Na návšteve Atén: Grécka metropola nie je iba o akropole

2019-02-02 00:00:01 |   |    | 

Boli ste už niekedy v meste, kde na vás spoza každého rohu vykúka socha alebo historická pamiatka? Ak ešte nie, v Aténach sa vám to určite podarí. Grécka metropola totiž nie je iba o jednej antickej akropole, ale aj o iných historických pamiatkach a kúzelných miestach.



 

Niektorí sa nevyhnú kritike tohto mesta kvôli jeho ošarpanosti a lenivosti obyvateľov, ale milovníci histórie si tu skutočne prídu na svoje. Ten, kto bol v Aténach a nevidel preslávenú akropolu, akoby ani hlavné mesto Grécka nenavštívil. Antická stavba naozaj ponúka turistovi veľký kus našej histórie a na návrší nad mestom je pokladom pre márnivé okolo cestovateľa. Týči sa nad Aténami a jej návštevu istotne ocenia najmä turisti, ktorí milujú pekné výhľady a fotografovanie pamiatok.

Ďalšími skvostami histórie, ktoré si  musíte pozrieť, sú aj Trajánov víťazný oblúk, Hadriánov oblúk a chrám boha Dia. Celé Atény dýchajú históriou, miesta, kde kedysi rečnil Sokrates a Platón, vám však vezmú dych.

Ak ste milovníkmi športu, rozhodne si nesmiete nechať ujsť ani slávny Olympijský štadión, v ktorom sa prvýkrát odohrali novodobé Olympijské hry.  Jeho interiér je sprístupnený verejnosti, ale prakticky všetko vidno aj spoza hlavnej brány. Nemusíte ísť dnu a platiť vstupné.

Atény by neboli Aténami, keby ste si nepozreli zblízka aj grécky parlament. Počkajte až do výmeny stráží. Tento veľkolepý ceremoniál polahodí oku každého cestovateľa.

Navštívte aj známy prístav Pireus, kde kotvia luxusné jachty aj obrovské výletné lode z celého sveta. Táto prechádzka je veľmi príjemná a malebná. Ak budete mať šťastie a bude príjemne teplé počasie a teplá voda, môžete sa pokojne aj okúpať a dať si pauzu v spoznávaní.

Staroveké námestia Syntagma a Monastiraki by ste tiež nemali prehliadnuť, nikdy nezapadnú prachom. Nachádza sa tam množstvo výborných reštaurácii, barov, obchodíkov, tržníc a mnoho iného.

Ak ste už všetko stihli prejsť, odporúčame tiež navštíviť aj moslimské pamiatky, napríklad turecký hamam (kúpele) a tiež mešity, ktorých v meste nájdete veľmi veľa.

Ak vás fascinujú pekné výhľady na mestá, skúste navštíviť vrch Lycabettus. Je z neho očarujúci pohľad na celé mesto a Atény budete mať ako na dlani.

Výlety do okolia: Môžete sa pozrieť do najstaršej veštiarne na svete v mestečku Delfy. Tiež sa iba pár kilometrov od Atén oplatí navštíviť aj známy Korintský prieplav, ktorý je v súvislosti s historickým pozadím veľmi významný. Turisti sem radi chodia. Tesne vedľa neho môžete nakúpiť a občerstviť sa. Nachádza sa tam menšia tržnica a  kaviarne.

RADA na záver: Ak ste veľkým milovníkom poriadku a čistoty, Aténam sa radšej vyhnite, pretože toľko ošarpaných budov s grafitmi pokope ste nikdy nevideli. Gréci sú leniví a nechce sa im veľmi upratovať. Ak ste tiež milovníkom presnosti, tak v Aténach prídete asi do psychického kolapsu, keďže Gréci majú na všetko až príliš veľa času a všetko im trvá o hodinu viac ako nám. Vyhnite sa Aténam aj počas letnej turistickej sezóny, teda v júli a auguste, pretože budú zbytočne preplnené a predražené. Navyše tu vtedy na ich prehliadku býva príliš horúco.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Natália Bosáková, TASR/AP
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa