Najsilnejšie pasy sveta: Slovensko tesne za prvou desiatkou, predbehla nás takmer celá Európa

2021-01-13 08:01:00 |   |    | 

Pre niektorých ľudí predstavuje ich pas voľnú vstupenku do celého sveta, pre iných je, naopak, neprekonateľnou prekážkou na ceste za vytúženou slobodou. Ako sú na tom jednotlivé krajiny sveta, to už 16 rokov odhaľuje takzvaný Henley Passport Index.



 

Tzv. Henley Passport Index je najuznávanejším rebríčkom „sily“ jednotlivých pasov. Ako jediný vychádza z údajov IATA (Medzinárodné združenie leteckých dopravcov) a dopĺňa ich hodnoteniami odborníkov. Pri stanovovaní poradia pasov sa berie do úvahy nielen to, kam môžu obyvatelia jednotlivých krajín cestovať úplne bez víz, kde si ich môžu vybaviť po príchode a kde je to nutné vopred, ale tiež napríklad, ako sa daný pas zmenil v ostatných 16 rokoch alebo ako je na tom v porovnaní s inými krajinami.

Najlepšie z toho vychádza Japonsko, ktoré sa už niekoľkýkrát ocitlo na vrchole rebríčka. Jeho obyvatelia môžu s najsilnejším pasom sveta cestovať bez víz až do 191 krajín sveta. Na druhom mieste sa umiestnil Singapur so 190 krajinami. Tretia je Južná Kórea a Nemecko so skóre 189. Opäť len o jednu krajinu menej môžu bez víz navštíviť obyvatelia Fínska, Talianska, Luxemburska a Španielska (188 krajín), tesne nasledovaní Rakúšanmi a Dánmi (187 krajín).

Slovensko je opäť na 11. priečke, keď bez víz môžeme cestovať do 181 krajín podobne ako Poľsko, Litva a Island. Hoci na prvý pohľad vyzerá táto informácia lichotivo, pravdou je, že nás predbehla takmer celá Európa. Okrem už spomínaných siedmich krajín na prvých piatich priečkach je totiž pred nami ešte aj Francúzsko, Írsko, Holandsko, Portugalsko, Švédsko, Belgicko, Nórsko, Švajčiarsko, Spojené kráľovstvo, Malta, Česká republika a Maďarsko.

Za skokana roka by sa dali označiť Spojené arabské emiráty, ktoré sa so 173 krajinami umiestnili na 16. mieste. V roku 2006 pritom ich obyvateľom patrilo len 62. miesto, keď mohli bez víz cestovať iba do 35 štátov.

Na konci rebríčka sa podľa očakávaní ocitol Afganistan, ktorého obyvatelia môžu s najslabším pasom na svete cestovať bez víz len do 26 krajín, čo je až o štyri menej než pred dvomi rokmi. Iba o niečo lepšie sú na tom obyvatelia Iraku (28 krajín), Sýrie (29 krajín) a Pakistanu (32 krajín). Piati najhorší sú Somálčania a Jemenčania.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa