Aj múry plačú: Predtým rušné jeruzalemské Staré mesto kvôli bojom zíva prázdnotou

2024-01-28 12:00:00 |   |    | 

Za viac ako 100 dní od začiatku vojny v Pásme Gazy nenavštívil starožitníctvo Rámího Nábulsího skoro žiadny zákazník. Napriek tomu predajca každý deň prechádza dláždenými uličkami jeruzalemského Starého mesta, aby svoj obchodík otvoril, píše agentúra Reuters.



 

V hradbami obohnanom jeruzalemskom Starom meste sa nachádzajú posvätné miesta judaizmu, kresťanstva a islamu. Za bežnej situácie je plné veriacich a turistov z celého sveta. To sa ale zmenilo so začiatkom vojny v Pásme Gazy. "Je to tu ako na púšti," uviedol Nábulsí, Palestínčan žijúci v Starom meste vo východnom Jeruzaleme. "Jeruzalem mal byť mestom radosti," povedal. "Teraz, keď sa prechádzate mestom, aj múry plačú," dodal.

Od začiatku vojny v Pásme Gazy podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom zahynulo okolo 25 700 Palestínčanov. Izrael vojnu začal v reakcii na rozsiahly teroristický útok Hamasu na Izrael, pri ktorom 7. októbra prišlo o život 1200 ľudí a ďalších 253 ich palestínski ozbrojenci uniesli ako rukojemníci. Izraelské úrady odvtedy zintenzívnili bezpečnostné kontroly v okolí Starého mesta kvôli obavám z rozšírenia nepokojov, najmä v okolí najznámejších svätých miest.

Turistov však ubudlo v celom Izraeli. Prevádzka na medzinárodnom Ben Gurionovom letisku sa medziročne v novembri znížila o 78 percent a 71 percent v decembri, vyplýva z údajov izraelského úradu pre civilné letectvo. V Betleheme na okupovanom Západnom brehu Jordánu prevádzkovatelia hotelov a ďalších podnikov tvrdia, že uplynulá vianočná sezóna pre nich bola najhoršia v histórii.

Bránami jeruzalemského Starého mesta denne prechádzali židia, moslimovia a kresťania, aby sa pomodlili a nakúpili. Teraz sú celé rady obchodov zatvorené, pretože prevádzkovatelia radšej šetria náklady, hovorí Nábulsí, ktorý je klenotník. Jeho obchod síce zostal otvorený, ale skoro nikto tam nechodí. Sedí preto vonku, číta si noviny, kŕmi mačky zo susedstva, oprašuje drevené regály a čaká na zákazníkov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa