Sochu slobody v New Yorku znovu otvoria v lete

2013-03-20 15:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Socha slobody, ktorú úrady uzatvorili pre verejnosť po vyčíňaní hurikánu Sandy v októbri minulého roka, bude znovu sprístupnená ešte pred Dňom nezávislosti, ktorý tradične pripadá na 4. júla.



Októbrová superbúrka síce nespôsobila žiadne škody na konštrukcii sochy samotnej, avšak podpísala sa na okolitých stavbách na ostrove Liberty Island, na ktorom stavba stojí. Voda zaplavila tri štvrtiny ostrova a dosahovala miestami až 2,5 metra, v dôsledku čoho bolo poškodené zábradlie, prístupové chodníky, elektroinštalácia aj podporná konštrukcia objektu.

Úrady nemohli stanoviť presný dátum znovuotvorenia, nakoľko predtým ešte bude nutné vyhodnotiť bezpečnostné riziká spojené s obnovou prevádzky pamiatky. Americký minister vnútra Ken Salazar však naznačil, že dátum by mohli stanoviť už budúci týždeň.

Deň nezávislosti by bol však symbolický, nakoľko postava Slobody pod svojou ľavou pažou drží dosky, predstavujúce americké Vyhlásenie nezávislosti, podpísané 4. júla 1776.

Pamiatka ročne priláka viac než 3,5 milióna návštevníkov z celého sveta, čím sa radí medzi najnavštevovanejšie atrakcie v New Yorku. Je tak v záujme newyorskej administratívy otvoriť Sochu slobody pre verejnosť ešte pred začatím letnej turistickej sezóny.

 

Zdroj/autor: ap, tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa