Izrael potvrdil, že v Gaze zničil verejné kúpele zo 14. storočia

2023-12-29 10:15:00 |   |    | 

Izraelská armáda potvrdila, že počas operácie proti radikálom z palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy zničila kúpele zo 14. storočia. Na svojich internetových stránkach o tom informuje americká televízia CNN. Hammám v štvrti Zajtún na juhu mesta Gaza bol jediným verejne prístupným fungujúcim zariadením na tomto palestínskom teritóriu. Správca kúpeľov Sálim Vazír CNN povedal, že boli zničené pri izraelskom nálete 15. decembra.



"Teroristická skupina Hamasu mala základňu v spomínanom objekte, ktorého súčasťou bola aj sieť tunelov využívaných teroristami," uviedla izraelská armáda. Dodala, že "cieľ zasiahla za použitia presnej munície, pričom minimalizovala ujmu na nezúčastnených ľuďoch".

Kúpele v poslednom štvrťstoročí každý rok počas ramadánu prechádzali opravami. Vazír povedal, že dúfa, že sa mu ich jedného dňa podarí obnoviť. Kúpele boli ojedinelým príkladom osmanskej architektúry v Pásme Gazy a nachádzalo sa v nich niekoľko miestností, v ktorých z každej bola iná teplota.

Izrael vojnu proti radikálom z Hamasu začal po tom, čo 7. októbra prenikli na jeho územie, kde povraždili viac ako 1200 ľudí, hlavne civilistov, a viac ako dve stovky ďalších zavliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Počas izraelských vojenských operácií za necelé tri mesiace zomrelo v Gaze najmenej 21.670 ľudí, uviedli úrady ovládané Hamasom. V troskách je tiež veľká časť zástavby na tomto palestínskom území, vrátane zdravotníckych zariadení a ďalšej infraštruktúry.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa