Obrovská tragédia: Mladého plavca pri pláži zaživa roztrhal ŽRALOK

2022-02-18 08:00:00 |   |    | 

Celá Austrália je na nohách. Po 60 rokoch došlo v Sydney k fatálnemu útoku žraloka na človeka. Obeťou sa stal len 35-ročný inštruktor potápania, ktorý trénoval na charitatívvne preteky.



 

35-ročný Simon Nellist prišiel o život pri útoku žraloka, ku ktorému došlo v stredu pri pláži v austrálskom meste Sydney. Svedkovia incidentu uviedli, že išlo o 4,5-metrového žraloka modrého, ktorý plavca doslova roztrhal, informuje agentúra AP. Muž podľa privolaných záchranárov utrpel zranenia nezlučiteľné so životom a už mu neboli schopní pomôcť. Od roku 1963 je to prvýkrát, čo v Sydney niekoho usmrtil žralok.

K incidentu došlo v blízkosti pláže na sydneyskom predmestí Little Bay. Svedkovia počuli krik, a následne intenzívne špliechanie vody. „Počul som krik, žralok v tej chvíli hrýzol do jeho tela, až ho roztrhal na dve polovice. Najskôr zjedol jednu časť a potom sa vrátil aj po tú druhú,“ povedal médiám jeden zo svedkov.

Útok žraloka sa odohral len 150 metrov od pláže, na ktorej oddychovali desiatky ľudí. Podľa odborníka mohli predátora prilákať návnady rybárov a najmä vnútornosti rýb, ktoré hádžu späť do vody. „Všetko krvavé vo vode žraloky láka“, povedal odborník zdôrazňujúc, že žralok si zrejme mladého muža v neopréne pomýlil s tuleňom, pretože útoky na ľudí skutočne nie sú bežné. Jeden z rybárov dokonca celú tragédiu nakrútil, video sme sa však z úcty k obeti rozhodli nezverejniť.

Austrálske úrady uviedli, že vo vode objavila ľudské pozostatky patriace 35-ročnému Simonovi Nellistovi, rodákovi z Veľkej Británie, ktorý v Austrálii pôsobil ako inštruktor potápania a onedlho sa mal ženiť. Jeho priatelia o ňom hovoria ako o milovníkovi oceánu a človeku s veľkým srdcom.

 

This is Simon Nellist, the recent shark attacks victim in Sydney. Sharing his last moments on earth in an undignified...

Posted by PJ Hart on Thursday, February 17, 2022

 

V Sydney po tragédii uzavreli 13 pláží a zrušili aj charitatívne plavecké preteky, ktoré sa mali konať v nedeľu. Práve na ne v osudný moment Simon Nellist trénoval. Polícia incident vyšetruje a v oblasti naďalej pátra po žralokovi, využívajúc najnovšie technológie. Do vody pri pláži rozmiestnili šesť inteligentných bójí s návnadami.

Takéto bóje sa využívajú na označenie a odchyt žralokov v blízkosti pláží. Odchytené živočíchy sú následne premiestnené ďaleko od pobrežia. Využívanie týchto technológii sprevádzajú problémy, keďže odchytené zvieratá zvyknú zahynúť ešte predtým, než ich presunú. Navyše sa tam môžu zachytiť aj iné morské živočíchy.

Vlani došlo v Austrálii k trom útokom žralokov, ktoré sa skončili smrťou. Dva z nich sa stali v Novom Južnom Walese, kde leží aj Sydney. Stredajší útok bol v tejto krajine aj prvým smrteľným zaznamenaným od začiatku roka 2022, pripomína agentúra AFP.

Vláda austrálskeho štátu Nový Južný Wales vynakladá z dôvodu obáv verejnosti milióny eur na technológie, ktoré majú znížiť počet žraločích útokov pri pobreží. Pohyby žralokov sledujú drony a ďalšie zariadenia, pričom na 51 plážach sú aj siete na žraloky.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa