Jesenná turistika na Slovensku: 7 tipov na skvelý výlet mimo Tatier

2020-09-25 00:00:00 |   |    | 

Využite ideálne počasie babieho leta a užite si ešte nádhernú slovenskú prírodu, kým opäť zavládne sychravé počasie. Ponúkame vám sedem zaujímavých tipov na turistické chodníčky, ktoré sa nachádzajú mimo hlavných trás Vysokých a Nízkych Tatier. Zaujímavé túry si užijete v ktoromkoľvek regióne, stačí si len nájsť to miesto, ktoré vám najviac vyhovuje.



 

Tomášovský výhľad

Ak hľadáte tip na turistiku pre celú rodinu, zájdite do Slovenského raja, kde máte okrem náročnejších túr k dispozícii aj Tomášovský výhľad. Najľahšie sa k nemu dostanete od časti nazývanej Čingov, odkiaľ vás už po niečo vyše hodiny bude čakať jedna z najkrajších slovenských vyhliadok. Budete sa môcť pokochať nádherným pohľadom do veľkej časti Slovenského raja a počas pekných slnečných dní uvidíte z visutej skaly až na Vysoké Tatry. Práve na tomto mieste sa odohráva aj jedna z dôležitých scén z novej Perinbaby, takže deťom môžete ukázať lokalitu, ktorá sa neskôr objaví v kinách.

 

Veľký Rozsutec

Druhá trasa je už vhodnejšia skôr pre skúsených turistov. Malá Fatra ponúka naoko nenáročné kopce, ktoré vás však potrápia a priamo v teréne pocítite ich ťažké výzvy vo svojich nohách. K takým patrí aj trasa na Veľký Rozsutec, ktorá je označená vysokou obtiažnosťou. Na vrchol sa dostanete z dedinky Štefanová a výstup s návratom trvajú v závislosti od kondície štyri a viac hodín. Potom máte na výber z dvoch možností. Prvou alternatívou je zísť čiastočne po druhej strane vrchu a vrátiť sa späť do Štefanovej. No zaujímavá trasa vás zavedie aj k Malému Rozsutcu, odkiaľ potom budete postupovať smerom do Terchovej. Tento chodník je náročnejší, meria viac ako desať kilometrov a rezervujte si na naň aspoň šesť hodín. Odmenou vám budú tie najkrajšie vyhliadky na toto pohorie.

 

Čerenová skala

Dobrá túra nemusí byť iba v nejakom pohorí s vysokými kopcami. Na veľmi pekný zážitok sa môžete pripraviť na Liptove, kde sa nachádza nenápadná Čerenová skala. Výstup na ňu je jednoduchý a zvládnu ho aj úplní amatéri. Je to skôr prechádzka lesom s väčším prevýšením. To najkrajšie vás čaká na konci tohto výletu. Práve odtiaľ máte totiž ten najkrajší výhľad na Liptovskú Maru a celý región. Je to skutočne nezabudnuteľný zážitok, ktorý chytí za srdce najmä tých ľudí, ktorí milujú tento kraj. Výstup na Čerenovú skalu môžete absolvovať buď z dedinky Liptovská Anna, alebo z Ižipoviec. V oboch prípadoch zájdite na koniec obce, aby ste sa dostali čo najbližšie k začiatku trasy. Potom sa už pohodlne orientujte podľa chodníka, ktorý vás vyvedie popri samotnej skale až na jej vrchol, kde sa nachádza výrazný dvojkríž. Výstup zvládnete za menej ako hodinu.

 

Kvačianska dolina

Na Liptove zostaneme aj s ďalším tipom. Kvačianska dolina ponúka hneď niekoľko zaujímavých trás na jesenné výlety. Cesta dolinou až k známym dreveným mlynom je pomerne jednoduchá, ale nepočítajte s rovným terénom. Môžete ju absolvovať s kočíkom, ale v niektorých úsekoch bude nutné vziať dieťa do nosiča, pretože chodník bude trochu hrboľatý a nepohodlný. Už po príchode k historickým dreveničkám ho môžete opäť vrátiť späť do kočíka a túto oblasť s hojdačkou a posedením si už môžete pokojne obzrieť aj s malým dieťatkom. Cesta od hlavného parkoviska trvá niečo vyše hodinu a pokiaľ máte chuť, môžete ešte zájsť k neďalekému Ráztockému vodopádu alebo v prípade výletu bez detí až do Prosieku, kde je náročnejší terén. Cestou do Kvačianskej doliny si dobre všímajte okolie, pretože budete prechádzať okolo Jánošíkovej hlavy, ktorá údajne zobrazuje tvár tohto zbojníka.

 

Manínska tiesňava

Opäť prichádza tip na dva druhy výletov. Manínska tiesňava sa nachádza neďaleko obce Považská Teplá, kde sa vytvorila medzi vrchmi Veľký a Malý Manín. Prejsť môžete dvoma trasami. Prvá jednoduchšia vedie po asfaltovej cestičke s drevenými mostmi. Je súčasťou náučného chodníka a začína pri miestnom autokempingu. Meria niečo vyše kilometra, nemá takmer žiadne prevýšenie a je preto vhodná aj pre malé deti, starších turistov, vozičkárov či rodiny s kočíkmi. Koniec tejto túry je v obci Záskalie. Pokiaľ ste pripravení na náročnejšiu túru, prejdite si celý okruh, ktorý vás vyvedie až na vrchol Veľkého Manínu. Zdolanie tejto trasy trvá približne 6 hodín.

 

Bôr

Výstup na Bôr sa začína pri Demänovskej jaskyni slobody. Medzi turistami je veľmi obľúbený kvôli tomu, že v tejto lokalite sa často pohybujú kamzíky, ktoré môžu pozorovať voľne v prírode. Táto túra má strednú obtiažnosť a spiatočná cesta na Bôr trvá od troch do štyroch hodín. Ak však máte radšej veľké výzvy, môžete zájsť až k Trom vodám a naspäť do Jasnej. V takom prípade sa pripravte na celodennú túru.

 

Sivec

Túru na tento kopec obľubujú turisti kvôli nádherným výhľadom. Jej začiatok je pri dedinke Košická Belá a výstup trvá niečo vyše dve hodiny. Z vrcholu budete mať nádherný výhľad na Ružinskú priehradu. Práve k nej sa dostanete, ak zamierite naspäť dole cez druhý chodníček na Sivci. Opäť čakajte túru približne do dvoch hodín a potom ešte dvadsať minút, až sa dostanete ku brehom tejto vodnej plochy.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa