Jesenná dovolenka na Slovensku: 7 skvelých tipov na veľa zážitkov za málo peňazí

2020-09-09 00:00:00 |   |    | 

Patríte medzi tých smoliarov, ktorí už kvôli obmedzeniam nestihli poriadnu dovolenku? Nemusíte sa trápiť, máme pre vás skvelé tipy, ako si vyplniť jeseň zaujímavými výletmi po Slovensku. Vinice, vodné plochy, pamiatky, ale aj krásna príroda. Na to všetko sa môžete tešiť už počas nasledujúcich týždňov. Využite navyše mimosezónne zľavy v hoteloch a ušetrite peniaze aj na ďalšiu dovolenku.



 

Tokaj

Jeseň láka na dovolenky všetkých milovníkov vína. Vtedy ožívajú vinárske oblasti, ktoré sa pripravujú na zber hrozna a jeho následné spracovanie. Atmosféra týchto dní je neopakovateľná, rovnako ako prvé ochutnávky burčiakov či testovanie iných klenotov z pivníc. Náš najznámejší vinársky región leží na Záhorí. No rovnako krásny kraj nájdete aj na východe Slovenska, v blízkosti hraníc s Maďarskom. Tam sa nachádza slávna tokajská oblasť, ktorá prechádza aj do susednej krajiny. Najznámejšie sú tunajšie sladké viacputňové vína, ktoré sa skvelo hodia hlavne k dezertom. No za ostatné roky sa čoraz viac spopularizovali iné druhy viniča. Pri prechádzaní týmto krajom sa zastavte v malých lokálnych vinárstvach, kde ponúkajú rôzne druhy ochutnávok a nevynechajte ani návštevu známych firiem, z ktorých jedna pripravila pre turistov modernú obdobu toskánsky pôsobiaceho zámočka, kde sa môžete aj ubytovať.

 

Turzovské jazero, Gelnica

Pred mnohými rokmi sa v Gelnici nachádzali obľúbené klimatické kúpele. Tie využívali výborný vzduch z okolitých lesov, ale aj vodu z tunajšieho Turzovského jazera, ktorú miešali s ihličím, prevárali a pacientom dávali inhalovať výpary, alebo im robievali horúci kúpeľ. Dnes už na tomto mieste nájdete len opustené budovy, ktoré smutno svedčia o bývalej sláve tohto komplexu. Často sú vyhľadávanou atrakciou pre ľudí, ktorí radi skúmajú opustené miesta. Samotné jazero slúži na organizovanie piknikov, niektorí odvážlivci sa tam chodievajú aj kúpať. Od bývalých Turzovských kúpeľov vedie ďalšia turistická trasa, ktorá vás zavedie na Krompašský vrch. Toto miesto je nádherné špeciálne počas jesene, keď to tam hýri všetkými farbami.

 

Trojmedzie na Kremenci

Nová Sedlica je najvýchodnejšou obcou na Slovensku. Obklopená je krásnym pohorím, ktoré ponúka vynikajúce možnosti na aktívnu turistiku. Spomedzi všetkých alternatív si vyberte vrch Kremenec. Na jeho úpätí vás čaká jedno zaujímavé prekvapenie. Dostanete sa tam totiž k trojmedziu, ktoré spája tri krajiny. Slovensko, Poľsko a Ukrajina majú na spoločnom stĺpe každá na svojej strane vo vlastnom jazyku napísaný názov republiky a tohto miesta a taktiež sa tam nachádza aj znak danej krajiny. Jednoduchým spôsobom tak môžete navštíviť hneď tri rôzne štáty. Cesta na vrch vedie najmä zalesnenou oblasťou, takže sa tam nadýchate čistého vzduchu, ktorý dodá telu dostatok kyslíka. Určitý úsek trasy pôjdete popri malej riečke a na konci vás pred cieľom čaká ešte prudšie stúpanie, ktoré vás zavedie až k tomuto výnimočnému miestu.

 

Opálové bane, Červenica

V Slanských vrchoch môžete navštíviť jednu z najzaujímavejších slovenských baní. Pôvodne sa na tomto mieste ťažila rumelka, neskôr tam objavili bohaté ložiská opálu. Ten používali pri výrobe klenotov pre panovníkov z celej Európy. Vďaka tomu si toto miesto pri Červenici uchovalo unikátnu pozíciu a podarilo sa ho v dobrej kondícii uchovať až dodnes. Na výber máte z troch druhov okruhov. Jeden z nich je venovaný školám a ponúka atraktívne hľadanie pokladov s deťmi. Počas klasickej prehliadky sa dozviete niečo viac o histórií baníctva, ťažbe vzácnych kameňov a prírodnej jedinečnosti tejto lokality. Pre odvážnejších je pripravený špeciálny päťhodinový program, ktorý vás prevedie aj náročnejším terénom bane a môžete si vyskúšať niektoré z činností, ktoré kedysi vykonávali baníci.

 

Kaštieľ Strážky

Pár kilometrov za mestom Kežmarok sa nachádzajú Strážky s obľúbeným malým kaštieľom. Súčasťou tohto komplexu je rozsiahly park, popri ktorom tečie rieka Poprad. Pokiaľ tam prídete počas slnečných dní, môžete si dopriať piknik v obklopení pestro sfarbenej prírody. Z niektorých častí pozemku máte nádherný výhľad na Vysoké Tatry. Po príjemnej prechádzke sa môžete vybrať na prehliadku samotného kaštieľa. Ten postavili na základoch bývalého gotického hradu. Kaštieľ je známy aj vďaka maliarovi Ladislavovi Mednyánszkému, ktorého rodina vlastnila toto nádherné sídlo. V jednotlivých miestnostiach uvidíte vzácne ukážky z jeho tvorby. Sprístupnené sú spoločenské priestory, komnaty, galéria a vrcholom prehliadky je nádherná knižnica.

 

Danubiana, Bratislava

Pokiaľ nepatríte medzi milovníkov umenia, mohol by vás tento tip na prvý pohľad odradiť. Lenže Danubiana nie je iba najlepšou slovenskou galériou moderného umenia. Ide taktiež o jedinečný architektonický skvost, ktorý postavili na vodnom diele Čunovo. Vybrať sa tam teda môžu aj tí ľudia, ktorí si chcú iba oddýchnuť od ruchu nášho hlavného mesta a užiť si tú nádhernú symbiózu medzi prírodou, architektúrou a umením. Na výstavách si pravidelne môžete obzrieť nové práce od slovenských a svetových umelcov.

 

Šranecké piesky, Záhorie

Chýba vám atmosféra exotických krajín a príjemné leňošenie na pieskovej pláži? V tom prípade sa vyberte na Záhorie, kde za Plaveckým Mikulášom nájdete našu jedinú malú púšť. V minulosti bola táto oblasť pre verejnosť uzavretá, dnes je už veľká časť počas vyhradených dní prístupná pre kohokoľvek. Piesok tam privialo pred niekoľkými miliónmi rokov z brehov rieky Moravy. Šranecké piesky sú tak skvelým príkladom toho, ako v minulosti vyzerali naše končiny a že pre našu krajinu bolo príznačné rozmanitejšie prírodné zastúpenie. Jedinečné klimatické podmienky tam pripravili aj ideálne miesto na život pre rôzne druhy vzácnych živočíchov.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa