Aj Česi majú svoj Betlehem: Nachádza sa kúsok od Pekla

2021-12-23 12:00:00 |   |    | 

Na severe Čiech sa v blízkosti hraníc s Poľskom rozprestiera nádherné Nové Město nad Metují. Dlhé roky ho prezývajú aj „český Betlehem“. Odpoveď na otázku, prečo zvolili práve takéto pomenovanie, nájdete pri pohľade z Juránkovej vyhliadky. Panoráma je totiž veľmi podobná ako v meste, ktoré bolo údajne rodiskom Ježiša.



 

Zámok, ktorý vylepšil Jurkovič

V centre Nového Města nad Metují sa nachádza krásny zámok, ktorý v súčasnosti slúži ako múzeum a ponúka aj niekoľko komnát na ubytovanie. Základný kameň položili na začiatku 16. storočia a pôvodne bol v barokovom slohu. V období medzi rokmi 1909 a 1913 však zámok upravili podľa plánov známeho architekta Dušana Jurkoviča. V tomto období k nemu pribudli viaceré nové prvky ako napríklad drevené stavby v záhrade. Na nádvorie sa dostanete po moste, na ktorom vás na jar a v letr čaká milé prekvapenie. Môžete si zahrať na piane alebo prečítať knihy z tunajšej mini knižnice. Súčasťou komplexu je aj bar s dobovou atmosférou.

 

Záhrada s nezvyčajnými trpaslíkmi

Súčasťou zámockého areálu je veľká záhrada, ktorú tiež upravil Dušan Jurkovič. Naprojektoval tam skleník s ohrievaním a aj špeciálny vodný systém, vďaka ktorému zavlažovali všetku zeleň vodou z rieky Metuje a nemuseli na to míňať pitnú vodu. Pri prechádzke medzi nádhernými záhonmi uvidíte aj päť sôch, ktoré vyzerajú ako trpaslíci. V skutočnosti sú to kamenné karikatúry úradníkov a sluhov. Tie postupne presúvali po viacerých českých zámkov, až ich nakoniec opäť vrátili do Nového Města nad Metují. V záhrade nájdete tiež lipovú aleju, ktorú zasadili do bývalej obrannej priekopy. Pri prechádzke počas leta to tam krásne vonia vďaka rozkvitnutým kvetom z týchto stromov.

 

Veža, ktorá bola hladomorňou

Bývalú vstupnú bránu do mesta kedysi strážila obranná veža Zázvorka. Tú v minulosti využívali aj ako hladomorňu. V súčasnosti v nej sídli múzeum a galéria. Vystavujú tam najmä obrazy umelcov z celého regiónu a vrchné poschodie je určené krátkodobým výstavám. V podkroví sa po obvode nachádzajú malé okienka, z ktorých je perfektný výhľad na mestečko. Časť priestorov je vyhradená pre turistické informačné centrum. Neďaleko veže sa v minulosti nachádzal aj bastión, kde mali päť diel. Tie taktiež slúžili na obranu mestských hradieb a samotného centra.

 

Husovo námestie

Jednou z najkrajších častí historického centra je Husovo námestie, kde stoja viaceré budovy z rôznych ér dejín tohto mesta. Niektoré z nich museli v 18. a 19. storočí renovovať, pretože už boli zničené. Počas celkovej modernizácie námestie obdĺžnikového tvaru pokryli dlažbou. V súčasnosti sa väčšina domov používa na komerčné priestory. Nájdete v nich obchody, kaviarne a reštaurácie. Od roku 1950 vyhlásili toto miesto za chránenú pamiatkovú rezerváciu. Vďaka tomu sa podarilo uchovať väčšinu stavieb v pôvodnej podobe.

 

Nájdete odvahu vstúpiť do Pekla?

Len šesť kilometrov od Nového Města nad Metují sa nachádza malá osada Peklo. Tú vyhľadávajú cestovatelia nielen kvôli jej kurióznemu názvu. Leží v lone nádhernej prírody, takže si tam môžete naplánovať príjemnú prechádzku. Aj na tomto krásnom mieste nájdete ukážku skvelej práce architekta Dušana Jurkoviča. Ten prestaval pôvodne starú budovu mlyna na reštauráciu s turistickou chatou. Oficiálne sa nazýva Bartoňova útulňa, ale domáci ju radšej volajú Peklo.


Wikimedia - Václav Hejčl - Václav Hejčl, CC BY 3.0, Link

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, CzechTourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa