Zničený symbol Malty opäť ožíva: Rus chce vybudovať nové Azúrové okno

2019-03-08 00:00:01 |   |    | 

Vápencový oblúk známy ako Azúrové okno (Tieqa Żerqa) patril k najväčším atrakciám maltského ostrova Gozo. Presne pred dvomi rokmi sa ale svetoznámy skalný útvar zrútil do mora a za sebou zanechal iba prázdne miesto. Ruský architekt Svetozar Andrejev ale prišiel s nápadom, ako Azúrové okno znova oživiť.



 

Opera v Sydney, Palmové ostrovy v Dubaji či Grande Arch de la Défense – to sú moderné stavby, ktoré pozná celý svet, pretože sa vďaka originálnemu dizajnu a citlivému zasadeniu do prostredia stali dominantou celých krajín.

K nim by sa čoskoro mohla pridať aj Malta. Ruský architekt a interiérový dizajnér Svetozar Andrejev prišiel s návrhom, ktorý má skutočne odvážne ambície. Jeho projekt s názvom „Srdce Malty“ by mal vyrásť na mieste, kde pred búrkou 8. marca 2017 stále svetoznáme Azúrové okno.

Andrejev chce vápencový oblúk nahradiť jeho supermodernou verziou z nekorodujúcich materiálov, ktorá bude tvarom a veľkosťou pripomínať pôvodný prírodný útvar. Podľa slov architekta by mal jeho dizajn symbolizovať „spojenie modernosti a prírody, času a histórie a dôkaz vytrvalosti ľudského ducha.“

Srdce Malty však nemá byť len presnou kópiou, ale skôr pamätníkom a zároveň živým priestorom, ktorý bude slúžiť ľuďom. Jeho súčasťou budú presklené plochy, ktoré návštevníkom umožnia prezrieť si zvyšky pôvodného Azúrového okna, doteraz viditeľné len potápačom.

Vo vnútri Srdca Malty by mal vzniknúť nový výstavný priestor s celkovou plochou 5000 m2. Na každé z piatich poschodí prepojených centrálnym špirálovým schodiskom umiestnil architekt dynamickú laserovú show, ktorý by predstavovala vždy tisíc rokov v histórii ostrova.

Okrem toho by sa tu podľa predstavy Andrejeva mohli konať kultúrne podujatia, koncerty či módne prehliadky a už vopred ráta s využitím pri nakrúcaní reklám, hudobných videoklipov a filmov. Pôvodné Azúrové okno sa napokon tiež objavilo v Súboji titanov či seriáli Hra o tróny.

Andrejevov futuristický návrh si ľudia vedia predstaviť napríklad ako bydlisko Jamesa Bonda. Prirodzene sa však nepáči všetkým, miestne noviny napríklad označili Srdce Malty za „obscénnosť“.

V internetovom prieskume však 68 percent ľudí návrh podporilo, takže sa zdá, že by sa o pár rokov mohol stať realitou. „Už od  začiatku mi bolo jasné, že tento projekt má potenciál stať sa architektonickým a kultúrnym symbolom Malty a ostrova Gozo,“ verí Andrejev.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: © Svetozar Andrejev, 2018. Všetky práva sú vyhradené.

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa