Prieskum: Vieme, kde chcú Slováci oddychovať toto leto

2020-06-13 00:00:00 |   |    | 

Tento rok plánuje letnú dovolenku mimo svojho domova 62 % obyvateľov Slovenska, čo je približne o desatinu viac ako pred koronakrízou vo februári. Sedemdesiat percent všetkých dovolenkárov chce v lete oddychovať na Slovensku, keďže pandémia koronavírusu skomplikovala cestovateľské plány a možnosti dovolenkovať v zahraničí. Informovala o tom v stredu agentúra Go4insight na základe výsledkov reprezentatívneho prieskumu na vzorke tisíc respondentov vykonaného na prelome mája a júna 2020.



Druhou najnavštevovanejšou destináciou Slovákov počas leta bude susedné Česko. Najväčší pokles zaznamenalo Chorvátsko, kam chce ísť na dovolenku len 6 percent, čo je štvrtina tých, ktorí plánovali vycestovať do krajiny pri Jadranskom mori pred koronakrízou, a len 40 percent z počtu Slovákov, ktorí Chorvátsko navštívili pred dvoma rokmi. "Výrazne však po korone opadol záujem o Taliansko, Turecko, Grécko a ostatné prímorské krajiny, k moru sa tak chystá necelých 10 percent obyvateľov. Mimo Európu má namierené len jedno percento Slovákov," priblížil riadiaci partner Go4insight Rastislav Kočan. "V súvislosti s optimistickým vývojom v oblasti cestovania a postupným otváraním hraníc v posledných dňoch a týždňoch je však možné, že slovenskí dovolenkári sa môžu rozhodovať vycestovať do zahraničia vo vyššej miere ako bolo deklarované koncom mája," očakáva.

Pred koronakrízou plánovalo letnú dovolenku 57 percent obyvateľov Slovenska. Konkrétne plány na leto malo začiatkom marca už 29 percent ľudí, zhruba desatina už mala dovolenku objednanú a 5 percent aj čiastočne alebo úplne zaplatenú. Najviac Slovákov sa chystalo ísť v lete do Chorvátska (28 %), čo bolo značne viac ako pred dvoma rokmi. Pätina ľudí pôvodne chcela dovolenkovať na Slovensku, čo bolo tiež výrazne viac oproti letu 2018. Dovolenku v prímorských krajinách ako Taliansko, Grécko alebo Turecko plánovalo 11 percent krajanov, do Česka sa chcelo ísť pozrieť 6 percent, do Maďarska 4 percentá a mimo Európu malo namierené 7 percent obyvateľov.

"Vysoký dopyt po dovolenkovaní na Slovensku je spôsobený najmä obavami cestovať do zahraničia. Len šestina obyvateľstva deklaruje, že nemá žiadne (zdravotné) obavy spojené s cestovaním a dovolenkovaním. Mierne obavy má 42 percent Slovákov, zvyšných 41 percent obyvateľstva sa cestovania mimo Slovenska obáva výrazne," upozornil Kočan. Cestovania za hranice sa najviac obávajú tí starší, až 60 percent ľudí nad 60 rokov má veľké obavy.

Letnú dovolenku ovplyvnia aj znižujúce sa rodinné rozpočty takmer tretiny obyvateľov. Rozpočet zvýšili len 2 percentá ľudí, podobný rozpočet ako bol pôvodne plánovaný má stále 68 percent Slovákov. "Pokles rozpočtu pritom postihol všetky sociálne skupiny, dokonca aj tie, ktorým sa do februára 2020 výborne finančne darilo. Paradoxne, najmenší vplyv na dovolenkové rozpočty má koronakríza v prípade dôchodcov, ktorých príjmová stránka zostala ekonomickým prepadom v princípe nedotknutá," dodal Kočan.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa