Unikát na úpätí Gerlachu: Sliezsky dom navštívil aj pápež

2020-06-23 12:00:00 |   |    | 

Ku koloritu Tatier oddávna patria aj horské chaty, ktoré slúžia smädným, hladným a unaveným turistom. Celkovo sa ich v najmenších veľhorách sveta nachádza niečo vyše desiatky, len šesť z nich ale stojí vo výške nad 1500 m n. m. A medzi nimi je len jediná, ktorá hostila aj pápeža.



 

História Sliezskeho domu sa začala písať v roku 1871, keď na severovýchodnom brehu Velického jazera postavili z iniciatívy horského vodcu a propagátora tatranskej prírody Eduarda Blasyho prvú kamennú budovu. Tú však už o dva roky neskôr zmietla snehová lavína. V roku 1895 preto nechal Uhorský karpatský spolok na západnom brehu Velického plesa vybudovať chatu Sliezsky dom, ktorá bola viackrát prestavovaná, až napokon v roku 1962 vyhorela do tla.

Na jej mieste o šesť rokov vyrástol nový Sliezsky dom, ktorý sa s kapacitou takmer 150 lôžok zaradil k trom najväčším ubytovacím zariadeniam v Tatrám. Odvtedy poskytol prístrešie nespočetnému  množstvu hostí, medzi ktorými nechýbali mnohé významné osobnosti. V roku 2002 napríklad v Sliezskom dome založili za prítomnosti našich najlepších horolezcov elitný horolezecký klub "Himalaya klub 8000“, minulý rok zas v okolí hotela nakrúcala najväčšia bollywoodska hviezda Amitabh Bachchan.

Jedna návšteva však bola predsa len vzácnejšie než všetky ostatné. V roku 1995 totiž hotel hostil pápeža Jána Pavla II., známeho milovníka hôr. Ten pri svojej druhej oficiálnej ceste na Slovensko vyslovil želanie, že by si rád oddýchol práve na Sliezskom dome. Jeho pobyt v Tatrách bol súkromný a tajný, bez vstupu pre verejnosť. Osobne sa teda s pápežom mohla stretnúť len hŕstka ľudí.

Jedným zo šťastlivcov bol aj Róbert Burger, syn vtedajšieho chatára na Sliezskom dome, ktorý na stretnutie s pápežom spomína dodnes. „S odstupom času prichádzam na to, že najviac ma oslovil a stále oslovuje jeho vnútorný pokoj, ktorý si so sebou priniesol. Napriek pokročilému veku, dlhej a namáhavej ceste plnej programu, nie najlepšiemu zdraviu a nie najlepšiemu počasiu vo Vysokých Tatrách, vyžaroval z tohto svätého človeka vnútorný pokoj.“

Pápež Ján Pavol II. v Sliezskom dome hlavne oddychoval, okrem toho však tiež na požiadanie Horskej služby 3. júla posvätil horolezecké lano a čakan, symboly záchranárskej činnosti, aj drevený kríž, ktorý osadili na jeho počesť. Ten môžete neďaleko Velického plesa vidieť v rovnakej podobe dodnes, "Palác pod Gerlachom" však premenou prešiel.

V súčasnosti stojí vo výške 1670 m n.m. luxusné zariadenie, ktoré po kompletnej rekonštrukcii ponúka 110 lôžok a špičkové služby. Sliezsky dom sa tak stal najvyššie položeným hotelom na Slovensku, a to hneď štvorhviezdičkovým! Po aktívnej túre si môžete priamo v horách dopriať skvelé jedlo z kuchyne známeho šéfkuchára Jána Lazaráka alebo si oddýchnuť vo wellness centre s vírivkou, saunami, masážou a relaxačnou miestnosťou. To všetko s výhľadom na Velické pleso a krásne tatranské štíty.

Ten najvyšší máte priamo nad sebou, preto je Sliezsky dom známy ako ideálny „základný tábor“ pre výstup na Gerlach. V hoteli navyše zabezpečujú všetko potrebné na bezpečné zdolanie vrcholu – skúsených horských vodcov, zapožičanie kompletného výstroja aj jedlo. Výhodou je aj to, že kým z doliny sa na najvyšší slovenský štít vyráža už o tretej, v Sliezskom dome si môžete pospať o dve hodinky dlhšie.

Ak si na vrcholovú turistiku netrúfate, v okolí hotela je nespočetné množstvo možností na kratšiu či dlhšiu prechádzku. Len na skok je to k Velickému plesu a mohutnému 15 metrov vysokému Velickému vodopádu, pekná a nenáročná je túra k Batizovskému plesu a ak chcete vidieť ten najkrajší východ slnka, vydajte sa na Východnú Vysokú.

Sliezsky dom je tiež cieľom jednej z mála cyklotrás priamo v horách. Začína v Tatranskej Polianke, ďalej vedie cez spodnú lesnú časť a potom sa už vnára do Velickej doliny. Na dĺžku ide síce o kratšiu trasu, ale na výkon o jednu z najnáročnejších, cyklistov totiž čaká 7 kilometrov stúpania. Veľkou výhodou ale je, že cesta je asfaltová, čo športovcom ušetrí veľa síl. Ak si netrúfate na celú trasu, môžu si hostia Sliezskeho domu počas letných mesiacov horské bicykle aj zapožičať a vydať sa s nimi na výlet podľa svojich fyzických možností.

Sliezsky dom navyše ponúka celé pobyty, šité na mieru pre turistov, cyklistov či rodín, ktoré určite uvítajú všetci milovníci prírody a športu. Ak sme vám urobili chuť na výlet do Tatier a chcete si naše hory vychutnať naplno a na tých najvyšších miestach, neváhajte využiť výhodnú ponuku Tatranské leto a zarezervujte si svoj pobyt na tomto linku - https://www.sliezskydom.sk/pobytove-balicky/tatranske-leto-usetrite-az-105-eur/.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Sliezsky dom, TASR, Wikipedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa