ZDRAVIE Začína chrípkové obdobie

2009-01-14 11:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Úrad verejného zdravotníctva v najbližších týždňoch očakáva nárast ochorení s vyvrcholením v pravidelnej zimnej epidémii koncom januára a začiatkom februára.



"Keďže aktivita chrípky v predchádzajúcej chrípkovej sezóne na Slovensku bola nízka, možno predpokladať, že v tejto sezóne ochorie viac osôb," uviedla pre TASR hovorkyňa úradu Lenka Šramková.

     
Predpokladá sa, že aktivita chrípky sa bude v najbližších týždňoch zvyšovať aj v európskych krajinách. V súčasnosti je najvyššia naďalej v Portugalsku. Stredne vysoká aktivita pretrváva v Írsku, Španielsku a vo Veľkej Británii, rovnakú aktivitu chrípky dosiahlo Francúzsko a Taliansko.
     
"Chrípku nesmieme podceňovať, je potrebné ju vyležať. Pokoj na lôžku je dôležitý pre chorého a z preventívneho hľadiska aj pre jeho okolie. Koľko má chorý zostať v posteli, závisí od klinického priebehu ochorenia a rozhodne o tom ošetrujúci lekár," upozornila Šramková. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú, hoci únava a slabosť môžu pretrvávať dlhšie. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov.
     
Liečba chrípky je symptomatická. Spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, zápalu dýchacích ciest. Pri nekomplikovanom priebehu sa antibiotiká bežne nepoužívajú. Najúčinnejšou prevenciou na zníženie nepriaznivých dôsledkov chrípky a základnou podmienkou pri príprave SR na pandémiu je každoročné očkovanie proti nej.
     
Záujemcovia o očkovanie proti chrípke ho majú aj tento rok zadarmo. Svojim poistencom ho prepláca všetkých päť zdravotných poisťovní, ktoré pôsobia na slovenskom trhu. Očkovaciu látku predpíše buď pediater alebo všeobecný lekár pre dospelých. Vakcína sa každý rok pripravuje podľa novej receptúry, podľa toho, aké vírusy cirkulujú v ovzduší. Ochranný efekt nastupuje po desiatich až 14 dňoch.
     

Chrípka je vysoko nákazlivé, vzduchom sa šíriace ochorenie, ktoré môže byť spúšťačom rôznych ďalších ochorení. Ročne na ňu ochorie na Slovensku približne 1,5 milióna ľudí. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov. Odborníci odporúčajú očkovať aj deti a tehotné ženy. Najvyššia chorobnosť je práve do 15. roku života. Dôvodom je aj fakt, že školské kolektívy sú ideálnym miestom šírenia ochorenia.

 

Zdroj/autor:  uvz,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa