Vianočné trhy predsa budú! Kúsok od Bratislavy na nádhernom Schloss Hofe

2021-12-15 12:30:00 |   |    | 

Pre všetkých milovníkov vianočných trhov máme dobrú správu. Počas posledného adventného víkendu môžete navštíviť vianočné trhy v areáli najväčšieho cisárskeho vidieckeho sídla, na zámku Schloss Hof pri Bratislave. Rakúsko sa od 13. decembra otvorilo po lockdowne pre všetkých zaočkovaných a pre tých, čo ochorenie COVID-19 prekonali za posledných 180 dní. Týka sa to tak domácich, ako aj turistov.



 

Vianočné trhy na zámku

Barokový skvost Rakúska – zámocký areál Schloss Hof pozostáva z impozantného zámku, terasovitej záhrady a idylického statku, ktorý si užijú rodičia aj ich ratolesti.

Počas posledného adventného víkendu 18. - 19. decembra bude návšteva tohto architektonického skvostu o to atraktívnejšia, že sa tu budú konať  vianočné trhy so všetkým, čo k nim patrí. Vianočne vyzdobený a vysvietený areál bude krásnou kulisou pre jeden z najkrajších a najnavštevovanejších vianočných trhov v Dolnom Rakúsku.

Návštevníci sa tu môžu tešiť na zhruba 80 stánkov s pestrým vianočným sortimentom v podobe darčekov, vianočných dekorácii aj tradičných vianočných dobrôt. Nájdete tu výrobky od šikovných majstrov keramikárov, kováčov, včelárov, sklárov, výrobcov vianočných ozdôb, biokozmetiky, drevených hračiek či odevných doplnkov.

Chýbať nebude ani tradičný vianočný punč a varené víno, pečené gaštany, klobásky, domáce šunky, salámy a syry, likéry, marmelády či sladké delikatesy v podobe cisárskeho trhanca, štrúdle, palaciniek a medovníkov.

Najmenší návštevníci môžu popustiť uzdu kreativite v tvorivých dielničkách, povoziť sa na detskom vláčiku a kolotoči, vychutnať si jazdu na poníkoch či pohladkať zvieratká v živom betleheme. Na zámockom nádvorí sa o tú pravú vianočnú atmosféru postará dychová kapela, ktorá zahrá tie najznámejšie vianočné piesne o 14:00, 15:00 a 16:00 hodine.

 

Nahliadnite do cisárskych apartmánov

Ak sa rozhodnete navštíviť nádherné zámocké komnaty, tak sa veľa dozviete nielen o majiteľoch a obyvateľoch zámku a ich živote na zámku v 18. storočí, ale aj o vianočných zvykoch a tradíciách.

Návštevníci sa môžu tešiť na honosný apartmán princa Eugena Savojského a majestátne komnaty Márie Terézie, ktoré umožnia nahliadnuť do sveta tejto výnimočnej a mimoriadne obľúbenej panovníčky. Perlou zámockého interiéru je veľkolepá slávnostná sála a kaplnka s bohatou freskovou výzdobou, v ktorej sa vydávala najobľúbenejšia dcéra Márie Terézie, Mária Kristína.

 

Vianočná výstava

Špeciálny vianočný okruh s názvom „História Vianoc a vianočné historky“ je koncipovaný vo forme 24 okienok adventného kalendára. Každé jedno okienko vám priblíži nejaký príbeh spojený s vianočným obdobím a tradíciami.

Dozviete sa napríklad, že adventné kalendáre, ako ich poznáme dnes, sa začali objavovať na začiatku 20. storočia, že za otca adventného venca sa považuje Johan Wichern, ktorý v Hamburgu viedol výchovný ústav a svojim chovancom počas adventných pobožností zapaľoval jednu sviecu na veľkom drevenom kolese z voza. Chcel im ozvláštniť čakanie na Štedrý deň. Časom sa z neho vyvinul adventný veniec so štyrmi sviecami symbolizujúcimi adventné nedele, ako ho poznáme dnes.

Dozviete sa aj o pôvode vianočných trhov, o zvykoch spojených so sv. Barborou, sv. Mikulášom, sv. Ambrózom či sv. Luciou. Zaľúbencov isto zaujme príbeh o imele, o ktorom sa traduje, že kto sa pod ním pobozká, toho láska vydrží naveky. Milovníci rýb si prídu na svoje pri objasnení tradície jedenia kaprov na Štedrý deň v stredoeurópskom priestore.

Posledné okienko adventnej výstavy vám prezradí, odkedy a ako sa zdobil vianočný stromček. A takýto nádherný tradičný vianočný stromček ozdobený orieškami, jablkami, škoricou, perníčkami a sviečkami uvidíte v  Slávnostnej sále zámku. Vianočnú výstavu si budete môcť prezrieť až do 9. januára 2022.

Ak chcete prehliadku zámku absolvovať so sprievodcom a dozvedieť sa od neho viac zaujímavostí, využite prehliadky  v slovenskom jazyku v čase o 11:30 a 13:30 hod., prípadne špeciálnu detskú prehliadku o 15:00 hod.

 

Živé jasličky

Najstarším symbolom Vianoc sú jasličky. V rôznych prevedeniach si ich môžete pozrieť na prízemí zámku v Sale Terrene. Na zámockom statku uvidíte aj živé jasličky, ktorých súčasťou je vzácny biely oslík s modrými očami.

V kontaktnej mini zoo budete mať príležitosť zvieratká nielen obdivovať, ale aj pohladkať. Ak zatúžite po stredomorskej atmosfére, nevynechajte návštevu východnej oranžérie, v ktorej sa nachádzajú exotické rastliny, ktoré vás na chvíľu prenesú do letných mesiacov. V západnej oranžérii budú ponúkať remeselníci svoje výrobky.

 

Budúci rok v znamení honosného stolovania

A na záver máme pre vás ešte pozvánku na budúci rok, na mimoriadnu výstavu Pokladov z kolekcie cisárskeho striebra, ktorá bude na zámku inštalovaná od 19. marca do 1. novembra 2022. Uvidíte tu jedinečné kúsky pozostávajúce zo zlatých lyžíc, či prepychových riadov z kolekcie cisárskeho striebra a nádherných jedálenských servisov. Drahocenné umelecké diela zo striebra, zlata, porcelánu a skla vám poodhalia pompéznu prezentáciu a spôsoby stolovania na cisárskom dvore od čias baroka po historizmus.

 

K návšteve treba Covid Pass

Vianočné trhy počas posledného adventného víkendu sú otvorené od 10:00 do 19:00 hod. Vstupné je pre dospelých 7 €, deti od 6 do 18 rokov 3 € a za rodinné vstupné 2 dospelí a max 3 deti zaplatíte 17 €. Ak budete okrem trhov chcieť navštíviť aj zámok s vianočnou výstavou, zaplatíte 15 € za dospelú osobu, za deti od 6 do 18 rokov 9 € a rodinné vstupné vyjde na 39 €.

Vstupenky si môžete zakúpiť aj online na www.imperialtickets.com. Podmienkou pre návštevu trhov a zámku je, že musíte byť zaočkovaní, alebo mať potvrdenie o prekonaní ochorenia maximálne 180 dní. Pri vstupe vám skontrolujú platný Covid Pass s dokladom totožnosti. Detí do 12 rokov sa toto opatrenie netýka.

_________________________________________________________________________________________

Množstvo tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

_________________________________________________________________________________________

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Pavol Urbánek

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa