Betlehem – mesto, kde sa začal písať vianočný príbeh

2020-12-23 08:01:00 |   |    | 

Vianoce sa už stovky rokov spájajú s krásnym príbehom o narodení Ježiša Krista v meste Betlehem. Kvôli tomu sa tam na svoju púť ročne vyberajú tisíce kresťanov, aby uvideli na vlastné oči miesta, ktoré sa spájajú s prvými dňami života Božieho syna.



 

Chrám Narodenia Pána

Podľa biblie sa Ježiš Kristus narodil v oblasti súčasného mesta Betlehem. Tam sa nachádza Chrám Narodenia Pána, ktorý postavili okolo pôvodnej jaskyne, kde údajne prišiel na svet Spasiteľ. Keď budete vchádzať do tejto budovy, musíte prejsť cez vstupnú bránu, ktorá je vysoká iba 1,2 metra. Takýmto spôsobom chceli zabezpečiť, aby sa každý návštevník pred vstupom k posvätnému miestu poklonil. Po Ježišovej smrti sa z jaskyne stalo pútnické miesto. Ľudia sa chodili pomodliť k jasličkám, do ktorých údajne Mária po prvýkrát položila svojho syna. Až v 6. storočí sa rozhodli na tomto mieste postaviť aj kostol, ktorý je v súčasnosti najstarším uchovaným kresťanských chrámom na svete. Samotná jaskyňa bola kedysi jednoduchým príbytkom chudobných ľudí, ktorí tam často prijímali aj pocestných a poskytli im jednoduchý nocľah. Zaujímavosťou je, že v podobných skromných domoch, ktoré sú čiastočne vytesané do skál, žijú chudobnejšie vrstvy obyvateľov až dodnes. Často sú to pastierske rodiny, ktoré bývajú v blízkosti rozsiahlych lúk.

 

Mliečna jaskyňa

S legendou o narodení spasiteľa je spojená aj Mliečna jaskyňa, ktorá sa nachádza v blízkosti Chrámu Narodenia Pána. Keď Jozef s Máriou a malým Ježiškom utekali pred vojakmi, potrebovali sa niekde na noc skryť a oddýchnuť si. Vtedy vošli do jaskyne, kde Panna Mária dojčila svoje dieťatko. Počas kŕmenia jej kvapka mlieka padla na skalu, na ktorej sedela a tá zostala biela. Preto v Betleheme vznikla tradícia, že každá žena po pôrode prichádza k tomuto malému oltáriku s podobizňou Panny Márie, zmieša kriedu s vodou alebo s nejakou potravinou a modlí sa k tejto svätici. Veria totiž, že vďaka tomu budú mať pre svoje bábätko dostatok materského mlieka. Do jaskyne taktiež prichádzajú páry, ktorým sa ešte nepodarilo počať dieťatko. Nedávno vznikla pri nej aj menšia kaplnka, kde sa môžete pomodliť.

 

Mar Saba

V 5. storočí založil svätec Sabas na púšti neďaleko Betlehemu ortodoxný kláštor Mar Saba. Postupne z neho vzniklo malé mestečko, v ktorom žilo až 300 mníchov. Okrem dvoch kostolov tam mali niekoľko malých kaplniek, veľkú kuchyňu a spoločnú jedáleň pre všetkých obyvateľov, ako aj sklady, izby pre mníchov a dokonca aj miesto na nocľah pre náhodných pocestných. Tak veľký komplex si vyžadoval veľké množstvo vody, preto ju museli uskladňovať v štrnástich cisternách. Po dlhé stáročia tam žili nástupcovia tohto rádu a hneď potom, ako opustili priestory kláštoru, sprístupnili ich ako jednu z atrakcií pre verejnosť. No hlavnou podmienkou mníchov bolo, aby sa dodržiavali niektoré ich tradície. Kvôli tomu nemôžu až dodnes vstúpiť do Mar Saba ženy. Tie sa mohli pozerať na komplex iba z jedinej veže, ktorú dal zakladateľ postaviť pre svoju mamu. Ani ona totiž nedostala výnimku a nemohla sa prejsť po miestach, ktoré založil jej syn.

 

Kaplnka na Poli pastierov

Pri Betleheme sa nachádza aj miesto, kde sa údajne pastierom zjavil anjel, ktorý zvestoval príchod Božieho syna. Historici sa nevedia zjednotiť, kde presne to malo byť. Uvažuje sa o troch lokalitách v blízkosti centra. Jedna sa nachádzala na predmestí, druhá na severnej časti Betlehemu a tretia na blízkych poliach. Tie sa v súčasnosti nazývajú Polia pastierov a viacerí ich pokladajú za skutočné miesto, kde došlo k zjaveniu. Práve tam totiž v minulosti chodievali pastieri so stádami na pasienky a žili v skromných jaskyniach v okolí. I preto sa tam rozhodli postaviť kaplnku, ktorá sa stala ďalším pútnickým miestom v tomto regióne.

 

Vianočné procesie

Snom mnohých veriacich je stráviť vianočné sviatky práve na tomto jedinečnom mieste, aby tak mohli precítiť výnimočnú atmosféru týchto dní. V samotnom Betleheme sú Vianoce veľkou slávnosťou. Hlavný stromček sa nachádza na námestí Manger a celé mesto je nádherne vyzdobené. V deň Ježišovho narodenia sa tam konajú veľké procesie a na omšu do Chrámu Narodenia Pána sa dostane len pár vyvolených ľudí. Rovnaký problém je tiež prísť sa počas sviatkov pokloniť k jaskyni, v ktorej sa narodil Spasiteľ. Preto je vhodnejšie rezervovať si organizovanú tour, ktorá má isté lístky na tieto miesta a môžete sa tešiť na to, že si splníte jeden zo svojich veľkých snov. Na omšu často prichádzajú nielen kresťania, ale aj veriaci z iných náboženstiev, ktorí takto vzdávajú úctu Ježišovi. I kvôli tomu Betlehem vtedy zažíva veľkú záťaž.

 

Herodium

Juhovýchodne od Betlehema sa nachádza vysoká hora, na ktorej kedysi sídlil palác Herodesa Veľkého. Ten bol v minulosti majestátnym dielom, ktoré pozostávalo zo siedmich poschodí. Jednotlivé komnaty boli honosne zariadené a z každého kúska sálal prepych a bohatstvo majiteľa. V súčasnosti sa už žiaľ nepodarilo uchovať z tejto úžasnej stavby veľkú časť. Mnoho miestností je zruinovaných, ale vy si môžete prezrieť aspoň základy toho, ako kedysi vyzeralo toto jedinečné miesto. Herodes vystaval palác vďaka otrokom, ktorí často pri práci v náročnom teréne prišli o život. Neskôr okolo centrálnej budovy postavil malé mestečko, ktoré obývali poddaní.

 

Hebron

Celá oblasť okolo Betlehema je spojená s viacerými kresťanskými legendami. Napríklad mesto Hebron patrí medzi najhlavnejšie pútnické miesta Židov, ale zároveň je aj dôležitou biblickou lokalitou. Práve na tam sa vraj mali usadiť Adam s Evou, keď boli vyhnaní z raja. Taktiež sa tam nachádza hrobka patriarchov, ku ktorej každoročne putujú tisíce veriacich.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa