Normandia - domov pokladov, aké inde nenájdete

2018-05-08 00:00:01 |   |    | 

Turisti vo Francúzsku navštevujú skôr na juh, kde hľadajú príjemný oddych na plážach a teplé počasie. No ani Normandia nie je na zahodenie. Nájdete tam jednu z top francúzskych atrakcií, bohaté zastúpenie historických pamiatok a taktiež pár zaujímavostí, ktoré stoja za preskúmanie tohto nádherného regiónu na severe krajiny.



 

Mont Saint-Michel

Tento kláštor s malou obcou je unikátny už svojou polohou. Postavili ho totiž na vysokej skale uprostred mora, ku ktorej vedie jedna úzka cesta. Počas prílivu sú okolie vrchu a v prípade vysokej vody aj časť cesty pokryté vodou. V čase odlivu sa zase môžete prejsť okolo skaly a pozrieť si ju z iného pohľadu. Táto časť Francúzska bola obývaná už počas 8. storočia. Až neskôr tam postavili kláštor s kostolom, ktorý sa v stredoveku stal obľúbeným pútnickým miestom. Na trasu venovanú posilneniu viery sa môžete vybrať aj v súčasnosti. Mnohí absolvujú 200 metrov dlhé stúpanie po strmom kopci odriekaním tichých modlitieb a premýšľaním o svojom živote. Z horných budov a najmä z kostola je nádherný výhľad na celé okolie. Mont Saint-Michel je zároveň jednou z top atrakcií v krajine.

 

Pláže Dňa D

Normandia sa spája aj s jedným významným míľnikom týkajúcim sa 2. svetovej vojny. Dňa 6. júna 1944 sa tam vylodili spojenecké vojská, ktoré chceli preniknúť do vnútrozemia Francúzska. Na tomto mieste prebiehali najťažšie boje, po ktorých sa výrazne oslabili Hitlerove sily. Aj kvôli tomu jeho nadvláda do niekoľkých mesiacov padla a vojna bola skončená. V súčasnosti sa na plážach Gold, Juno, Omaha, Sword a Utah stretávajú historickí nadšenci, ktorí spomínajú na neľahké dni v dejinách. Na týchto miestach sa nachádza symbolický cintorín, ktorý je venovaný pamiatke zosnulých vojakov.

 

Rouen

Stredoveké mestečko je ako stvorené na romantické prechádzky starobylými uličkami. Mnoho domov je zachovaných v pôvodnom stave a ukazujú tak rôzne typy nemeckej architektúry. V Rouen sa nachádza známa katedrála, ktorá poslúžila Monetovi ako predloha na niektoré jeho obrazy. S dejinami tohto mesta sa spája ďalšia významná osobnosť. Práve tam väznili a súdili Johanku z Arku. V meste sa nachádza významné múzeum umenia, ktoré združuje maľby viacerých slávnych maliarov z tejto časti Francúzska.

 

Monetova záhrada

Tento krásny kraj učaroval aj svetoznámemu maliarovi Monetovi. Jeho vila v Giverny bola nielen jeho domov, ale zároveň v nej vždy našiel najväčšiu inšpiráciu pre maľovanie. Na jeho obrazoch sme často obdivovali priam dokonalú prírodu v úžasnej záhrade. Všetky tieto krásne zátišia našiel práve u seba doma. Jeho sídlo sa preto rozhodli zrekonštruovať a záhradu udržiavajú v takom stave, ako keď tam býval tento velikán. Preto i dnes počas prechádzok ľahko spoznáte výjavy z niektorých jeho diel, ktoré zrazu ožijú priamo pred vašimi očami.

 

Tapiséria z Bayeux

Možno bežne nevyhľadávate atrakcie podobného druhu, ale tapiséria z Bayeux je najvýznamnejšou na svete. Prvá zmienka pochádza z 2. polovice 15. storočia, no vyšívaný obraz by mal byť ešte starší. Uvažuje sa dokonca o tom, že na tomto dielku mala pracovať samotná kráľovná Matylda. Tapiséria zachytáva významnú časť svetových dejín. Môžete na nej vidieť spomienky na normanskú inváziu do Anglicka (1066) a jednotlivé kroky sú navyše doplnené textom v latinskom jazyku. Táto netradičná kronika je dlhá 68 metrov a na svoj vek je zachovaná vo veľmi dobrom stave.

 

Zámok Fontaine-Henry

Normandia nie je natoľko bohatá na majestátne zámky ako zvyšok Francúzska. Napriek tomu vám prináša jeden klenot v podobe honosného sídla v obci Fontaine-Henry. Táto úžasná stavba pochádza z 13. storočia a až dodnes sa ju podarilo zachovať vo vynikajúcom stave. V interiéri si môžete pozrieť kvalitnú zbierku dobového nábytku. Keďže bývalí majitelia boli fanúšikmi umenia, steny tohto zámku zdobia vzácne maľby od slávnych francúzskych umelcov. Stavbe dominuje gotická a renesančná architektúra a súčasťou tohto komplexu je aj veľký park.

 

Étretat

Dovolenkári sa v Normandii sústreďujú najmä  okolo mestečka Étretat. To síce nemá tradičné rovinaté pobrežie, ale turistov presvedčí najmä vďaka nádherným útesom, ktorým dominuje známy klenutý oblúk. V tejto krásnej oblasti vytvorili populárny golfový rezort, ktorý počas hry ponúka nádherný výhľad na more. Celá Normandia je známa aj z gastronomického hľadiska. Veľmi dobre sa tam darí rybolovu, vďaka čomu sú domáci majstrami v príprave rýb a morských živočíchov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa