Krásne Estónsko - Nechajte sa nalákať na týchto 7 atrakcií

2016-04-06 08:00:00 |   |    | 

Zvedaví turisti pomaly začínajú objavovať aj krásy severu Európy. I keď tam nevládne natoľko teplé počasie, môžete sa tešiť na príjemné dobrodružstvá, veľký kus zaujímavej histórie a najmä na úžasnú prírodu. Jednou z doteraz neobjavených perál je Estónsko. Slovákmi málo poznaná krajina prináša mnoho prekvapení, takže sa stačí pripraviť na ďalší zaujímavý výlet a užiť si dni strávené v Estónsku.



 

Kráter Kaali

 

V blízkosti dediny Kaali na ostrove Saaremaa nájdete jednu z najväčších zaujímavostí v krajine. Pred približne 4000 rokmi tam dopadlo 9 meteoritov rôznych veľkostí. Tie zanechali v okolí dedinky viacero jám, z ktorých neskôr vznikli akoby malé jazierka. Mnohé z nich sú voľne dostupné v lesoch a sú veľkou atrakciou pre turistov. Podľa mýtov ide o posvätné jazerá, v ktorých sa odohrávali záhadné rituály bohov.

 

Hrad Alatskivi, Alatskivi

 

Dejiny krásneho neogotického hradu sa datujú do 17. Storočia, keď ešte patril pod švédsku správu. Potom v 19. storočí však začal výrazne chátrať, až si ho kúpil jeden zámožný muž, ktorý sa ho rozhodol kompletne zrekonštruovať. Alatskivi sa rozhodol premeniť podľa jedného z jeho snov na hrad podobný škótskej predlohe. Vďaka tomu sa môže tento skvost estónskej kultúry popýšiť skvelým stavom. Dnes ho vlastní štát a spravuje v ňom múzeum.

 

Ostrov Kihnu

 

Súčasťou Estónska je aj niekoľko ostrovov. Kihnu si medzi nimi udržiava unikátnu pozíciu vďaka vrúcnemu vzťahu k uchovávaniu tradícií. Celú túto oblasť dokonca zaradilo UNESCO medzi chránené rezervácie. Kihnu je známe najmä vďaka tradičným ľudovým prvkom na oblečení, ktoré tunajší obyvatelia nosievajú ešte aj dnes. Taktiež tam neustále uchovávajú aj veľkú časť pôvodnej architektúry, keď ľudia žijú väčšinou v malých dedinkách s typickými estónskymi domčekmi. Veľmi peknou súčasťou je i tunajšie pobrežie, ktoré priam láka oddýchnuť si v jeho príjemnej atmosfére.

 

Tallin

 

Podľa mnohých cestovateľov nielen jedno z najkrajších miest v tejto krajine, ale aj v tejto časti Európy. Nachádza sa priamo pri Baltickom mori a spolu s centrom ponúka jednu z najzaujímavejších zastávok počas výletu v Estónsku. Objavíte tam historickú radnicu, vzácnu ortodoxnú katedrálu Alexandra Nevskeho, hrad Toompea a palác Kadriorg. Mesto je známe aj rušným hudobným životom. A netýka sa to len modernej muziky a množstva barov. V Talline sa často organizujú aj podujatia a slávnosti oslavujúce vážnu hudbu. Počas zimy sa na hlavnom námestí koná vianočný trh, ktorý svojou atmosférou pripomína dávnu minulosť.

 

Jazero Peipus

 

Piate najväčšie jazero tvorí časť hraníc medzi Estónskom a Ruskom. Pochádza ešte z doby ľadovej a kvalitou vody patrí medzi špičky na kontinente. Vďaka členitému okoliu často pripomína more. Má piesočnaté pobrežie a je taktiež veľmi obľúbeným dovolenkovým miestom tunajších obyvateľov. V jeho okolí sa nachádzajú nádherné prírodné oblasti, ktoré ponúkajú pestré možnosti na plánovanie výletov. Taktiež tam nájdete viacero pamiatok ako opátstva a kaštiele. Jazero Peipus je známe aj vďaka rybolovu. Oblasť je navyše známa aj vyznávačmi ortodoxného náboženstva, ktorí žijú ešte podľa starých pravidiel.

 

Múzeum hračiek, Tartu

 

Otvorené bolo v roku 1994 a patrí k najväčším múzeám hračiek na svete. Dokopy si tam môžete pozrieť až vyše 5000 rôznych exponátov. Mnohé z nich sú interaktívne a môžete sa s nimi aj hrať. Súčasťou sympatického múzea je aj herňa pre malé a veľké deti. Vzácna je aj samotná budova, v ktorej táto inštitúcia sídli. Nachádza sa totiž v jednej z mála drevených stavieb v Tartu a prezentuje tak aj pôvodnú estónsku architektúru.

 

Cestné múzeum, Varbuse

 

Ak hľadáte aj nejaké netradičné múzeá, toto bude pre vás tou správnou voľbou. Podobných atrakcií totiž nenájdete vo svete veľa. Cestné múzeum sa pomocou interaktívnych ukážok špecializuje na predstavenie vývoja ciest vo svete. Taktiež si tam môžete v zminimalizovaných verziách vyskúšať prepravu na rôznych dopravných prostriedkoch. Múzeum je veľmi živé a atraktívne je nielen pre detských návštevníkov.

 

Zdroj/autor: travelestonia.eu, visitestonia.com, snarkynomad.com, roughguides.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa