Lúčky a Kalameny – minerálne bohatstvo Liptova

2019-12-03 12:00:00 |   |    | 

Orava a Liptov sú regióny známe najmä prekrásnou prírodou. Na ich rozhraní sa nachádzajú kúpele Lúčky, ktoré ležia pod úbočím vrchu Choč. Preslávila ich najmä miestna minerálna voda a Lúčanský vodopád.



 

Lúčky ležia približne 14 kilometrov severovýchodne od Ružomberka. Obec začala písať svoju históriu už v roku 1266, kedy sa datuje najstaršia písomná správa. Prvé osídlenie tohto miesta siaha až do eneolitu. Bolo tu sídlo s kanevalovanou keramikou a našiel sa tu i hromadný nález bronzových nádob z mladšej doby bronzovej.

V roku 2012 oslávili Lúčanské kúpele 300. výročie prvej zmienky. O ich najväčší rozmach sa zaslúžil slovenský geograf Ján Matej Korabinský a v roku 1872 kúpil kúpele od štátu Ján Tholt a začal ich renovovať. Vďaka nemu sa prestaval kúpeľný dom, dva dovtedajšie bazény spojili do jedného väčšieho a došlo i k postaveniu viacerých viliek a novej reštaurácie.

Minerálna voda (Valentína) našla využitie vo všetkých bazénoch a separátnych kúpeľoch. Vhodná je aj na pitie a prostredníctvom vonkajšieho prameňa je prístupná širokej verejnosti. Pre návštevníkov je v ponuke možnosť ubytovania v liečebných domoch Choč a Liptov, ale i v prvom kúpeľnom hoteli na Liptove Kubo.

Od druhej polovice 20. storočia sa kúpele špecializovali len na liečbu ženských a onkologických ochorení. V posledných rokoch sa tu však venujú i problémom pohybového ústrojenstva a chorobám z povolania. Pacienti sa v Lúčkach liečia i na osteoporózu, choroby tráviaceho ústrojenstva a látkovej výmeny či netuberkulózne ochorenia dýchacích ciest.

Medzi najväčšie atrakcie, ktoré tu môžete navštíviť patrí Aqua – vital park. Jeho súčasťou je vonkajší rekreačný bazén s teplotou vody 28 - 33° C, má rôzne zaujímavé prvky ako napr. vzduchové lehátka, protiprúd, masážne trysky či vodnú čašu. V exteriéri je aj vonkajší sedací bazén s liečivou minerálnou vodou s teplotou 36 - 38° C. V interiéri vital parku nájdete vnútorný minerálny bazén, saunový svet s fínskou a mentolovou saunou, rímsky a Kneippov kúpeľ, tepidárium, turbo sprchu. Od roku 2015 si môžete vychutnať i vonkajší Vitálny svet s novou fínskou saunou pre 16 ľudí, ochladzovací bazén či jacuzzi pod holým nebom.

Asi najkrajšou prírodnou ozdobou obce je Lúčansky vodopád. Nájdeme ho v strede obce tesne pod kostolom Povýšenia sv. Kríža. Prírodná pamiatka dosahuje výšku 13 metrov a má kaskádovitý charakter. Vodný tok Teplianky (Lúčanky) tu padá do jazierka z okraja travertínovej terasy. Vďaka teplým prameňom z kúpeľov, ktoré do neho pritekajú, vodopád nikdy nezamŕza a môžete ho obdivovať po celý rok. Vodopád je od roku 1974 Národnou prírodnou pamiatkou a má rozlohu 0,94 ha. V minulosti tu boli nájdené vzácne archeologické a paleontologické nálezy.

Približne 2 kilometre od obce Lúčky nájdete Kalameny, dedinku preslávenú Liptovským hradom a minerálnym prameňom Medokýš. Patrí medzi 90 známych prameňov v Liptovskej kotline a má podobné minerálne zloženie ako ten v Lúčkach. Nájdete ho na trase z obce smerom na Liptovský hrad. Ak sa vyberiete na hrad, odporúčame vám zastaviť sa na spiatočnej ceste pri jazierku. Svoje boľavé nohy si môžete „zrelaxovať“ vo vode s teplotou 33 až 38 ° C.

Ak sa aj na vás prejavila jarná únava, odporúčame vám načerpať nové sily na Liptove. Zrelaxujete tu svoje telo i dušu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa