Železnice oslavujú významné výročie: Na koľajnicich pribudla pojazdná galéria a kaviareň

2023-09-05 12:00:00 |   |    | 

20. augusta 1848 pribudla na mapu vyspelých parných európskych železníc aj Bratislava. V tento deň priviezla parná lokomotíva s názvom Bihar ťahajúca desať vagónov prvých cestujúcich do dnešnej metropoly. Na území Slovenska sa odvtedy začali písať dejiny železničnej dopravy.



 

Galéria na koľajniciach

Pri príležitosti 175. výročia železníc na Slovensku Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) cestujúcim predstavila nový spoločenský vozeň s novým dizajnovým polepom od slovenského výtvarníka Luku Braseho. Jeho diela sú vystavené aj vo vnútri vagónu, ktorý sa tak stal pojazdnou umeleckou galériou a kaviarňou zároveň.

Luka Brase je rodák z Dolného Kubína, ktorý študoval na Akadémii umení v Banskej Bystrici a má za sebou 33 samostatných výstav. Vlakmi cestuje pravidelne dlhé roky, a to ho priviedlo k osloveniu ZSSK na bezodplatnú spoluprácu. Vždy bolo jeho snom spraviť z vagóna umelecké dielo, čím chcel prepojiť dve svoje vášne – umenie a vlaky.

Vlaky ho fascinovali od útleho detstva. V dospelosti nimi začal cestovať pravidelne medzi svojim ateliérom v Dolnom Kubíne a Bratislavou, ale aj po celej Európe. Pri mihotajúcej sa krajine, pocite slobody a radosti vytvára svoje umelecké diela.

Na cestovaní vlakom ho priťahujú aj osobné stretnutia s novými ľuďmi spojené s diskusiami o živote a umení. Luka, ktorý nevlastní vodičský preukaz, si vždy hovorí: „Nemám čas strácať čas...“ a práve pre časté cesty vo vlakoch ho na tvorbu využíva na sto percent. Častokrát ho spätná väzba priamo od ľudí vo vlaku priviedla k skvelým nápadom.

Keď sme sa ho spýtali, či mu nevadí maľovať počas jazdy, pohotovo odvetil, že práve naopak, že ten pohyb a mihotajúca sa krajina za oknom pri rýchlosti 160 km/hod dodáva jeho obrazom pridanú hodnotu. A dodal, že za tie roky už pozná úseky, kde sú tie najväčšie výhybky a vtedy preruší na chvíľu maľovanie.

 

Rozšírená realita oživí umenie

Výstava pozostáva z desiatich obrazov vo formáte 50 x 50 cm umiestnených v spoločenskom vozni. Zaujímavosťou je 3D rozšírená realita prostredníctvom aplikácie Illustory. Cestujúci si ju môžu stiahnuť prostredníctvom QR kódu, ktorý je vyobrazený priamo na vozni.

Aplikácia oživuje umelecké diela v rozšírenej realite a ukazuje tak ich skryté príbehy. Je to svet, kde sa umenie stretáva s technológiou. Kúzlo, pri ktorom diela ožívajú. Na vašom telefóne, alebo tablete sa odrazu zjaví uháňajúca prvorepubliková Slovenská strela pod tatranskými končiarmi či dymiaca parná lokomotíva tatranskej zubačky trieliaca pestrofarebným obrazom.

Zážitok zo sledovania rozšírenej reality a nová dimenzia umeleckého vyjadrenia v jednom. Premeňte svoj telefón alebo tablet na okno do sveta nového umenia. Obrazy sa rozprestierajú do tretieho rozmeru. Pohltia vás symfóniou animácií, zvukov a hudby.

 

Slovenská strela na vozni

Dizajnový polep, ktorý pokrýva celý povrch spoločenského vozňa, je taktiež z dielne slovenského výtvarníka. Luka Brase ho navrhol spolu s grafickým dizajnérom, pričom stvárňuje aj motívy na tému 175. výročia príchodu prvého parného vlaku na územie Slovenska.

Na jednej strane zobrazuje legendu prvorepublikových železníc, Slovenskú strelu – motorový vozeň, ktorý od roku 1936 zabezpečoval rýchle spojenie po koľajniciach medzi Prahou a Bratislavou. Na druhej strane umelec stvárnil parný vlak z počiatkov železníc na Slovensku. Svojou veľkosťou sa toto autentické umelecké dielo radí medzi najväčšie na Slovensku.

 

Pojazdná galéria dorazí až do Košíc

Cestujúci budú môcť využiť pojazdnú kaviareň s výstavou obrazov na najfrekventovanejšej linke z Bratislavy do Košíc a späť vo vlakoch Ex 602 TATRAN (Košice 7:07 – Bratislava hl. st. 12:33) a Ex 609 TATRAN (Bratislava hl. st. 13:27 – Košice 18:53), ktoré budú jazdiť 13 dní, teda od 4. 9. do 17. 9. 2023. V niektorých dňoch sa cesty zúčastní aj samotný výtvarník Luka Brase. To, ktoré dni to budú, sa záujemcovia o kontakt s umelcom dozvedia cez sociálne siete Facebook a Instagram ZSSK.

 

Umelecká  kaviareň

Spoločenský vozeň bude na TATRANOCH plniť funkciu bistro vozňa, pričom sa v ňom budú ponúkať teplé nápoje ako napríklad káva a čaj, balené nealkoholické (voda, sladené nápoje, džúsy) aj alkoholické nápoje (pivo, víno), rozlievaný alkohol a čapované pivo.

Čo sa týka jedla, cestujúci si môžu pochutnať na bagetách a sendvičoch, sladkých a slaných pochutinách ako tyčinky, čipsy, horalky atď. Pri tom sa môžete cítiť ako napríklad v Paríži v niektorých z kaviarní na Montmartre, kde sledujete pri práci umelcov, ako priamo pred vami tvoria svoje obrazy a popri tom sa s nimi porozprávať.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa