Najkrajší ostrov sveta vraj nie je v exotike: Fajnšmekri milujú Isle of Skye

2017-02-15 00:00:00 |   |    | 

Hlavným prírodným lákadlom Škótska pre turistov je nepochybne Škótska vysočina. Tam sa však zaujímavosti tejto krajiny rozhodne nekončia. Stačí zájsť dve hodiny jazdy autom ďalej a naskytne sa vám neuveriteľný pohľad. Ostrov Isle of Skye, ktorý sa nachádza na severozápade krajiny, je top destináciou najmä pre turistických fajnšmekrov. Dobre ukrytý pred očami davov ponúka dostatok súkromia pre pravé prepojenie sa s tunajšou prírodou.



 

Keltská kolónia s klesajúcou populáciou

Podľa písomných zmienok bol ostrov obývaný už počas mezolitu. Postupne nad ním prebrali kontrolu Kelti, ktorí mali výrazný vplyv najmä na typ stavieb a spôsob života. Dlhé roky žili v izolácii, čo malo paradoxne pozitívny dopad na zvyšovanie populácie. V najlepších časoch tam žilo vyše 20 000 obyvateľov. Potom však začalo toto číslo klesať, až sa zastavilo pri súčasnom počte okolo 10 000 ľudí. Z nich veľká časť berie Isle of Skye iba ako svoje víkendové a dovolenkové sídlo a kvôli práci bývajú počas týždňa priamo na pevnine. Jedným z dôvodov zníženia populácie bolo tiež priame prepojenie so Škótskom, keď ľudia dostali lepšiu možnosť na migráciu. Dlhé roky bolo Isle of Skye prepojené iba pomocou lodnej dopravy, ktorá pre peších turistov funguje až dodnes. Tí, čo majú auto, môžu od roku 1995 využiť jednoduchšiu prepravu cez most prechádzajúci ponad more.

 

Zjednodušte si to kombinovanými výletmi

Pre turistov je najjednoduchšie spoľahnúť sa na organizované prehliadky, ktoré domáci ponúkajú z väčších miest ako Edinburgh a Glasgow. Keďže sú však od ostrova viac vzdialené a cesta tam trvá vyše piatich hodín,  ponúkajú ich vždy v kombinácii s inými výletmi a na viacdenné pobyty. Obvykle ich spájajú do trojdňových tour, počas ktorých navštívite ďalšiu hlavnú atrakciu Škótsku vysočinu. Ich cena sa pohybuje v závislosti od navštívených miest od 119 do 159 libier pre dospelých, no nemáte v nej zahrnuté ubytovanie, ktoré si vyberáte podľa vlastných požiadaviek. Tento výlet vám zaručuje, že strávite jeden celý deň priamo na Isle of Skye.

 

Jazerá víl

Pri dedinke Carbost na západe ostrova nájdete jednu z jeho najkrajších lokalít. Ide o prírodné jazerá s najčistejšou vodou, v ktorej sa môžete kedykoľvek okúpať. Tá priteká z rieky Brittle a postupne pomocou malých vodopádov vytvára niekoľko podobných jazierok. Domáci im kvôli ich čistote a polohe dali pomenovanie Jazerá víl a v minulosti im pripisovali magické schopnosti. V súčasnosti k nim vedie príjemný dvojkilometrový turistický chodníček, ktorý vám zároveň poskytne možnosť na krátku a jednoduchú túru.

 

Dvojica súperiacich hradov

Hlavnými pamiatkami ostrova sú dva veľké hrady. Jeden z nich patril rodu MacDonaldov a druhý MacLeodovcom. Oba sú v pomerne dobrom stave. I keď majú už lepšie časy za sebou, stále vám môžu poskytnúť príjemný zážitok s možnosťou prehliadky interiérov. Zachovalejší je hrad Armadale, ku ktorému patrí veľká záhrada a park. Ten patril rodu MacDonaldov a v súčasnosti tam sídli múzeum mapujúce dejiny Isle of Skye. Dunvegan je jednou z najstarších stavieb na ostrove, má vyše 800 rokov a patrí k najcharakteristickejším stavbám tejto časti Škótska.

 

Vlastná whisky nesmie chýbať

Viete si predstaviť škótsku krčmu bez whisky? Ani my nie. Navyše by bolo veľkou škodou, keby aj tak krásna oblasť, akou je Isle of Skye nevyužila danosť svojej prírody a nevytvorila i vlastný alkoholický nápoj. Ich liehovar Talisker sa nachádza pri dedinke Carbost. Po prvýkrát ho otvorili v roku 1830, keď si domáci mohli vychutnať ich prvú verziu ohnivej whisky. Nechýbala jej lahodnosť tunajšej priezračnej vody, divokosť tunajšej prírody a pestrosť rozmanitej krajiny. V súčasnosti sa môžete vybrať do Talisker na prehliadku, keď vstupenka pre dospelých stojí 7 libier a v špeciálne dni sa môžete objednať na testovaciu tour plnú ochutnávok rôznych druhov tunajšej whisky. Ochutnávky vás vyjdu od 30 libier vyššie.

 

Old Man of Storr

Zrejme najznámejšie fotky z Isle of Skye obsahujú vždy zábery tejto nádhernej lokality. Ide o súbor skál, ktoré na seba nadväzujú pozdĺž pobrežia a vedie k nim príjemná vychádzková trasa. Dostanete sa k nej na polceste medzi mestami Portree a Staffin. Sledujte smerovacie tabule, ktoré vás navedú priamo na parkovisko na začiatku vašej túry. Môžete si vybrať z dvoch alternatív. Tú kratšiu zvládnete za menej ako hodinu, dlhšia trvá skoro dve hodinky. Po dosiahnutí výhľadu na skaly s pomenovaním Old Man môžete pokračovať ďalej na túru popri pobreží.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa