Fantastický objav: V Čiernom mori našli najstarší neporušený vrak lode na svete

2018-10-24 16:00:00 |   |    | 

Tím podmorských archeológov objavil v hĺbke dvoch kilometrov pod morskou hladinou pri pobreží Bulharska vrak lode, o ktorej vraví, že je to najstarší neporušený lodný vrak, aký sa kedy podarilo nájsť.



 

Ide o pozostatok 23-metrovej gréckej obchodnej lode spred 2 400 rokov, ktorej podobu vedci poznali už dávnejšie, ale len z vyobrazení na starovekých gréckych keramických predmetoch. Napríklad na váze so sirénami, ktorá sa dnes nachádza v Britskom múzeu (foto dole).

Za to, že loď zostala tak dlho takmer neporušená, vďačí podľa vedeckého tímu najmä tomu, že sa nachádzala prevažne v anaeróbnom, teda odkysličenom prostredí.

Nikdy by som neveril, že je možné, aby loď z klasického sveta zostala takto neporušená v hĺbke dvoch kilometrov,“ povedal profeso Jon Adams, vedúci tímu výskumníkov. „Toto zmení naše chápanie lodného staviteľstva a moreplavby v antickom svete.

Medzinárodný tím podmorských archeológov počas 3 roky trvajúceho projektu Black Sea Maritime Archeology Project (MAP) už v Čiernom mori objavil vyše 60 vrakov z rôznych historických období, tento je však jednoznačne najvzácnejší. Karbónové datovanie potvrdilo, že je najstarším neporušeným vrakom v dejinách.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images,
Video: YouTube
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa