Najkrajšie vodopády na Slovensku: Kompletnú sedmičku videl málokto

2021-08-12 12:01:00 |   |    | 

Vodopády patria k najkrajším vodným atrakciám. I keď tie naše nie sú také mohutné ako napríklad Niagarské, prekvapia vás svojou úžasnou silou a nádherným prostredím, v ktorom sú situované. Ku viacerým z nich vedú zaujímavé turistické chodníky, vďaka ktorým spoznáte ďalší zaujímavý kus Slovenska.



 

Vodopád Skok

Krása vodopádov vynikne najviac v horskom prostredí. Preto i u nás patria k najobľúbenejším tie, ktoré sú situované vo Vysokých alebo Nízkych Tatrách. Najčastejšie navštevovaným je nepochybne Skok v Mlynickej doline, ktorý je vysoký okolo 30 metrov. Podľa legendy vznikol zo sĺz smutného dievčaťa, ktorému na tomto mieste zahynul jej milovaný. Ak sa tam chcete vybrať na túru, choďte hneď po jarnom otvorení turistických chodníkov. Vtedy vodopádom preteká najviac vody a vyzerá najkrajšie. Počas suchých a horúcich letných dní je ťažšie viditeľný. Turistický chodník začína na Štrbskom Plese od areálu zimných športov. Túra je vhodná aj pre rodiny s deťmi a výstup zvládnete do dvoch hodín.

 

Lúčanský vodopád

Ak nemáte chuť na žiadne dlhé túry, v tom prípade vás poteší tento tip. Lúčanský vodopád sa nachádza priamo uprostred obce Lúčky. Vysoký je 12 metrov a stekajúca voda na ňom vyniká vďaka tomu, že prechádza po kaskádovej travertínovej skale. V roku 1974 vodopád dokonca zapísali medzi národné pamiatky. Keďže sa v dedine nachádzajú minerálne pramene, preslávila sa tiež kúpeľnou liečbou. Termálna voda preteká aj Lúčanským vodopádom a ten preto nezamŕza ani počas zimy. Na Slovensku si kvôli tomu drží unikátne postavenie. Dostanete sa k nemu veľmi jednoducho, pretože parkovisko sa nachádza priamo pri spodnom jazierku.

 

Brankovský vodopád

Jeden z najvyšších vodopádov u nás sa nachádza v blízkosti Ružomberka. Meria 55 metrov a je celoročne dobre prístupný. K Brankovskému vodopádu sa dostanete z obce Podsuchá. Výstup k nemu je pomerne jednoduchý, zvládnu ho aj rodiny s deťmi. Cesta trvá približne jednu hodinu a vedie cez krásnu zalesnenú oblasť. Samotný vodopád je najkrajší počas jarných mesiacov, keď ním preteká najviac vody. V zime zase púta pozornosť tým, že kompletne celý zamrzne a vytvára vysokú ľadovú stenu. Keď sú tuhé mrazy, tak na Brankovský vodopád chodia radi horolezcii a trénujú tam výstupy po ľadovcovej stene.

 

Kmeťov vodopád

Najvyšší vodopád vo Vysokých Tatrách a zároveň aj na Slovensku meria 80 metrov. Nachádza sa v Kôprovej doline a dostal pomenovanie podľa Andreja Kmeťa, ktorý miloval hory a mal blízko k botanike. Dostanete sa k nemu dvoma turistickými trasami. Prvá vedie z Troch studničiek a predstavuje trošku náročnejšiu túru. Druhá prechádza od Podbanského a keďže tam vybudovali cyklistický chodník, tak je celkovo ľahšie prístupná. Vodopád vzniká vďaka Nefcerskému potoku. Keď tadiaľ preteká veľa vody, vyzerá mohutne a zanechá vo vás intenzívny zážitok. Kvôli zlej dostupnosti terénu sa nedostanete priamo k nemu, ale môžete si ho obzrieť z peknej vyhliadky.

 

Vodopády Studeného potoka

Jeden z ľahšie dostupných vodopádov nájdete v blízkosti Hrebienka. Môžete sa tam vybrať na ľahkú túru s deťmi. Hore sa vyvezte pozemnou lanovkou, potom vás už čaká jednoduchý okruh, ktorý zvládnu aj tí najmenší. Zájdite najprv k Rainerovej chate a odtiaľ sa vyberte smerom k Studenému potoku. Ten preteká celým údolím a ústí až pri Bilíkovej chate. Vodopády uvidíte z viacerých uhlov a potešia sa tak i malé deti. Dobrou správou je, že na rozdiel od iných tatranských miest je okolie Hrebienka prístupné celoročne, takže tam môžete zájsť aj počas zimy. Voda v ňom väčšinou úplne nezamŕza, takže vytvára veľmi krásne prírodné divadlo.

 

Závojový vodopád

V Slovenskom raji vás upúta najmä Závojový vodopád, ktorý je vysoký 75 metrov. Cesta k nemu nie je jednoduchá, ale o to krajšia odmena vás čaká v závere. Budete prechádzať viacerými stúpačkami a rebríkmi, takže sa tam vyberte len v prípade, ak máte dobrú kondíciu. Najťažšia časť vás čaká priamo pri vodopáde - rebrík je veľmi vysoký, bez istenia a mierne sa hýbe. Preto sa neodporúča ísť tam ľuďom so závratmi, aby nedostali šok a nespadli. Závojový vodopád prechádza piatimi kaskádami, vďaka čomu je jeho tok naozaj mohutný.

 

Vodopád Bystré

K tejto atrakcii s oficiálnym názvom Vodopád Bystrého potoka vedie náučný chodník. Počas cesty sa tak dozviete aj zopár zaujímavých informácií. Dostanete sa k nemu z Hriňovej alebo od hotela Poľana. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že v minulosti vznikol vďaka lávovej činnosti. Bystré preto patrí medzi vodopády s označením národnej pamiatky. Vysoký je 20 metrov a vďaka plošine sa dostanete až priamo k nemu. Opäť platí pravidlo, že najkrajší je počas jarných mesiacov a krátko po období silných dažďov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa