Keď je cesta cieľ alebo To najzaujímavejšie, čo na cestách uvidíte a zažijete

2016-04-04 12:00:01 |   |    | 

Často sa tak ženieme za naším cieľom, že si ani nevšimneme cestu, po ktorej ideme. Tá však môže ukrývať viacej ako by sme čakali. Úchvatná príroda alebo doslova zázraky ľudského umu na nás čakajú na tých najmenej očakávaných miestach. Kam by ste sa za nimi teda mohli vybrať?



 

Najstrmšia cesta

 

Kto má naozaj dobrú kondičku, ten si môže najstrmšiu cestu sveta vyskúšať na vlastnej koži. Stačí prísť do Dunedinu na Novom Zélande. Tunajšia Baldwin Street je tak strmá, že menej zdatní idú radšej len smerom dolu. Jej sklon je až 19°, čiže ak prejdete tri metre, vystúpite o meter vyššie. Často sa tu usporadúvajú rôzne rýchlostné a adrenalínové súťaže, kde si účastníci preveria schopnosti aj nervy.

 

Najdlhší tunel

 

Za týmto skvostom ľudských rúk pocestujete až do Nórska. rdalský tunel spájajúci obce Læardal a Aurland je známy ako najdlhší cestný tunel. Pod zemou budete cestovať neuveriteľných 24,5 km. Kto má klaustrofóbiu, ten by nemal myslieť na to, že sa nad ním nachádza hora vysoká vyše 1800 m. Celkový dizajn je navrhnutý tak, aby sa vodiči počas cesty zbytočne neunavili, a tak tu nájdete niekoľko „jaskýň“, kde si môžu oddýchnuť, zastaviť a pozrieť si peknú výzdobu.

 

Najnebezpečnejšia cesta

O túto priečku sa bije niekoľko ciest a záleží to od kritérií, ktoré si stanovíte. Počty nehôd, úmrtí, prírodné podmienky, kvalita ciest... Ak si zrátame všetky body, zistíme, že aktuálnym favoritom je turecká cesta D915 Bayburt. Celá má niečo vyše 111km, ale známa je hlavne pre úsek Derebaşı Turns, kde sa na 5 km nachádza až 13 takmer 180° zákrut. Na nespevnenom povrchu sa niektoré z nich dokonca nedajú zvládnuť bez toho, aby ste museli zastaviť a správne sa natočiť. Navyše v tomto úseku prekonáte až 300 m prevýšenie.

 

Pre istotu pridáme aj ďalšiu najnebezpečnejšiu cestu. Je ňou El Camino de la muerte, teda Cesta smrti v Bolívii. Jednoprúdová cesta prechádza úbočím hôr a pralesa a ročne na nej zahynie až 300 ľudí. Je totiž dopravnou tepnou pre domácich, ktorí riskujú svoje životy, aby sa dostali do obývanejších oblastí. Turisti sem zase prichádzajú za dobrodružstvom, aby sa na bicykloch spúšťali dole.

 

Jazero Titicaca z dvoch strán. Poradíme vám, ktorá krajina ponúka viac

 

Najvyšší most

 

Z Turecka sa presunieme na Francúzsky vidiek, kde pri Millau objavíte preslávený Millauský viadukt. Od roku 2004 je najvyšším zavesený mostom sveta s výškou 343 metrov. Je teda vyšší ako samotná Eiffelova veža. No treba rátať s tým, že vozovka sa nachádza „len“ vo výške 270 m. Takmer 2,5 km dlhý most je známy tým, že dokonale zapadá do okolitého prostredia, takže sa naň radi chodia pozerať turisti.

 

Najvyššie snežné steny

 

Hoci u nás Japonsko nie je známe ako zimná destinácia, môže sa pochváliť unikátnou cestou, ktorá vám potvrdí, že tunajšia atmosféra chladných mesiacov má svoje čaro. Alpská cesta Tateyama Kurobe je známa vyhliadková trasa, kde turisti vyskúšajú viacero druhov dopravy. Raz cestujú autobusom, potom lanovkou, prestúpia na trolejbus a čas sa prejdú aj peši. Asi najznámejším úsekom je Yuki-no-otani, kde sa okolo vás uzavrú masívne snežné steny a vy sa budete prechádzať pomedzi ne. Pre najlepší zážitok treba prísť niekedy medzi aprílom a letom, kedy sa sneh roztopí. Vtedy tu totiž steny merajú aj 20 metrov.

 

Cesta bez konca?

 

Alebo most opilcov? Nech to už nazvete akokoľvek, dôležité je to, že pri pohľade vpred budete mať chuť sa radšej otočiť na päte. Z uhla vodiča sa totiž zvláštne vlní, až vystúpa hore, kde sa akoby len tak končí. Našťastie ide len o optický klam a táto nórska cesta s mostom Storseisundet je úplne bezpečná. Za vlnitou zákrutou pokračuje.

 

VIDEO Šialená vyhliadková cesta západom Nórska preskúša nervy každého vodiča

 

Najnebezpečnejší most

 

Pri mostoch ešte chvíľu zostaneme, ale v porovnaní s prechádzajúcim, pôjde teraz naozaj o život. Ruský most Kuandinsky je neslávne známy tým, že po ňom prejdú len tí s nervami zo železa. Prechádza ponad rieku, večne je zasnežený a klzký a hlavne je v dezolátnom stave. Kedysi mal byť súčasťou železničnej trasy, no dnes by po ňom vlak neprešiel. Most sa pomaly rozpadá, vozovka je len z polámaných lát a po zábradlí ani zmienky.

 

Skutočne dlhá

 

Na ozaj dlhú cestu sa vyberiete, ak si naplánujete výlet po Pan-Americkej diaľnici. Takmer 30 tisíc km dlhá trasa prechádza 15 štátmi a spája Aljašku s Južnou Amerikou. Prechádza snáď všetkými možnými podmienkami. Horami, lesmi, pláňami, púšťami, pralesmi...  V skratke tu uvidíte všetko.

 

Kľukatá

 

Jedine tak sa dá pomenovať Lombard Street v San Franciscu. Hoci je krátka, celú úsek je strmý a treba sa na ňom poriadne obracať. Točenie s veľkým vozidlom je takmer nemožné. Aj tak tu denne prejde aj 2 tisíc áut a nespočet turistov, ktorí si tento „úkaz“ chcú aspoň odfotiť.

 

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa