VIDEO: Čo dokáže vojna? Vedci odhaľujú škody spôsobené teroristami v sýrskej Palmýre

2016-04-08 12:00:00 |   |    | 

Pred takmer rokom sa svet dozvedel hroznú správu o vstupe teroristickej skupiny do uznávaného historického mesta v Sýrii, do Palmýri. Za 10 mesiacov okupovania tu stihli napáchať škody masívneho charakteru, ktoré sa podľa niektorých archeológov už nebudú dať zvrátiť. Mesto plné pokladov je dnes už opäť v rukách vlády a pomaly sa zisťujú všetky napáchané škody. Ako to v meste vyzerá teraz? Pozrite sa s nami.



 

Palmýra

 

Prečo sa jedná o takú stratu? Nuž preto, lebo Palmýra už od svojho počiatku, teda ešte v období pred Kristom, bola centrom kultúry a obchodu uprostred púšte. V tunajšej oáze sa stretávali karavany, a tak sa tu postupne rozvíjala tolerantná a rôznorodá spoločnosť. Nech už patrila pod kohokoľvek (Rimanov, Byzantíncov, Sýrčanov), Palmýra prosperovala, čo sa odrazilo aj na tunajšej architektúre. Zachovali sa tu totiž úchvatné ruiny 50 hektárového mesta plné najzaujímavejších kúskov.

Aj keď veľa z nich prežilo tisícky rokov, barbarský prístup teroristov niektoré nadobro zničil. Za obeť padli Víťazný oblúk, Belov chrám, Elahbelova veža, Baalshaminov chrám a iné významné pamiatky. Podľa správ UNESCO a rôznych architektov potrvá veľmi dlho, kým budú zachránené pozostatky opäť zreštaurované, no svoju pôvodnú krásu už asi nikdy nedosiahnu.

 

Pred

 

Po

Zdroj/autor: youtube.com, whc.unesco.org, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa