Chorvátsko 2020: Dôležité informácie, ktoré musíte pred cestou vedieť

2020-07-01 16:00:00 |   |    | 

Nikto nevie, ako sa bude situácia vyvíjať, momentálne sú však hranice Slovenska otvorené a s príchodom prázdnin sa mnoho ľudí chystá do Chorvátska. Pripravte sa na aktuálne bezpečnostné nariadenia už vopred.



 

Pred dovolenkou

Pre vstup do Chorvátskej republiky nie je potrebné predchádzajúce testovanie na COVID-19. Treba však počítať s tým, že na štátnej hranici bude zaznamenaný váš príchod spolu s ďalšími údajmi (miesto pobytu v Chorvátsku, číslo mobilného telefónu a e-mailová adresa) z dôvodu možnej potreby kontaktu v prípade epidemiologických dôvodov. Aby sa zamedzilo dopravným zápcham a skrátila sa čakacia doba na prechode, Chorvátsko odporúča zahraničným občanom zaslať potrebné údaje prostredníctvom webovej stránky entercroatia.mup.hr vopred a vytlačiť si potvrdenie.

 

Na hraniciach

Turisti, ktorí zaslali svoje údaje vopred a umiestnili potvrdenie s číslom oznámenia na viditeľné miesto (čelné sklo) vo vozidle, budú presmerovaní na určené jazdné pruhy. Ostatní budú musieť doplniť všetky údaje priamo na hraničnom prechode, budú však potrebovať dlhšiu čakaciu dobu v samostatnom pruhu.

Pokiaľ pri vstupe do Chorvátskej republiky osoba vykazuje príznaky ochorenia, oznámi pohraničná polícia túto skutočnosť sanitárnemu inšpektorovi, ktorý určí ďalší postup s možnosťou prevozu do príslušného zdravotného zariadenia na testovanie a následnú liečbu.

 

Bezpečnostné nariadenia v krajine

Aktuálne sú návštevníkom k dispozícii všetky stravovacie zariadenia aj ďalšie podniky a obchody. Pre všetky typy ponúk sú predpísané epidemiologické opatrenia, ktoré zabezpečujú ochranu návštevníkov a personálu vrátane pravidelnej dezinfekcie priestoru.

Počas pobytu mimo ubytovacích zariadení sa odporúča nosiť rúško alebo inak prekrytý nos a ústa, dodržiavať fyzický odstup od iných osôb (minimálne 1,5 metra) a pravidelne opakovať hygienu rúk - umývať si ruky čo najčastejšie teplou vodou a mydlom a používať dezinfekčné prostriedky na ruky, ktoré treba dobre vtrieť do dlaní. Vyhýbať sa dotykom tváre, úst, nosa a očí.

Odporúča sa vykonávať platobné služby bezhotovostným stykom platobnými kartami alebo platbou on-line a tiež používanie vlastného dopravného prostriedku alebo služieb rent-a-car.

 

Čo robiť v prípade symptómov ochorenia?

Pokiaľ sa u osôb, ktoré prejdú štátnu hranicu Chorvátskej republiky, objavia symptómy akútnej infekcie dýchacích ciest (kašeľ, bolesť hrdla, zvýšená telesná teplota, krátky dych alebo sťažené dýchanie, strata chuti a čuchu), sú povinné ostať v mieste svojho ubytovania a ozvať sa telefonicky svojmu ubytovateľovi, t.j. organizátorovi svojej návštevy, ktorý upovedomí príslušného lekára všeobecnej zdravotnej starostlivosti (napr. lekára v turistickej ambulancii).

Mimo ordinačných hodín príslušného lekára všeobecnej zdravotnej starostlivosti zavolá hostiteľ k osobe vykazujúcej symptómy choroby zdravotnú pohotovosť. V prípade výskytu závažných, život ohrozujúcich symptómov je potrebné kontaktovať zdravotnú pohotovosť na čísle 112.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa