Najkrajšia kaviareň sveta - ďalší z tromfov maďarskej Budapešti

2018-12-14 00:00:01 |   |    | 

Hoci je pravdou, že vnímanie krásy je subjektívnou záležitosťou a každému sa páči niečo iné, sú miesta a veci, ktoré majú predsa len obdivovateľov viac ako ich konkurenti. Ako napríklad New York Café v Budapešti, najkrajšia kaviareň na svete. Ak o tomto tvrdení ešte stále pochybujete, pozrite si jej fotografie. Verte, že pochopíte a aj sami zatúžite vychutnať si aspoň jednu kávu v tomto nádhernom prostredí.



 

New York Café prežila v nádherných priestoroch mnoho ér, politických systémov a historických míľnikov. Vždy ale vstala z popola, aby sa stala druhým domovom umelcov, šľachticov aj bežných obyvateľov či návštevníkov hlavného mesta Maďarska.

New York Café sa nachádza priamo v srdci Budapešti na rušnom bulváre Erzsébet körút. Tam stojí od roku 1894 pôsobivá historická budova New York Palace, kde mala kedysi svoju centrálu poisťovňa New York Life Insurance Company. Dnes v nej sídli hotel a v dolnej časti nájdete aj reštauráciu, bar Nyugat a slávnu kaviareň.

Výstavbou budovy bol poverený architekt Alajos Hauszmann, ktorý sa pri jej návrhu inšpiroval talianskou renesanciou. Interiéru dominujú masívne mramorové stĺpy a množstvo dekorácií. Štrnásť bronzových figurálnych sôch, ktoré zdobia exteriér, sú dielom sochára Károlyho Senyeyho.

Na prelome 19. a 20. storočia bola New York Café (New York Kávéház) najkrajšou a najobľúbenejšou kaviarňou v Budapešti. Stretávali sa tu slávni spisovatelia, maliari či novinári, ktorí formovali kultúrny a spoločenský život v meste.

Po druhej svetovej vojne ale slávny podnik spustol a v jeho priestoroch niekoľko rokov sídlil obchod so športovými potrebami. Hoci kaviareň v roku 1954 opäť otvorili pod názvom Hungária, pôvodný lesk jej bol opäť navrátený až v roku 2006.

Dnes je New York Café reštauráciou aj kaviarňou v jednom. Za zvukov klavíra či cigánskej hudby v nej môžete ochutnať klasické delikatesy rakúsko-uhorskej kuchyne ako hovädzí guláš, rybacia polievka, kurací paprikáš či viedenský rezeň, ale aj nespočetné druhy káv a dezertov.

Ceny nie sú nízke, káva stojí od 5 do 9 eur, necelých 10 zaplatíte aj za dezert a malá fľaša nealka vás vyjde na 4 eurá. Za ten zážitok to však rozhodne stojí.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: New York Cafe
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa