Manželia dobyli Mount Everest: Namiesto slávy prišla celosvetová hanba

2016-09-14 00:00:00 |   |    | 

Dlhé mesiace a roky sa pripravovali. Riskovali zdravie aj samotné životy v nádeji, že sa aspoň na chvíľu rozhliadnu z najvyššieho miesta našej planéty. Dnes je však už skutočné dobývanie Mount Everestu minulosťou a pravých horolezcov nahradili dobrodruhovia, ktorí nemajú hlboko do vrecka. Ako dokazujú udalosti posledných mesiacov, pre niektorých z nich sú dokonca fotografe z vrcholu a "svetská sláva" oveľa dôležitejšie ako ten vzácny pocit víťazstva, za ktorý mnohí zaplatili tú najvyššiu cenu.



 

Podvodov s photoshopom tu už bolo mnoho. Ten najnevhodnejší sa však jednoznačne podaril dvojici policajtov z Indie. Tarakeshwari a Dinesh Rathod patrili k asi 450 horolezcom, ktorí sa od marca do mája pokúsili dobyť vrchol Mount Everestu. 5. júna zvolali v Káthmandu tlačovú konferenciu, na ktorej oznámili, že sa im 23. mája ako prvej indickej dvojici podarilo dosiahnuť cieľ. „Boli sme rozhodnutí, že neprivedieme na svet dieťa, kým nezdoláme Mount Everest,“ vyhlásil Dinesh Rathod. „Teraz sa chceme stať hrdými rodičmi,“ dodala Tarakeshwari.

30-roční manželia sa zoznámili v policajnom zbore, kam obaja vstúpili v roku 2006. Spolu absolvovali viacero výstupov, údajne zdolali napríklad najvyšší kopec Austrálie. O dva roky sa zosobášili a už vtedy si sľúbili, že sa spoločne postavia aj na vrchol Mount Everestu. Pôvodne sa o to mali pokúsiť v roku 2015, v dôsledku zemetrasenia však vtedy neboli výstupy na najvyšší vrchol sveta povolené. Koncom mája sa policajnej dvojici sen údajne splnil.

Ďalší horolezci však bombastické vyhlásenia manželov krátko po tlačovej konferencii spochybnili a podali oficiálnu sťažnosť. Horolezec Satyarup Siddhanta dokonca na svojej facebookovej stránke zverejnil fotografiu, ktorú mu podarená dvojica ukradla a upravila. „To je tak neuveriteľné“, napísal na sociálnej sieti. „Vzali moje fotky a pomocou photoshopu vyrobili vlastný obrázok vrcholu... A tiež dostali certifikát... Kam len horolezectvo speje?

Nepálske úrady nedávno obvinenia podarenej dvojice potvrdili. Analýza snímok dokázala, že manželia svoje tváre a indickú zástavu pridali na fotografiu, ktorú skutočne na vrchole Everestu urobil iný horolezec. Snímky sú takmer identické, na jednej však pribudla zástava, Siddhantovu tvár nahradila ženská a rukavice dostali inú farbu. „Napriek niekoľkým pokusom získať od nich vysvetlenie s nami počas vyšetrovania vôbec nespolupracovali,“ povedal šéf odboru cestovného ruchu Sudarshan Prasad Dhakal o podarenej dvojici, ktorá zmizla bez stopy a nenastúpila ani do práce v štáte Maháraštra. Dodal, že manželom zakázali v krajine akékoľvek horské výstupy po dobu desiatich rokov. „Zákaz by mal slúžiť ako varovanie, aby horolezci dodržiavali etické zásady.“

Hoci je však nemorálnosť ich činu nespochybniteľná, podľa známeho horolezca Gordona Janowa indickí manželia neporušili žiadne nariadenia. „Neexistujú žiadne legálne podmienky, ktoré treba splniť, aby ste mohli vyhlásiť, že ste dosiahli vrchol.“ Jestvuje samozrejme niečo ako etický kódex, ktorý horolezcov zaväzuje hovoriť o svojich výstupoch pravdu, oficiálne pravidlá však chýbajú. Zrejme aj preto vyviazla sprostredkovateľská agentúra Makalu Adventure Treks bez trestu. Úrady sa  uspokojili s varovaním, aby boli v budúcnosti pri vystavovaní certifikátov opatrnejší.

Desaťročný zákaz vstupu do Himalájí považujú horolezci za exemplárny trest, aký nemá obdobu. Historička Elizabeth Hawley, ktorá zaznamenáva výstupy na najvyššiu horu sveta už viac ako päťdesiat rokov povedala, že už počula o tom, že niektorí svoje výstupy sfalšovali. Nespomína si však na jediný prípad, kedy by vláda niekoho potrestala.  „Myslím si, že vláda teraz berie všetko, čo sa týka Everestu, oveľa vážnejšie,“ dodal Dawa Steven Sherpa, ktorý Everest zdolal dvakrát. „V stávke je Nepál a reputácia nepálskeho cestovného ruchu. Everest je ako taký drahokam v korune.“

V Nepále sa nachádza až osem zo štrnástich najvyšších vrcholov sveta. Vstupný poplatok pre horolezcov vo výške 11 tisíc dolárov je jedným z hlavných zdrojov miestnej ekonomiky.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA, Thinkstock, Facebook
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa