Kréta - večne slnečný ostrov

2018-06-23 00:00:01 |   |    | 

Grécko je kolískou prvej veľkej európskej civilizácie a tak sa okrem pláží na svetoznámych ostrovoch, ktorých má Grécko asi 1400, môžete tešiť aj na krajinu plnú neskutočne krásnych antických pamiatok. Väčšinu turistov sem však láka ideálne počasie a prekrásne pláže.



 

Svetová organizácia, ktorá hodnotí kvalitu pláží a čistotu vody na celom svete a oceňuje ich modrými vlajkami, pridelila modrú vlajku viac ako 400 gréckym plážam. Zo všetkých európskych štátov má Grécko najčlenitejšie pobrežie, preslávené čisté a krásne pláže nájdete najmä na Chalkidiki, Olympskej riviére alebo Kréte. Práve kvitnúca a farebná Kréta patrí k najkrajším gréckym ostrovom – veď je predsa rodiskom mnohých bájnych bohov vrátane toho najväčšieho Dia. Na tomto ostrove s typickou prímorskou klímou sa môžete tešiť na množstvo slnečných lúčov počas celého roka.

Kréta má krásne teplé more, vysoké hory, množstvo kaviarničiek, široké pláže a olivové háje a je najväčším zo všetkých gréckych ostrovov. V okolí hlavného mesta Heraklion sa nachádzajú rušné strediská (Chersonnisos, Malia, Stalis), ale kto naopak čaká od dovolenky ticho a pokoj, uprednostní juh ostrova ako napríklad mestečká Ierapetra alebo Matala.

Medzi najkrajšie pláže patria Vai (vyhlásená za chránenú oblasť), Elafonissi či Balos, ale očarí aj malý ostrov Chrissi, ktorého pláže prirovnávajú k tým v Karibiku.

Kréta však nie je len slnko a pláž, ale aj neoceniteľné historické pamiatky. Číslom jedna, ktorú neobíde žiadny turista, je Kráľovský palác v Knossos. Obrovská a rozľahlá stavba je najvýznamnejšou pamiatkou minojskej kultúry, ktorá pred štyritisíc rokmi poznala také veci ako kanalizáciu a dokonca aj splachovacie WC. Podľa legiend mal byť Knossos sídlom slávneho kráľa Minoa a skrývať sa tu mal nešťastný Minotaurus – človek s býčou hlavou.

Ďalšou zaujímavosťou je ostrov Spinalonga, pôvodne benátska pevnosť, ktorá slúžila ako kolónia pre malomocných. Za najkrajšie mesto na ostrove je považovaná historická Chania, a to najmä pre starobylý benátsky prístav, hradby a pitoresknú časť Topanas s uzučkými uličkami.

Ak chcete zažiť dovolenku, na ktorú budete ešte dlho spomínať, vyberte si s Magic Travel pobyt v niektorom z exkluzívnych hotelov značky Grecotel Hotels & Resorts. Amirandes Grecotel Exclusive Resort sa nachádza len 20 minút jazdy od letiska Heraklion. Ponúka ubytovanie v priestranných izbách, ale aj vo vilách s vlastným bazénom. Pre náročných klientov je vhodný aj Caramel Grecotel Boutique Resort 5* s exotickými záhradami a bazénom s morskou vodou.

Jedinečná alternatíva pre náročných klientov a rodiny s deťmi je luxusný päťhviezdičkový hotel Grecotel Creta Palace 5* koncipovaný tak, aby zabezpečil  maximálne súkromie pre páry a zároveň poskytol dostatok aktivít pre rodiny s deťmi. Grecotel LUX.ME White Palace​ 5* je skutočne „Biely Palác“ vzdialený približne 8 km od Rethymno a ponúka pláž vhodná pre deti ocenenú modrou vlajkou.  All inclusive hotel Grecotel Club Marine Palace & Suites 4* bol navrhnutý pre rodiny a ponúka pohodlné rodinné izby a bungalovy s oddelenou detskou izbou. Súčasťou hotela je vodný park.

A ešte jeden tip na záver. Grecotel vlastní tradičnú farmu Agreco Farm, ktorej návšteva je jedinečným zážitkom. Farma zaberá rozlohu 40 hektárov a nachádza sa neďaleko mestečka Rethymno. Na farme sa možno zoznámiť s tradičnými farmárskymi metódami produkcie organického a zdravého jedla a produkujú tu napr. olivový olej, chlieb, víno, med, likéry, čaje či dokonca kozmetiku z prírodných surovín. Miestna taverna bola ocenená ako celosvetovo najlepšia organická reštaurácia (Vanity Fair).

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Grecotel Hotels & Resorts
Zdroj: Magic Travel / Jana Mikušová, Bohdana Jelemenská

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa