Vysoké Tatry a ich NAJ: Spoznajte 10 rekordov najmenších veľhôr sveta

2021-04-12 12:01:00 |   |    | 

Väčšina Slovákov vie, že naše Vysoké Tatry sú najmenšími veľhorami na svete. Poznáte však aj rekordy, ktorými sa môžu pýšiť v rámci Slovenska? My sme pre vás vybrali desať z nich.



 

 

Najvyšší štít – Gerlachovský

Gerlachovský štít je so svojou výškou 2 654 metrov nad morom nielen najvyšším vrchom Vysokých Tatier a Slovenskej republiky, ale aj celého karpatského oblúka. Milovníkov hôr láka od nepamäti, prvý zaznamenaný výstup sa udial v roku 1834. Na Gerlachovský štít sa dá vystúpiť viacerými cestami, k najobľúbenejším patrí tá, ktorá vedie od Sliezskeho domu takzvanou Velickou próbou. Ľudská túžba vystúpiť na najvyššie miesta však dnes nanešťastie spravila z tohto majestátneho vrcholu aj veľmi preplnené miesto, kam v letných mesiacoch vystúpi aj 80 ľudí denne.

 

Najvyššie obývané miesto - Lomnický štít

Lomnický štít je len o 20 metrov nižší ako Gerlach, avšak z mnohých miest sa zdá pri pohľade na panorámu Vysokých Tatier dokonca vyšší. Jedno prvenstvo mu však predsa len patrí - obľúbený Lomničák je totiž najvyššie obývaným miestom na Slovensku. Od roku 1940 sa tu nachádza meteorologická stanica a turistom zas slúži kaviareň Dedo aj najvyššie položený apartmán v strednej Európe. Vyviezť sa sem dá unikátnou lanovkou, ktorá je najobľúbenejšou „atrakciou“ v Tatrách.

 

Najvyšší vodopád – Kmeťov

Najvyšší vodopád na Slovensku meria približne 80 metrov. Leží na Nefcerskom potoku v Kôprovej doline a začína vo výške približne 1500 metrov nad morom. Vodopád sa nazýva Kmeťov a pomenovaný je podľa národného dejateľa Andreja Kmeťa, ktorý sa zaujímal o prírodu Tatier a vystúpil aj na Kriváň. Samotný vodopád tvorí sústava menších kaskád a až v závere sa naplno ukáže ako niekoľkokrát lomený vodopád, ktorý môžu obdivovať aj turisti.

 

Najvyššie položená -  Chata pod Rysmi

Chata pod Rysmi je najvyššie položenou, stojí totiž až vo výške 2 250 metrov nad morom. Pre verejnosť ju otvorili v roku 1933, odkedy prešla viacerými prestavbami, naposledy v roku 2013. Ako jediná chata vo Vysokých Tatrách je otvorená len počas letnej sezóny, od 15. júna do 31. októbra. V ostatných mesiacoch sa totiž na chodníky vedúce k Chate pod Rysmi vzťahuje sezónna uzávera.

 

Najväčšie a najhlbšie pleso – Hincovo

Najväčším plesom u nás je Veľké Hincovo pleso, údajne pomenované po pastierovi, ktorý sem kedysi ako prvý vystúpil. Leží v závere Mengusovskej doliny v nadmorskej výške 1 944 metrov nad morom. Na dĺžku meria približne 740 a na šírku 370 metrov, jeho hĺbka dosahuje až 53 metrov. Je zaujímavé, že nemá žiadny povrchový prítok, odteká z neho však Hincov potok, ktorý je zdrojom rieky Poprad.

 

Najvyššie dostupné miesto dostupné bicyklom – Sliezsky dom

Ak ste skúsení cyklisti, určite by ste  nemali vynechať najvyššie položené miesto Vysokých Tatier, kam sa dostanete na bicykli. Tušíte správne, ak si myslíte, že je to Sliezky dom. Štartuje sa z Tatranskej Polianky, kam vás zavezie vlak. Táto náročná cyklotrasa preverí vašu fyzickú zdatnosť. Pripravte sa na dlhé stúpanie a na prekonávanie serpentín a prevýšenia viac ako 600 m. Odmenou vám však budú nádherné výhľady do Velickej doliny.

 

Najdlhšia turistická trasa – Tatranská magistrála

Vysoké Tatry sú popretkávané turistickými trasami, prvenstvo si však drží len tá s červeným označením. Tatranská magistrála totiž meria vyše 70 kilometrov a na jej prejdenie potrebujete až 3 – 4 dni. A to pred uzavretím hrebeňa Belianskych Tatier v roku 1978 merala ešte o 19 kilometrov viac! Dnes trasa začína neďaleko Jalovca pri Liptovskom Mikuláši, vedie cez Podbanské, okolo Štrbského plesa a končí pri Veľkom Bielom plese pod Kopským sedlom.

 

Najvyššie položené pleso – Modré

Najvyššie položené tatranské pleso leží vo výške 2 192 metrov a svoje pomenovanie dostalo podľa sfarbenia. Modré pleso je totiž zaclonené okolitými skalnými stenami a až do leta býva pokryté snehom a ľadom. Maximálna hĺbka plesa je 4,5 metra a odteká z neho Malý studený potok. Turistika k nemu je možná len v letnej sezóne od 16. júna do 31. októbra, od Téryho chaty k nemu vedie zelená turistická značka.

 

Najdlhšie premostenie – ponad vodopády Studeného potoka

Najdlhším premostením v Tatrách prejdete, ak sa vyberiete na návštevu nádherných vodopádov Studeného potoka (niekedy nazývaných aj Studenovodské vodopády) pri vyústení Malej a Veľkej Studenej doliny. Meria 25 metrov a pre turistov ho sprístupnili v lete 2009 po rekonštrukcii za vyše 32 300 eur.

 

Najstaršia chata – Rainerka

Rainerova chata ležiaca vo výške 1 301 metrov je najstaršou na Slovensku, svoj príbeh píše už od roku 1863. Vtedy na tomto mieste neďaleko Hrebienka vznikla prvá kamenná útulňa, kde sa mohol ktokoľvek ukryť pred nepriazňou počasia, alebo prenocovať. O 21 rokov však postavili chatu Kamzík, z útulne sa stalo skladisko a postupne chátrala. Po rozsiahlej rekonštrukcii koncom 20. storočia však opäť slúži turistom, ktorí v jej interiéri nájdu aj malú expozíciu venovanú horským nosičom.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa