ZDRAVIE Ako poraziť chrípku

2010-10-04 10:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Chrípka je veľmi nákazlivé vzduchom sa šíriace prenosné ochorenie. V našich podmienkach má sezónny charakter. K jej nástupu ako aj ku vzniku chrípke podobných ochorení dochádza neskoro v jesenných mesiacoch.



Na Slovensku každoročne ochorie na chrípku 1 až 2 milióny ľudí. Často je sprevádzaná komplikáciami a má okrem zdravotného dopadu aj významný ekonomický dopad na spoločnosť. Najúčinnejšou špecifickou prevenciou na zníženie nepriaznivých dôsledkov chrípky je očkovanie. Princípom očkovania je tvorba ochranných protilátok, ktoré zabraňujú vzniku ochorenia, prípadne zmierňujú jeho priebeh a znižujú riziko komplikácií chrípky.

Očkovacie látky proti chrípke sa od ostatných očkovacích látok odlišujú tým, že sa vzhľadom na menlivosť vírusu chrípky mení každoročne ich zloženie podľa aktuálnych kmeňov vírusu chrípky cirkulujúcich v predchádzajúcej sezóne. Výroba chrípkovej vakcíny je časovo náročný proces a začína sa po odsúhlasení aktuálneho zloženia vakcíny na nastávajúcu chrípkovú sezónu skupinou expertov Svetovej zdravotníckej organizácie.

Kto by sa mal očkovať proti chrípke

Očkovanie proti chrípke má byť v prvom rade zamerané na ľudí, u ktorých je najvyššia pravdepodobnosť vzniku komplikácií, resp. tých, ktorí sú najväčšmi vystavení zvýšenému riziku chrípky (osoby s iným najmä chronickými ochorením, osoby so zníženou obranyschopnosťou organizmu, osoby žijúce v kolektívnych zariadeniach, ako sú domovy dôchodcov, sociálne ústavy, geriatrické centrá a podobne).

Kedy je vhodný čas na očkovanie

Očkovať možno počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky. Na Slovensku vrcholí epidémia chrípky zvyčajne medzi koncom decembra a začiatkom marca. Očkovať je možné aj v čase zvýšenej aktivity chrípky. Rizikom je však to, že očkovaná osoba môže ochorieť skôr, ako si stihne vytvoriť protilátky. Ochranné protilátky po očkovaní si organizmus vytvára postupne. Optimálne množstvo špecifických protilátok sa vytvorí asi za 10 - 14 dní po očkovaní.

Zloženie chrípkových vakcín 

Vakcíny pre sezónu 2010/1011 obsahujú tri kmene vírusu chrípky (odporúčané SZO pre severnú pologuľu a rozhodnutie EÚ): California/7/2009 (H1N1), Perth/16/2009 (H3N2), Brisbane/60/2008;


Kto to zaplatí

Chrípkové vakcíny sú v súlade s indikačnými obmedzeniami plne hradené zdravotnými poisťovňami nasledovným skupinám osôb:

 

  • deťom od 6 mesiacov do 12 rokov veku
  • osobám 59 ročným a starším
  • osobám umiestneným v liečebniach pre dlhodobo chorých, geriatrických centrách a zariadeniach sociálnych služieb
  • zdravotníckym zamestnancom, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s pacientom alebo ohniskom nákazy
  • osobám dispenzarizovaným (bez ohľadu na vek), so závažnými chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovo-cievneho aparátu, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami.

 

Zdravotné poisťovne môžu uhradiť očkovaciu látku proti chrípke aj nad rámec indikačných obmedzení.

 

Ako na to

Výdaj očkovacích látok proti chrípke je viazaný na recept. Záujemca o očkovanie proti chrípke požiada svojho ošetrujúceho lekára o predpísanie očkovacej látky, ktorú si po predložení receptu vyzdvihne v lekárni. Následne ošetrujúci lekár vykoná očkovanie.


 

Zdroj/autor: uvzsr,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa