Leto 2020: Tieto obľúbené destinácie už hlásia pripravenosť na turistov

2020-05-08 00:00:00 |   |    | 

Letná sezóna pomaly klope na dvere a ešte stále nie je jasné, či budeme môcť niekam vycestovať. Viaceré destinácie, pre ktoré sú príjmy z turizmu kľúčové, však už avizovali, že sú pripravené otvoriť svoje brány a prijať turistov. Majú však presne stanovené podmienky.



 

Chorvátsko

Chorvátsko patrí k najobľúbenejším letným destináciám Slovákov. V stredu hlavný chorvátsky epidemiológ Krunoslav Capak avizoval, že krajina otvorí pobrežie Jadranského mora turistom. "Určite budeme môcť navštíviť pobrežie. Nemôžem sa už dočkať, kedy pôjdem k moru. Tento rok však pláže nebudú plné turistov," povedal Capak pre verejnoprávnu rozhlasovú a televíznu stanicu HRT. "Miestna polícia a úrady, prevádzkovatelia pláží a hotelov budú musieť zabezpečiť, aby slnečníky neboli jeden vedľa druhého, pretože vírus je stále vo vzduchu," dodal Capak.

Chorvátsko je krajina závislá na cestovnom ruchu. Snaží sa preto, aby bol zavedený jednotný celoeurópsky protokol, ktorý by zjednodušil cestovanie. Chorvátsko v dôsledku pandémie uzavrelo hranice pre všetkých cudzincov. Zákaz vstupu na územie krajiny zatiaľ platí do 18. mája. Podľa DPA je pravdepodobné, že ho úrady predĺžia, hoci môžu povoliť viacero výnimiek.

 

Grécko

Letnú sezónu napriek koronavírusu plánuje aj Grécko. Turisti budú však musieť rešpektovať pravidlá zachovávania spoločenského odstupu zavedené počas koronavírusovej pandémie. "Chceme, aby ľudia prišli do Grécka," povedal pre britskú stanicu BBC grécky minister cestovného ruchu Charis Theocharis. "Samozrejme, že prijmeme preventívne opatrenia týkajúce sa požiadaviek pred cestovaním, ale aj samotného spôsobu, akým cestujeme, spôsobu, akým sa v krajine pohybujeme. Budú sa uplatňovať pravidlá odstupu medzi ľuďmi," dodal. To platí aj pre Akropolu a ďalšie staroveké pamiatky, ktoré podľa agentúry Reuters sprístupnia od 18. mája.

Grécky minister zahraničných vecí v stredu uviedol, že krajina sa pre turistov otvorí od 1. júla. Podrobnosti vrátane finančnej podpory turistického sektora sa doriešia do 15. mája. Pandémia choroby COVID-19 vyvolala paniku medzi hoteliermi, vlastníkmi reštaurácií, cestovných kancelárií a ďalších firiem pôsobiacich v cestovnom ruchu. Približne tretina z nich sa obáva bankrotu. Tento sektor je pritom pre Grécko kľúčový, keďže oblasť sa na ekonomickej aktivite podieľa takmer 30 %. Straty v dôsledku pandémie nového koronavírusu sa odhadujú na úrovni zhruba 22 miliárd eur. Do dnešných dní bolo zrušených približne 45.000 pracovných miest.

 

Španielsko

Cestovný ruch je aj významným odvetvím španielskej ekonomiky. Krajina na Iberskom polostrove je druhou najnavštevovanejšou destináciou sveta, po Francúzsku. Niet preto divu, že hľadá kreatívne spôsoby, ako prilákať naspäť turistov po skončení obmedzení spojených s pandémiou nového koronavírusu. Španielska vláda stanovila plány uvoľňovania blokády. Od 11. mája sa postupne začnú otvárať aj hotely, reštaurácie a bary. Tie sa snažia nájsť spôsoby, ako obnoviť podnikanie a dodržať hygienické normy. To napríklad znamená, že budú musieť znížiť kapacitu o polovicu, aby zabezpečili dostatočnú vzdialenosť medzi stolmi. Hotely v Madride už pracujú na známke kvality „COVID-free hotel“. To zahŕňa napríklad dezinfekčné rohožky, ktoré sa postarajú o topánky aj kolieska kufrov, a tiež masky, rukavice či meranie teploty pri vstupe. Hotel VP na námestí Plaza de Espana v centre mesta chce hostí pred vstupom podrobiť rýchlemu testu na COVID-19.

Aj ďalšie mestá pracujú na podrobných plánoch na leto. K nim bude patriť napríklad kontrola preplnenia pláží s pomocou zvýšeného počtu plavčíkov, ale aj hliadok miestnej polície posilnených o príslušníkov civilnej ochrany. Mesto Gandia zvažuje aj špeciálne hodiny na pláži pre rodiny s deťmi, aby zabránilo prílišnému stretávaniu so staršími a zraniteľnejšími návštevníkmi. „Nepremýšľame o umiestňovaní bariér, pretože nie je možné oplotiť otvorený priestor, ako je pláž. Budeme informovať ľudí a pokúsime sa vyvolať v nich pocit osobnej zodpovednosti,“ vysvetľuje Vicent Mascarell z miestnej radnice, ktorý má na starosti turizmus. Mesto inštaluje tiež dávkovače dezinfekčného gélu na ruky na prístupových miestach na pláž. Veľkou otázkou však zatiaľ zostáva, kedy sa otvoria hranice Španielska pre návštevníkov zo zahraničia.

 

Sicília

Regionálne úrady na talianskom ostrove Sicília ponúkajú dotáciu na dovolenku strávenú na ostrove pre domácich aj zahraničných návštevníkov. Pre tento krok sa rozhodli v snahe naštartovať cestovný ruch po pandémii koronavírusu, informoval v utorok britský denník Guardian. Suma 75 miliónov eur z prostriedkov regionálnej vlády bola vyčlenená na podporu cestovného ruchu v dôsledku veľkých finančných strát po tom, ako vláda v Ríme zaviedla 10. marca prísne karanténne opatrenia v snahe zastaviť alebo zmierniť šírenie infekčnej choroby COVID-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2.

Plán zahŕňa dotovanie nákladov na ubytovanie návštevníkov ostrova, a to tak, že by mohli mať jednu z troch alebo dve zo šiestich nocí v hoteli zdarma, resp. by mohli získať poukážky na návštevu kultúrnych podujatí či historických pamiatok. Medzitým sa objavili poplašné správy, že talianska vláda zvažuje uzavrieť hranice krajiny až do konca tohto roka. Taliansky minister kultúry a cestovného ruchu Dario Franceschini to však v rozhovore pre noviny Il Messaggero poprel a uviedol, že sa snaží o pravý opak. Informoval, že navrhol stretnutie ministrov krajín EÚ zodpovedných za oblasť cestovného ruchu, aby sa dohodli na jednotnom prístupe k rizikám infekcie. Jeho rezort začína aj bilaterálne rozhovory s inými krajinami, odkiaľ do Talianska prichádza veľa turistov.

 

Pobaltie

Lotyšsko, Litva a Estónsko sa dohodli, že od 15. mája si vzájomne otvoria hranice a vytvoria tak v rámci Európskej únie pobaltskú "cestovnú bublinu". Oznámili to v stredu premiéri pobaltských krajín. Pobaltská cestovná oblasť tak bude prvá svojho druhu v EÚ. Ako povedal litovský predseda vlády Saulius Skvernelis, občania pobaltských krajín budú môcť od 15. mája voľne cestovať naprieč všetkými tromi krajinami, občania ďalších štátov EÚ však budú musieť ísť po vstupe na územie jednej z nich do 14-dňovej karantény. "Ďalšími krajinami, ktoré by sa mohli pripojiť k tomuto bloku voľného cestovania, by mohli byť Fínsko a Poľsko," dodal Skvernelis.

Litva, Lotyšsko a Estónsko sú prepojené aj ekonomicky. Všetky tri krajiny preto robia kroky na postupné otvorenie ekonomík. Podporiť by ich malo aj plánované vzájomné otvorenie hraníc. Ako uviedla šéfka litovského Združenia pre cestovný ruch Zydre Gavelieneová, je to výrazný stimul pre regionálny biznis v cestovnom ruchu. "Neumožní to síce návrat na úroveň spred koronakrízy, malo by to však prispieť k záchrane veľkého počtu pracovných miest," dodala.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa