Zima udrela v plnej sile: Liptov či Bachledova dolina lákajú na skvelé podmienky aj podujatia

2023-02-10 09:01:00 |   |    | 

Intenzívne sneženie v ostatných dňoch síce poriadne skomplikovalo dopravu, no lyžiarov potešilo zlepšenými podmienkami. Slovenské strediská hlásia bohatú nádielku snehu, okrem klasických zimných športov však lákajú aj na zaujímavé doplnkové aktivity.



 

Snehová kalamita pomohla zjazdovkám na Liptove

Pokým na cestách Liptova po minulotýždňovej kalamite ani stopy, na zjazdovkách sa podmienky na lyžovanie výrazne zlepšili. Snehová pokrývka sa na lyžiarskych trasách pohybuje od zhruba 50 až do 180 centimetrov na južnej strane Chopka. Skvalitnili sa aj podmienky na bežecké lyžovanie.

Lyžiarske podmienky sú excelentné najmä v stredisku Jasná a to z obidvoch strán Chopka. „Na Liptove máme v týchto dňoch nádherné slnečné a mrazivé počasie a lyžiarska sezóne je na svojom vrchole. Lyžiari si najmä v Jasnej užívajú 50 kilometrov zjazdoviek s dokonalým menčestrom, výškou snehu okolo jedného metra a na predných Derešoch z južnej strany Chopka ich ohromí až 180 centimetrová snehová nádielka," navnadila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

"Veľmi dobré podmienky hlásia aj strediská Malinô Brdo, Ski  Centrum Opalisko Závažná Poruba, Areál Podbreziny a SKI Centrum Demänová Rezort v Liptovskom Mikuláši, Skicentrum Žiar - Dolinky v Žiarskej doline, ako aj Žiarce Pavčiná Lehota a Čertovica,“ informuje Bartková. Lyžiarske svahy si vychutnávajú napríklad aj prázdninujúce rodiny z Poľska a Česka.

Liptáci očakávajú, že lyžovačka v Nízkych Tatrách potrvá až do májových sviatkov. Jazdu vo voľnom teréne síce momentálne horská služba neodporúča, ale počasie praje aj bežkárom. Podarilo sa upraviť väčšinu zo 70 kilometrov oficiálnych bežeckých trás na Liptove, takže na svoje si prídu aj milovníci bežeckej stopy. Najlepšie podmienky hlási Liptovská Kokava, Závažná Poruba, Jasná, ale aj trasa po cyklochodníku v Liptovskom Mikuláši.

Postupne na Liptove pribúdajú aj možnosti na voľné korčuľovanie čo poteší najmä deti. V týchto mrazoch výborne padne aj pobyt v termálnych a minerálnych vodách – najväčší záujem je o prírodný kráter Kaďa v Liptovskom Jáne a vodné parky Tatralandia, Bešeňová a Lúčky.

 

Zima v Bachledovej doline

Zima udrela v plnej sile aj v Ždiari. Intenzívne sneženie teší lyžiarov i deti. Stredisko Bachledka tak mohlo otvoriť ďalšie zjazdovky, keďže výška prírodného snehu je dostatočná pre výbornú lyžovačku. Na svoje si prídu aj priaznivci freeridu, ktorým zima vytvorila doslova zimný raj.

Množstvá snehu netešia len zjazdových lyžiarov, z výborných podmienok a upravených trás sa tešia aj priaznivci bežeckého lyžovania a skialpinizmu. Pre tých vyznačilo stredisko novú skialpovú trasu z Bachledovej doliny na vrchol Spišskej Magury. Bežkárov čaká upravená vyhliadková 14 km dlhá trať po hrebeni Spišskej Magury smerom do Ždiaru. Deti sa môžu vyšantiť na sánkach i v snežnom iglu v Gorgyho FUN zóne. Tá sa nachádza bezpečne oddelená pri terase reštaurácie La Gamba v Bachledovej doline.

Zábava nekončí ani večer. Stredisko pripravilo 2x týždenne zážitkový večerný program, ktorý si turisti ihneď zamilovali. Každý utorok a sobotu od 17:00 do 20:00 čaká návštevníkov večerná prechádzka Chodníkom korunami stromov pod hviezdami za svitu mesiaca i zábavná večerná sánkovačka a lyžovačka.

Chodník korunami stromov ani sánkarská dráha nie sú osvetlené. Návštevníci večerný program absolvujú len s čelovou lampou, ktorú im stredisko pri vstupe zdarma zapožičia. To dodáva celému zážitku neopakovateľnú magickú atmosféru. Výbornou správou je, že na večernú sánkovačku, večerné lyžovanie a vývoz lanovkou je možné použiť celodenný alebo viacdenný skipas. Sánky môžu turisti použiť svoje alebo si ich pohodlne požičať v stredisku.

Zábava na svahu trvá počas celej zimy. Stredisko pripravilo hudobný program, snežné párty i koncerty živej ľudovej hudby počas celej zimnej sezóny. Jarné prázdniny tak budú pre všetky deti i ich rodičov rozprávkové s kopou snehu, zábavy, športu a dobrodružstiev.

 

Lyžuje sa aj na severovýchode

Pre dobré snehové podmienky sú v prevádzke alebo sa na ňu pripravujú viaceré lyžiarske strediská na východnom Slovensku. V okolí Bardejova, Bardejovských Kúpeľov a Svidníka je i viacero zasnežených poľných ciest a "singletrackov" vhodných na bežky. Podľa riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Šariš - Bardejov Radomíra Jančošeka vyhovujú hlavne terény Zlaté - Stebnícka Magura, Kurovské sedlo a Mihaľov. V lyžiarskom stredisku Regetovka v okrese Bardejov sa podľa jeho slov lyžuje od 30. januára, stredisko Medvedie otvorilo v pondelok (6. 2.) a stredisko Makovica v Nižnej Polianke ohlasuje, že zjazdárska lyžiarska sezóna sa začína v piatok (10. 2.).

Lyžiarske stredisko cje otvorené denne od 9.00 h do 16.00 h. Od 17.00 h do 20.00 h je večerné lyžovanie. Lyžiarske stredisko Ski Medvedie môžu záujemcovia navštíviť počas víkendov od 9.00 h do 16.00 h. Počas priaznivých poveternostných a snehových podmienok je otvorené aj počas pracovných dní v rovnakých otváracích časoch. Lyžiarske stredisko Makovica v Nižnej Polianke bude otvorené od 9.00 h do 16.00 h. Konkrétne dni je však potrebné si overiť na webstránke strediska.

"Sneh a aj mráz chýbali pre klasické turistické lákadlá spojené so zimnými športmi, zjazdovým lyžovaním a bežkami. Naopak, cestovný ruch zatiaľ spoľahlivo ťahali celoročné atraktivity, predovšetkým kúpeľníctvo a wellness v Bardejovských Kúpeľoch. Otvorená je aj krytá plaváreň a wellness v meste Bardejov. Návštevnícky vďačné sú všetky muzeálne expozitúry v Bardejove a v Bardejovských Kúpeľoch, ktoré patria pod Šarišské múzeum v Bardejove," doplnil Jančošek.

Ťahákom sú podľa jeho slov aj pamiatky UNESCO v Bardejove, drevené kostolíky, ale aj oboma svetovými vojnami poznačené okolie Svidníka a Dukly.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TS

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa