Najkrajšie sviatky po celý rok: 6 vianočných múzeí vás dostane do nálady

2020-12-19 00:00:00 |   |    | 

Milovníci Vianoc v tom majú jasno. Na začiatku septembra ledva doznejú dovolenkové spomienky a oni už snívajú o adventnom období a všetkých koncoročných sviatkoch. Ak milujete atmosféru týchto dní, máme pre vás skvelý návrh. Kedykoľvek počas roka si ju môžete užiť v niektorom z vianočných múzeí vo svete.



 

Nemecké vianočné múzeum, Rothenburg ob der Tauber, Nemecko

Už samotné mestečko Rothenburg ob der Tauber patrí medzi vianočné skvosty tejto krajiny. Má nádhernú stredovekú atmosféru s množstvom uchovaných budov, ktoré pochádzajú z 15. až 19. storočia. Priamo v centre sa počas adventu konajú nádherné vianočné trhy a nájdete tam tiež špeciálny vianočný obchod s ručne robenými ozdobami na stromček. Nemecké vianočné múzeum ponúka výstavu rôznych vianočných ozdôb z obdobia 19. a 20. storočia. Niektoré kúsky majú viac ako sto rokov. Dominantou je hlavný vianočný stromček, od ktorého sa odvíjajú vitrínky s typickými, ale aj netradičnými vianočnými guľami, betlehemami alebo adventnými vencami, ale aj s viacerými modernými ozdobami, ktoré pripomínajú tento sviatok. Môžete si pozrieť, ako sa postupne v priebehu dejín zdobili stromčeky a ako vtedy vyzerali tradičné príbytky počas vianočných sviatkov. Špeciálnu časť výstavy venujú Santa Clausovi a jeho rôznym obdobám z celého sveta.

 

Múzeum a dedinka Santa Clausa, Indiana USA

Jedno z amerických mestečiek nesie nádherný názov Santa Claus. Domáci obyvatelia časom chceli využiť toto známe meno a vymysleli tam nádhernú dedinku vianočného mužíka. Keď deti v USA píšu svoje tajné želania Santovi, listy sa dostanú práve do tohto mestečka. Kvôli tomu tam vybudovali špeciálnu poštu, ktorá vyzerá ako vystrihnutá z rozprávky. Celoročne je nádherne zdobený aj ich kostol a na každom kroku sa môžete tešiť na sošky tohto chlapíka v červenom kabáte. Počas adventu tam pravidelne organizujú tvorivé a zábavné dielničky, môžete sa tam tiež stretnúť so Santom a nechýba ani veľmi pútavý program, ktorý vypĺňa celé toto nádherné obdobie.

Uverejnil používateľ Santa Claus Museum & Village Streda 29. novembra 2017

 

 

Vianočné múzeum, Salzburg, Rakúsko

Každý milovník Vianoc by mal zažiť aspoň jeden rok adventné obdobie v Salzburgu. Samotné mesto je ako stvorené pre tento sviatok. Večerné adventné trhy plné tradičných ozdôb, vareného punču a vína či iných dobrôt sú predzvesťou toho, čo na vás bude čakať v samotnom múzeu. To sa rozprestiera na dvoch poschodiach. Počas prehliadky si môžete pozrieť malé vianočné dedinky, nádherné tradičné stromčeky, ale aj jednu obývačku, ktorá je stále pripravená na príchod Santu. Zaujímavosťou je, že celá táto vzácna zbierka je súkromná. Keď už zberateľka nemala kde odkladať svoje ozdôbky, rozhodla sa o ne takto podeliť s verejnosťou. Na výstave uvidíte aj tradičné masky krampusov. Po prehliadke si ešte nájdite čas a pozrite sa aj do okolitých dediniek, ktoré sú spojené so vznikom najkrajšej vianočnej piesne Tichá noc.

 

Castle Noel, Medina, Ohio, USA

Predstavte si, bez čoho nemôžu existovať vaše Vianoce a istotne to v tomto múzeu nájdete. Castle Noel je najväčšou celoročne otvorenou vianočnou atrakciou na svete. Je to taká zmes zábavného parku a múzea. V interiéri nájdete Vianoce na americký spôsob. Čakajte teda veľa ozdôb s prímesou gýču a prekvapenie v každom kúte, kde sa obzriete. Do tohto múzea dokonca premiestnili aj niekoľko legendárnych výkladov s vianočnou výzdobou, ktoré sa preslávili v New Yorku. Okrem toho čakajte niekoľko interaktívnych atrakcií ako malý vláčik pohybujúci sa po hrade, ale aj šmykľavka, na ktorej sa môžu spúšťať i dospelí. Po celý čas buďte v strehu, pretože nikdy neviete, kedy vás svojou prítomnosťou prekvapí Santa s jeho otázkou, či ste počas roka poslúchali.

 

Múzeum Charlesa Dickensa, Londýn, Anglicko

S týmito sviatkami sa spája aj nádherný klasický príbeh Vianočná koleda. V Londýne sa nachádza múzeum, ktoré je celé venované tvorbe a životu Charlesa Dickensa. Autor tejto poviedky mal tento dom ako svoje mestské sídlo, do ktorého prichádzal z vidieka a vítal tam svoje návštevy. Pravidelne na začiatku adventu odejú múzeum do vianočného šatu a prispôsobia ho práve tejto nádhernej knihe. Popri tom organizujú zaujímavé programy ako čítanie Vianočnej koledy, divadelné predstavenia, ktoré zachytávajú časti tohto príbehu či scénky, prinližujúce tvorbu jedného z najkrajších vianočných príbehov.

 

Rovaniemi, Laponsko

Počas predvianočných potuliek by ste nemali vynechať ani originálny domov Santu Clausa, ktorý sa nachádza v úžasnom laponskom mestečku Rovaniemi. Po príchode sa ocitnete doslova uprostred rozprávkovej krajiny. Ako prvé navštívte tunajšie vianočné trhy s rôznymi tradičnými pochúťkami. Potom sa už vyberte santovským expresom priamo do jeho dedinky, kde uvidíte všade pobehovať usilovných elfov, ako pomáhajú Santovi s blížiacimi sa sviatkami. Môžete navštíviť ich dielničku, poštu, kam chodia zásielky od všetkých detí zo sveta, môžete sa naučiť niečo o týchto sviatkoch v elfskej škole a zájsť na pohár horúcej čokolády do ich špeciálnej taverničky. Toto všetko je prepojené rôznymi interaktívnymi prvkami, ktoré si zamilujú nielen deti, ale aj dospelí.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa