aj cieľ vašej ďalšej cesty.



 

Najlepšie krajiny

Najlepšou krajinou je pre rok 2019 podľa Lonely Planet Srí Lanka. „Ostrov sa po desaťročiach občianskych konfliktov prebúdza a ponúka to najlepšie pre rodiny, adrenalínových nadšencov, ekoturistov aj gurmánov, a to bez ohľadu na rozpočet,“ zdôvodňujú svoj výber v „biblii cestovateľov“.

Na druhom mieste sa v zozname krajín umiestnilo Nemecko, ktoré vás podľa Lonely Planet „vtiahne do strhujúcej alchýmie tradície a vízie“. Či už si vyberiete horský výstup, návštevu stredovekého hradu, bicyklovanie popri vinohradoch alebo radšej ochutnávanie pív v niektorom z príjemných podnikov, v Nemecku to rozhodne neoľutujete.

Treťou najlepšou krajinou pre rok 2019 je podľa Lonely Planet Zimbabwe, „jedna z najbezpečnejších destinácií v Afrike“. Tešiť sa tam môžete na mimoriadne priateľských ľudí, archeologické náleziská na zozname UNESCO, lesy a hory, nádherné Viktóriine vodopády a niekoľko národných parkov, kde žije „veľká päťka“.

Na ostatných miestach zoznamu TOP krajín pre budúci rok je Panama, Kirgizsko, Jordánsko, Indonézia, Bielorusko, Svätý Tomáš a Princov ostrov a na desiatom mieste sa umiestnilo Belize.

 

Najlepšie regióny

Zoznamu TOP regiónov aktuálne kraľuje taliansky Piedmont. Vďačí za to mestu Turín, ktoré je centrom súčasného umenia a elektronickej hudobnej scény, „úžasne odľahlým alpským turistickým trasám“ a „nádherným dedinám a údoliam s tým najlepším talianskym vínom“, píše Lonely Planet.

Druhou najlepšou voľbou je podľa sprievodcu americký Catskills s „úžasnými domácimi reštauráciami, malými pivovarmi a neustále rastúcim počtom galérií a koncertných sál“.

Severné Peru, ktoré sa umiestnilo na treťom mieste, je zas domovom „tých najdivokejších oblastí na svete“, kým štvrté Red Centre v srdci Austrálie ponúka „najúžasnejšie cestovateľské zážitky“. Napríklad pozorovanie východu slnka ponad pieskovcový monolit Uluru.

Uluru, helicopter view.jpg
Autor: Corey LeopoldUluru/Ayers Rock, CC BY 2.0, Odkaz

Na piatom mieste nájdete Škótsku vysočinu, jednu z „najdivokejších, najmenej obývaných a najmalebnejších častí Európy“. V tabuľke sa ocitol ešte aj ruský Ďaleký východ (6. priečka), indický Gujurat (7.), Manitoba v Kanade (8.), francúzska Normandia (9.) a údolie Valle del Elqui v Čile (10.).

 

Najlepšie mestá

Najlepším mestom je pre rok 2019 dánska Kodaň, ktorú cestovatelia z Lonely Planet vybrali kvôli  „svetoznámej gastronómii a dizajnu“. Na druhom mieste sa vďaka „technologickým inováciám“ umiestnilo čínske mesto Šen-čen a bronzovú priečku obsadil Novi Sad v Srbsku, ktorý je podľa turistických expertov „elegantným, a predsa ľahkovážnym“ mestom s výbornými festivalmi a čínskou štvrťou, z ktorej sa stalo centrum alternatívnej kultúry.

Štvrtým najlepším mestom je Miami – „kúsok tropického raja, ktorý sa v ostatných pár rokoch premenil na kvitnúce centrum umenia, gastroturistickú destináciu a inovátora v urbánnom dizajne.“ Ďalším v rebríčku TOP miest je Káthmandu (5.), Mexiko (6.), senegalský Dakar (7.), Seattle (8.), Zadar (9.) a Meknes v Maroku (10.)

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa