DOMA Filmový festival Cinematic

2008-09-09 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Tretí ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch, sa uskutoční od 10. do 15. septembra. Popri filmovom programe v hlavnej súťažnej a deviatich nesúťažných sekciách, ponúkne množstvo sprievodných podujatí.



Viac ako 80 celovečerných a krátkych filmov z rôznych kútov sveta uvidia návštevníci počas tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch. Tretí ročník  zahŕňa súťažnú a deväť nesúťažných sekcií. "Cinematik prináša originálnu koncepciu súťažnej sekcie nazvanej Miesto stretnutia Európa. Koncept súťaže spočíva v predstavení najlepších filmov, ktoré boli za posledný rok vytvorené v Európe," konštatoval jeden z organizátorov podujatia Peter Konečný. 

Výber a hodnotenie filmov je v rukách 13 renomovaných filmových kritikov z rôznych európskych krajín. Slovensko zastupuje filmová kritička Jana Kadlecová. Cinematik vytvára priestor na konfrontáciu názorov a hodnotení jednotlivých kritikov, čím umožní sledovať slovenskému divákovi vkus mladej Európy a súčasne vidieť filmy, ktoré doteraz neboli premietané v slovenských kinách.
     

Jedna z hlavných nesúťažných sekcií Rešpekt predstaví tvorbu významného španielskeho režiséra Venturu Ponsa. Sekcia Za hranicou kultu poodhalí fenomén akčných a hororových Polnočných hrdinov na čele s kultovým Šialeným Maxom. Cinematik upriami pozornosť aj na najzaujímavejšie výbery z talianskeho filmu v sekcii Taliansko pod lupou a odprezentuje aktuálne pôsobiacich najlepších rakúskych dokumentaristov Dokma: Rakúsky dokument. Domáci film bude mať svoje zastúpenie v sekcii Čo dom dal. 

Niekoľko exkluzívnych predpremiér predstaví filmový festival v rámci bloku Hore dolu prúdom. V rámci sekcie Cinema Choice uvidia diváci päť najlepších filmov distribučného polroku. Kinematograf rozkrúti kotúče najnovších slovenských filmov  a pre najmenších je určený Cinematik Jr. Súčasťou tohtoročného festivalu sú výstavy mladých slovenských výtvarných umelcov, semináre, workshopy či vystúpenia alternatívnych hudobných kapiel.

Šesťdňový filmový maratón dá tiež divákom možnosť odpútania sa od priestorov kinosál a oddýchnuť si od filmového plátna. Čakajú ich nielen vystúpenia hudobných kapiel, výstavy, prednášky, ale aj atraktívne novinky. Na Cinematiku svoje aparatúry rozložia kritikmi oceňované avantgardné a alternatívne kapely a muzikanti 100 múch, Orchester nového primitivizmu, Jamadan, Skapela, DJ Karaoke Tundra.

Cinematik sa bude ako jediný filmový festival na Slovensku venovať mediálnej gramotnosti. Pre študentov stredných škôl sú pripravené prednášky Zuzany Mojžišovej a Martina Kaňucha zamerané na Otvorené vnímanie filmovej a mediálnej kultúry. Svoje vedomosti a skúsenosti predstaví aj hlavný hosť festivalu, katalánsky režisér Ventura Pons. Pre návštevníkov festivalu je pripravené jeho vystúpenie po premietnutí filmu O čom to všetko je. Súčasťou filmového festivalu budú aj výstavy a inštalácie diel mladých slovenských umelcov z Akadémie umení v Banskej Bystrici. Novinkou bude Vidoart Match Vol.2 - súboj videoartov bratislavských a košických študentov .

Významným sprievodným podujatím je workshop takmer tridsiatich študenov Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, ktorí budú v štyroch tímoch nakrúcať v uliciach Piešťan krátkometrážne filmy na tému Hrdina. Žánrovo pôjde o akčný film, zombie horor, experiment a romantickú komédiu. Na projektoch prisľúbili svoju účasť aj herečky Petra Polnišová či Jana Oľhová.

 

 

Kontakt
MFF Piešťany, o. z.
Bitúnková 23
900 31 Stupava
Tel.: 0914 266 911
Fax: 0903 200 517
E-mail:
info@cinematik.sk www.cinematik.sk

 

Zdroj/autor: tasr, cinematik, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa