Betlehem sa tento rok podobá mestu duchov: Chýba vianočný strom, výzdoba aj turisti

2023-12-28 08:00:00 |   |    | 

Mesto Betlehem tento rok oslavuje Vianoce bez stromu a vianočnej výzdoby. Vedenie mesta, ktoré sa nachádza na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu, už skôr oznámilo, že oslavy Vianoc rušia kvôli vojne v Pásme Gazy. V mieste, kde sa podľa viery radu kresťanských cirkví narodil Ježiš Kristus, tento rok chýbajú aj návštevníci z cudziny, píše agentúra AP.



 

Na Jeselskom námestí tento rok nie je vianočný strom či slávnostné osvetlenie. Obvyklý pochod skautov sa tento rok uskutočnil v tichu a bez hudobného sprievodu. Kresťanské sviatky v meste s prevažne moslimským obyvateľstvom pripomína betlehem, ktorého sochy sú umiestnené v rozvalinách, ktoré majú pripomínať Pásmo Gazy zničené vojnou. "Zastavte genocídu, zastavte vysídlenie, odvolajte blokádu," vyzýva transparent umiestnený na fasáde neďalekého domu.

"Tento rok tu je bez vianočného stromu a svetiel len temno," povedal agentúre AP františkánsky mních John Vinh, ktorý si každý rok prichádza do Betlehema pripomenúť narodenie Ježiša Krista z Jeruzalema, kde pôsobí. Je tak aj jedným z mála návštevníkov, ktorí tento rok do Betlehema prišli. Cudzinci v meste skoro úplne chýbajú. Kvôli konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas mnoho leteckých spoločností zrušilo svoje spoje do Izraela, čo tvrdo dolieha na miestny cestovný ruch.

"Tento rok nikto nepríde, otvorili sme, pretože je to potrebné, sú Vianoce," povedal agentúre AFP vedúci jedného z obchodov s betlehemami a suvenírmi. Podobného názoru sú aj ďalší obchodníci a prevádzkovatelia reštaurácií, s ktorými hovorili zahraničné agentúry. Na chudobné tržby, ktoré už zažili v rokoch 2020 a 2021 počas pandémie covidu-19, sa nesťažujú. "Nemohli by sme odôvodniť, že sme postavili strom a že oslavujeme ako obvykle, keď (v Pásme Gazy) niektorí ľudia nemajú ani domov," povedal agentúre AP prevádzkovateľ jednej z reštaurácií.

Cestovný ruch pritom tvorí zhruba 70 percent príjmov ľudí, ktorí žijú v Betleheme. Väčšina návštevníkov prichádza práve počas vianočných sviatkov, hoci sa mesto snaží prilákať turistov aj mimo tohto obdobia.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa