Maďarsko je krajinou termálovnych kúpeľov: V Miškovci si ich užijete v jaskyni aj virtuálnej realite

2024-02-04 00:00:00 |   |    | 

Miškovec sa preslávil vďaka jaskynným kúpeľom. Termálnych prameňov je v Maďarsku mnoho, ale okúpať sa na takomto výnimočnom mieste zlákalo už mnohých cestovateľov. To má však za následok, že niekedy je táto známa atrakcia až preplnená, preto vás určite potešia aj naše ďalšie tipy na unikátne vodné radovánky.



 

Jaskynný kúpeľ pomáha zdraviu

Pri zakúpení turistickej karty si môžete vybrať bezplatnú návštevu termálnych kúpeľov Ellipsum, alebo jaskynného kúpeľa. Ten vznikol vďaka vplyvu tunajších vôd a skutočne budete prechádzať spleťou chodbičiek, ktoré vás dostanú do malého bludiska. Voda siaha len po pás, niekoľkokrát počas dňa však spúšťajú aj protiprúd, takže si môžete poriadne otestovať aj svoje plavecké zručnosti. Najkrajšou časťou komplexu je jaskyňa, ktorá sa aj vďaka reflektorom mení na nočnú oblohu. Na naše nemilé prekvapenie však voda v nej nie je až natoľko teplá.

I keď by sa dalo v slávnych jaskynných kúpeľoch vylepšiť mnoho vecí (napríklad častejšie fungovanie vírivky alebo otvorenie aspoň jedného bazéna s termálnou vodou aj počas zimy), v konečnom dôsledku návštevu hodnotíme ako veľmi dobrú voľbu, pretože za ten zážitok to stálo. Musíme však povedať, že sme v kúpeli boli počas pracovného dňa a v doobedňajších hodinách, takže sme si ich užili v komornej atmosfére s minimom návštevníkov.

 

Tobogan prepojený s hrou a veľa zábavy pre deti

Vyskúšali sme však aj druhú alternatívu, ktorá sa dá s turistickou kartou absolvovať bezplatne. Tou je termálne kúpalisko Ellipsum, ktoré je od jaskynných kúpeľov vzdialené len päť minút chôdze a tieto dve atrakcie oddeľuje pekný park. Paradoxne ho napriek tomu niektorí ľudia úplne prehliadajú. Ak sa však do Maďarska vyberiete s deťmi, toto je pre vás oveľa zaujímavejšie miesto.

Vnútorné bazény a atrakcie sú otvorené celoročne. K dispozícii máte klasické tobogany, ale i novinky v podobe adrenalínovej zábavy. Deti dostanú pred štartom sa na oči okuliare s virtuálnou realitou a počas cesty do bazéna sa môžu zahrať na chytanie farebných efektov. Drobci majú okrem toho k dispozícii aj detský bazén a zábavný park, v ktorom sa môžu ostrekovať vodou.

 

Večerné kúpanie so zážitkami

Na svoje si prídu aj dospelí. Okrem relaxačnej zóny a vnútorných bazénov ich tam totiž čaká aj zaujímavý program. Ellipsum pravidelne organizuje rôzne akcie, ktoré ponúkajú zážitok navyše. Veľmi obľúbené je večerné kúpanie, ktoré sa koná vo vybrané dni. Nechýbajú ani bazény s termálnou vodou, kde nájdete špeciálne upravenú plochu na ležanie. Veľmi obľúbený je šachový bazén, kde si počas relaxu môžete zahrať svoju obľúbenú hru.

V lete sa všetka pri návšteve Ellipsumu sústreďuje na vonkajšiu časť. Tam sa nachádzajú plavecké bazény, kde sa koná vodný aerobik a môžete si spolu zahrať volejbal či tenis. To všetko sa deje v obklopení peknej prírody, ktorá umocňuje zážitok z kúpaliska.

 

Termálne pramene pre dospelých a detský park

Do tretice sa v tomto regióne nachádzajú aj kúpele Selyemrét, ktoré ťažia najmä z kombinácie zábavy pre deti a dvoch termálnych prameňov, ktoré obľubujú dospelí. Teplota termálnej vody tu dosahuje 45 stupňov a zaplávať si môžete aj v klasických bazénoch. Počas zimy je otvorená len vnútorná časť, ktorú využívajú aj športovci počas tréningov. Vstup do nich máte s turistickou kartou tiež bezplatný.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa