EXTRA Starbucks - káva, ktorá spája ľudí

2009-11-12 15:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/ video - Najväčšia sieť amerických kaviarní Starbucks bola pred rokom tri hodiny zatvorená. Krajina zostala v šoku.



Všetci pracovníci sa totiž v tento deň zúčastnili školenia, ktoré zakladateľ spoločnosti Howard Schultz označil za "historickú vzdelávaciu a tréningovú udalosť".

Takmer 7100 prevádzok firmy v Spojených štátoch amerických bolo tak medzi 17.30 h. a 21.00 hod. miestneho času zavretých. Konkurenčné kaviarne využili tento čas na prilákanie zákazníkov na kávu za zvýhodnené ceny.
     
Špeciálneho tréningu sa zúčastnilo viac než 135 tisíc pracovníkov kaviarní. Poslaním tškolenia bola motivácia k zlepšeniu vzťahov so zákazníkmi, ako aj zvýšenie štandardu espresso kávy vo všetkých prevádzkach.

My sme Starbucks. Mali by sme byť neuveriteľne hrdí na to, čo sme vybudovali, uviedol vo svojom otváracom príhovore Howard Schultz. Sme na treťom mieste v životoch miliónov našich zákazníkov. Sme kávou, ktorá spája ľudí na celom svete každodenne počas konverzácie, dodal Schultz.
     
Kaviarne svojim zákazníkom odporučili využiť čas počas školenia na návštevu kaderníka, vzhliadnutie všetkých krátkych filmov nominovaných na Oscara, poupratovanie šatníka či ugrilovanie moriaka, čo by malo trvať presne 3,5 hodiny. Mnohí zákazníci sa však vybrali za svojou dávkou kofeínu do konkurenčnej siete Dunkin' Donuts, ktorá už od 13.00 h ponúkla kávu iba za 99 centov.
     
Návratu zakladateľa spoločnosti Starbucks Howarda Schultza na pozíciu výkonného riaditeľa predchádzali slabé ekonomické výsledky. Starbucks ohlásil zrušenie stovky ekonomicky najslabších prevádzok a prepustenie vyše 200 zamestnancov. A Schultz pracuje ďalej na transformácii populárnej značky... 

 

Starbucks Coffee Company založili začiatkom sedemdesiatych rokov traja milovníci kávy, ktorých s týmto nápojom profesijne nič nespájalo. Učiteľ angličtiny Jerry Baldwin, histórie Zev Siegel a spisovateľ Gordon Bowker. Začali s malým obchodom v Seattli ponúkajúcim kvalitnú čerstvo upraženú kávu a všetko, čo bolo treba na prípravu nápoja. Postupne rástli a stali sa jednou z najväčších spoločností pražiacich kávu v štáte Washington. Až o desaťročie neskôr, pod vplyvom H. Schultza a jeho milánskej návštevy odskúšal Starbucks nápad predávať aj hotovú kávu. No zakladateľov biznis s predajom nápojov nenadchol a sklamaný H. Schultz z firmy odišiel. V roku 1985 založil vlastnú sieť kaviarní s názvom Il Giornale, pričom kávu bral práve od bývalého zamestnávateľa. O dva roky prišiel do Starbucksu opäť. Tentoraz ako majiteľ. Kúpil všetky jeho aktíva, prevzal aj obchodné meno a začal ho používať pre svoje kaviarne. Na konci roku 1987 ich mal necelú dvadsiatku. Firma sa rozrastala. V roku 1992 uviedla akcie na burzu. O štyri roky neskôr začala expandovať do zámoria. Teraz nesie jej meno približne 15-tisíc kaviarní vo viac ako 40 krajinách sveta. Vyše polovica z nich patrí priamo spoločnosti, iné založila s lokálnymi spoločníkmi v podobe joint venture a ďalšie vznikli na základe predaja licencie. Dve tretiny všetkých kaviarní sú v USA.


 

Zdroj/autor: tasr,wiki,drom

VIDEO Starbucks 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa