Archeologická senzácia: V rašelinisku v Severnom Írsku našli 2,500-ročnú mŕtvolu

2024-01-27 14:00:00 |   |    | 

Keď bola vlani v októbri polícia v Severnom Írsku privolaná k nálezu mŕtvoly v rašelinisku pri dedine Bellaghy v grófstve Londonderry, nedokázala určiť, aké staré pozostatky sú. Z výskumu ale teraz vyplynulo, že patrili chlapcovi, ktorý žil okolo roku 500 pred naším letopočtom, píše internetový portál BelfastLive.



 

Išlo o veľmi dobre zachovaný nález, vrátane kusov mäsa, a preto polícia pôvodne uvažovala, že zaháji vyšetrovanie okolností úmrtí tohto človeka. "Akékoľvek ľudské pozostatky, aj keby boli na cintoríne, sú považované za podozrivé, pokiaľ o nich chýbajú záznamy," povedal forenzný geológ Alistair Ruffell z belfastskej Queen's University. Vedci v laboratóriu tejto univerzity ale za použitia rádiouhlíkovej metódy datovania zistili, že vyšetrovať tento prípad nebude potrebné, pretože chlapec vo veku 13 až 17 rokov zomrel pred 2000 až 2500 rokmi. Okolnosti jeho smrti nie sú známe.

Pri vykopávkach sa najskôr našli jeho holenná a lýtková kosť a ramenná, lakťová a vretenná kosť, potom nasledovali ďalšie nálezy. Čiastočne sa zachovala koža, nechty na ľavej ruke a nohách a možno aj oblička. Ide o prvé pozostatky nájdené na niektorom zo severoírskych rašelinísk, pre ktoré bola použitá rádiouhlíková metóda datovania. K ďalšiemu výskumu a uchovaniu si ich prevezme správa severoírskych národných múzeí.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa