DOMA Bazilika minor je vo Vranove

2008-09-10 10:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V poradí už 9. bazilikou minor sa v týchto dňoch stal rímskokatolícky kostol Narodenia Panny Márie vo Vranove nad Topľou. Rozhodol o tom pápež Benedikt XVI.



V zdôvodnení, ktoré pápežovi v apríli tohto roka zaslal košický arcibiskup Alojz Tkáč, sa hovorí, že kostol spĺňa všetky liturgické požiadavky. Z historicko-umeleckého hľadiska má zachované gotické prvky a vyniká umelecky cenným barokovým interiérom.

 

 

Súčasný kostol bol postavený v gotickom slohu po príchode františkánov v roku 1441. V rokoch 1713 až 1714 bol prestavaný a o štyri roky na to vyhorel. Jeho obnova prebiehala 38 rokov.

     
V tomto roku uplynulo 300 rokov od umiestnenia obrazu Panny Márie do interiéru kostola. Ide o olejomaľbu na plátne s rozmermi 54 x 41,5 centimetra od anonymného autora zo začiatku 17. storočia. Pavlíni sa do kontaktu s obrazom dostali prvýkrát v auguste 1708, keď obraz slzil, a tak ho umiestnili do spomínaného kostola, kde je predmetom kultu do dnešného dňa. Počas ničivého požiaru v apríli 1718 tento obraz ako jediný zostal nedotknutý ohňom.
     
Vranov je významným zemplínskym pútnickým miestom.  Ďalším dôvodom je, že jeden z bočných oltárov kostola je zasvätený sv. Klimentovi. Pozostatky svätca boli prevezené z hradnej kaplnky v Čičave, kde patronát sv. Klimenta siaha až do obdobia Veľkej Moravy.

Ide o veľmi staré, približne 1200-ročné, patrocínium," vymenoval dva hlavné dôvody udelenia titulu bazilika minor cirkevný historik Peter Zubko z Teologickej fakulty v Košiciach. O povýšenie kostola na baziliku minor požiadal košický arcibiskup Alojz Tkáč v apríli tohto roka.Pápežský dekrét o povýšení bol do Košíc doručený koncom júla.

Bazilika minor je pápežský kostol, v ktorom je možné získavať odpustky a niekoľkokrát do roka sa tam musia konať pontifikálne sväté omše za Svätého Otca. Podľa cirkevného historika sa tak Vranov nad Topľou stane cirkevne významným mestom.

Na Slovensku je v súčasnosti osem kostolov s titulom bazilika minor: v Šaštíne, v Nitre, v Rajeckej Lesnej, v Starých Horách, v Kežmarku, v Levoči, v Ľutine a v Bardejove.

 

Neskorogotický rímskokatolícky kostol Narodenia Panny Márie postavený v roku 1580. Zvlášť cenný je jeho barokový interiér, so stropnými maľbami od významného českého maliara Jána Lukáša Krackera, sochárskymi a rezbárskymi prácami z dielne Jozefa Hartmana a liturgickou súpravou od levočského zlatníka Jána Syilassyho. Bývalý kláštor pavlínov, ktorý bol pristavaný ku  kostolu, zdobí barokový portál a v interiéri vzácna freska. Umelecky hodnotné je barokové súsošie svätého Jána Nepomuckého a Panny Márie s Ježiškom z roku 1770, umiestnené v rímskokatolíckom kostole svätého Františka z Assisi. V mestskej časti Čemerné je zaujímavý gréckokatolícky chrám Nanebovzatia Panny Márie, ktorý opatruje starší ikonostas a oltár.  V štátnom zozname kultúrnych pamiatok je zapísaný starobylý židovský cintorín.

 

Mestské informačné centrum Vranov nad Topľou
Tel: +421 (0) 57/ 446 46 48
Fax: +421 (0) 57/446 46 48
 Email: 
ckprima@ckprima.sk 
www.ckprima.sk 
Námestie Slobody 969
093 01 Vranov nad Topľou
 

Zdroj/autor: Vranov n/Topľou, tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa