V Kolíne objavili obrovskú knižnicu spred 2 000 rokov

2018-08-02 16:00:00 |   |    | 

V centre nemeckého Kolína nad Rýnom objavili archeológovia obrovskú knižnicu z čias Rímskej ríše. Pozostatky budovy, ktorá bola postavená v polovici druhého storočia nášho letopočtu, objavili pri rekonštrukcii kostola v centre tohto nemeckého mesta už v minulom roku, doteraz však nevedeli, na čo slúžila.



Ako v utorok oznámil člen tímu archeológov Dirk Schmitz, kľúčom k vyriešeniu hádanky sa stal nález početných výklenkov v stenách, ktoré mali rozmery približne 80 krát 50 centimetrov. Pre sochy či iné artefakty by boli tieto výklenky príliš malé, dokonale sa však podľa Schmitza hodili na uskladnenie nádob so zvitkami. Tých bolo v knižnici podľa archeológov možno až 20 000.

Kolín nad Rýnom je jedným z najstarších nemeckých miest, založili ho Rimania v roku 50 nášho letopočtu pod menom Colonia. "Knižnica vznikla v polovici druhého storočia a je najstaršou knižnicou prinajmenšom v celom Nemecku, ak nie na celom území severozápadných rímskych provincií," vysvetľuje Schmitz. "A možno existuje veľa rímskych miest, ktoré majú knižnice, ale neboli objavené," dodáva nemecký archeológ.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook / AntoniterCityKirche / Hi-flyFoto / Roman-Germanic Museum of Cologne
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa