Náučné chodníky môžete navštíviť aj v zime: Tieto sú najzaujímavejšie

2020-12-20 12:01:00 |   |    | 

Viaceré chodníky vo Vysokých a Nízkych Tatrách sú počas zimy uzatvorené. No napriek tomu sa nemusíte vzdať vašich turistických plánov. Zoberte kamarátov alebo rodinu a vyberte sa na prechádzku prírodou spojenú s novými poznatkami.



 

Náučný chodník Hrebienok

Jedným z najobľúbenejších tatranských chodníkov pre začiatočníkov je okruh na Hrebienku. Ten je čiastočne prístupný aj pre vozičkárov a kočíky, v zime tam môžete vziať deti na sánkach. V tomto prípade sa dostanete po upravenom chodníku k Rainerovej útulni, ktorá sa v minulosti využívala aj na nocľah pre turistov a potom sa po rovnakej cestičke vrátite späť. Ak tam pôjdete na klasickú vychádzku, pokračujte v štvorkilometrovom okruhu, ktorý vedie popri Studenovodskom vodopáde a Bilíkovej chate, aby ste sa na konci dostali opäť k stredisku Hrebienok. Tam si môžete pozrieť ľadový dóm a deti si môžu vyskúšať sánkovačku. Po celej trase náučného chodníka budete mať informácie o ľadovcovom pôvode Tatier, ako z nich vznikli naše veľhory a tiež zaujímavosti o prírodných danostiach v tomto regióne.

 

Doliansky historický chodník

Obec Doľany v okrese Pezinok je úzko prepojená so životom spisovateľa Juraja Fándlyho. Turistický náučný chodník prechádza najmä touto dedinou a vyvedie vás až k tunajšej kalvárii. Začína sa priamo pri autobusovej zastávke, kde nájdete aj tabuľu s presnou trasou. Tá vedie k pomníku Juraja Fándlyho, jeho rodičovskému domu a na záver k jeho hrobu. Pozrieť si môžete tunajší kostol a zvonicu a veľmi peknou zastávkou je aj kalvária, ktorá sa nachádza v obklopení prírody. Celý chodník prejdete za približne hodinu a na každej zo zastávok sa dozviete zaujímavosti z histórie tohto regiónu.

 

Spevavce tatranské

Jeden tip máme aj pre rodiny s malými deťmi. Tie môžete na dovolenke vo Vysokých Tatrách vziať na náučný chodník Spevavce tatranské v Tatranskej Lomnici. Nachádza sa v blízkosti nástupnej lanovkovej stanice. Má len 200 metrov a na celom úseku sú rozložené informačné tabule so zaujímavosťami o vtákoch, ktoré žijú v tejto lokalite. Deti sa tak dozvedia fakty z oblasti prírodovedy. Jeden bonus je pripravený aj pre rodičov. Z tohto náučného chodníka máte totiž jeden z najkrajších výhľadov na Lomnický štít. Potom ich navyše môžete vziať lanovkou na Skalnaté pleso alebo priamo na Lomničák a doprajete im deň nezabudnuteľných zážitkov.

 

Lesnícky náučný chodník, Trenčianske Teplice

Tento náučný chodník je zameraný na prírodné danosti v lesoch v okolí Trenčianskych Teplíc. Jeho začiatok je pri kúpeľnom parku, ktorý si môžete počas vašich potuliek pozrieť ako prvý. Potom vás čaká štyri kilometre dlhá trasa, ktorá vás prevedie peknou lesnou cestičkou, ktorá je udržiavaná počas celého roka. Na chodníku máte desať zastávok, na ktorých si môžete prečítať zaujímavosti o miestnom poraste, rozdieloch v jednotlivých typoch lesov, ale taktiež o lesných živočíchoch. Dostanete sa aj do Baračky, kde je krásne jazero a pôjdete tiež popri Jánošíkovej jaskyni, ktorá bola pôvodne malá a zle prechodná, ale jej vchod postupne umelo zväčšili.

 

Náučný chodník Kalameny – Liptovský hrad

Chodník v ružomberskom okrese má len päť zastávok, ale ponúka informácie z histórie i prírodné zaujímavosti. Táto túra má strednú obtiažnosť a prechádza po trase niečo vyše troch kilometrov. Začína sa v obci Kalameny a prechádza tunajšou dolinou. Časť chodníka vedie po asfaltovej ceste. Pozor si musíte dávať na rebrík, no počas miernej zimy je cesta dobre priechodná. Keď je nasnežené, chodník je vyšliapaný a terén nie je natoľko náročný, aby ste ho nedokázali prejsť aj v snehu. Najzaujímavejšou zastávkou sú ruiny Liptovského hradu. Ten bol kedysi najvyššie položeným stredovekým hradom u nás. Z tohto miesta budete mať najkrajší výhľad na celý región. Na ďalších stanovištiach sa dočítate najmä zaujímavosti o tunajších lesoch a Chočských vrchoch.

 

Náučný chodník Zelená hranica

Mierne zimy na juhu Slovenska nám umožňujú využiť aj viacero náučných chodníkov. Jeden z najzaujímavejších vedie popri jaskyni Domica, ktorú môžete do neho pokojne zahrnúť. Ako napovedá jeho názov Zelená hranica, budete prechádzať po území Maďarska i Slovenska. Postupne sa dozviete informácie o lese, líškach, motýľoch, ale aj pôvodných peciach na vápno, ktoré boli v týchto končinách rozšíreným spôsobom živobytia. Ak pôjdete aj do jaskyne, ktorá je zahrnutá v rámci okruhu, jeho dĺžka bude 7 kilometrov a celkovo jeho zdolanie bude trvať štyri hodiny. Pokiaľ sa budete prechádzať iba v prírode, budú vám stačiť len dve hodiny.

 

Náučný chodník Zverovka

Pri návšteve Zuberca môžete lepšie spoznať Západné Tatry. Od chaty Zverovka vedie náučný chodník s rovnakým pomenovaním, ktorý má niečo vyše dva kilometre. Je celoročne udržiavaný a zatiaľ čo v lete môžete sledovať krásne kvety a lúky, v zime vám príroda predvedie svoje ľadové majstrovstvo. Prechádzať budete popri Studenom potoku, uvidíte malé jazierko a dozviete sa zaujímavosti o kolobehu lesa a životnosti stromov. Na konci prechádzky zájdite ešte do blízkeho skanzenu, kde uvidíte pôvodné obydlia a dozviete sa niečo viac o spôsobe života našich predkov. Informácie po trase sú uložené v špeciálnych schránkach.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa