Drsná krása jazier a údolí: 7 TOP miest Škótskej vysočiny

2018-08-31 00:00:01 |   |    | 

Škótska vysočina patrí medzi najkrajšie miesta v Európe. I kvôli tomu si ju vybralo mnoho filmových štábov, ktoré tam nakrúcali rôzne filmy a seriály ako napríklad Hry o tróny alebo Statočné srdce. Týchto sedem miest vám ponúkne zaujímavé zastávky počas vášho výletu v týchto končinách.



 

Isle of Skye

Najväčší ostrov Vnútorných Hebridýt, ktoré sú súčasťou Škótskej vysočiny, je najkrajšou časťou tohto regiónu. Isle of Skye má niekoľko zaujímavých atrakcií, ktoré stoja za jednu samostatnú dovolenku. Fairy Pools sú súborom malých jazierok, ktoré sú vzájomne prepojené. Nachádzajú sa uprostred divokej prírody a vyzerajú tam skutočne rozprávkovo. Old Man of Stor je súborom vysokých skalísk, ktoré vznikli v blízkosti pobrežia. Vedie k nim turistická trasa, ktorá vás prevedie touto nádhernou prírodou. Quiraing je zase najkrajšou vychádzkou pre fotografov, po ktorej sa do tohto ostrova naisto zamilujete.

 

Glen Coe

Ak si pamätáte zábery zo Škótskej vysočiny, na ktorých sú zvečnené typické biele domčeky a nádherná príroda, s veľkou pravdepodobnosťou pochádzali práve z dedinky Glencoe v údolí Glen Coe. Niektorí dovolenkári označujú toto miesto ako raj na zemi. Kraj je plný turistických trás rôznych obtiažností. Nachádza sa tam aj miesto, ktoré poslúžilo pri natáčaní príbehov Harryho Pottera. Konkrétne v Glen Coe našli priestor pre Hagridovu chalupu, ktorá bola vo filmoch situovaná priamo pri Rokforte. Do odľahlých častí údolia nemajú pravidelné autobusové linky, takže si budete musieť objednať tour alebo si prenajmete auto, aby ste si mohli pozrieť čo najväčšiu časť tohto krásneho regiónu.

 

Glenfinnan a West Highland Line

Ďalšou dôležitou zastávkou pre fanúšikov Harryho Pottera je starý viadukt Glenfinnan, ktorý sa používa ako most pre vlakovú dopravu. Tipujete správne, že to je to slávne miesto, ktorým sa študenti Rokfortu presúvali z muklovského sveta do Rokfortu. Pokiaľ patríte k zdatným turistom, urobte si vychádzku na vyhliadku na jeden z okolitých kopcov. Takto ho totiž uvidíte v plnej nádhere a môžete si navyše počkať na blížiaci sa vlak, aby ste ho zachytili v ten najlepší moment. Druhou možnosťou je nastúpiť na spoj z Glenfinnanu do West Highland Line. Túto trasu považujú za jednu z najkrajších železničných ciest v Európe.

 

Hrad Eilean Donan

V Škótskej vysočine nie je nádherná iba príroda, ale nájdete tam aj historicky zaujímavé miesta. Jedným z nich je hrad Eilean Donan, ktorý je zastávkou všetkých tour, ktoré vedú do týchto končín. Dôvodom je jeho unikátna pozícia, keďže sa nachádza na mieste, kde sa spájajú až tri tunajšie jazerá. Stačí si vyjsť na niektorý z vyhliadkových bodov a pokochať sa týmto úžasným miestom. Dejiny hradu siahajú do 13. storočia, keď ho postavili ako obrannú pevnosť pred možnými útokmi Vikingov. Dlhé roky bol opustený a až začiatkom 20. storočia ho prebrali noví majitelia, ktorí sa ho rozhodli kompletne zrekonštruovať. Aj na tomto mieste v minulosti nakrúcali niekoľko filmov, ktoré však neboli až natoľko komerčne úspešné.

 

Loch Ness

Škótska vysočina sa môže pochváliť aj najkultovejším miestom v krajine. Loch Ness je niekedy hlavným dôvodom, prečo sa turisti rozhodnú zavítať práve do Škótska. Mnohými legendami opradené jazero ich láka práve svojou tajomnosťou. Každý sa chce na vlastné oči presvedčiť, či tam skutočne uvidí nejakú bájnu príšeru a či sa práve jemu nepodarí odhaliť jej totožnosť. Vysvetlenie odborníkov hovorí o veľkom druhu rýb, ktoré žijú v týchto vodách a ktoré mohli v niektorých ľuďoch vyvolať tento mylný dojem. Po jazere denne organizujú vyhliadkové plavby na lodi, ktoré vám navyše predstavia krásu celého okolia.

 

Duncansby Head

Majestátne útesy sú medzi cestovateľmi obľúbené najmä kvôli tomu, akú atmosféru vyvolávajú. Takže do zoznamu svetových obľúbenkýň ako Cliffs of Moher alebo biele útesy v Doveri pribúda ešte aj Duncansby Head na Škótskej vysočine. K výbornej vyhliadke vedie 8 kilometrov dlhá turistická trasa, ktorá vás zároveň prevedie popri veľkej časti útesov. Na jej konci sa nachádza maják, od ktorého vidíte celé pobrežie. Napriek tomu, že vyhliadkový chodník je pomerne dlhý, terén nie je natoľko náročný, preto to pohodlne absolvujú aj menej zdatní turisti.

 

Národný park Cairngorms

Pokiaľ si zakladáte na aktívnej dovolenke a nechcete sa počas nej nudiť, vyberte si národný park Carngorms. Ten je plný skvelých pohorí, jazier, turistických chodníkov, cyklistických trás a najmä nádhernej prírody, ktorá vás stále viac motivuje na spoznávanie tohto regiónu. V Cairngorms sa nachádza aj najvyššie položená železnica v Anglicku, ktorá vám počas cesty pripraví naozaj pôsobivé prekvapenia.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa