NA LYŽIACH Bez prilby spadnete na hlavu

2009-12-30 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Aj keď na Slovensku zatiaľ používanie prilby pri lyžovaní nie je povinné, podľa záchranárov by ich však mali nosiť všetci, teda nielen deti, ale aj dospelí.



Podľa Horskej záchrannej služby, dokážu lyžiarske prilby zabrániť mnohým závažným poraneniam. V porovnaní s minulosťou zmenili podmienky na lyžovanie. V súčasnosti sa lyžuje častejšie na technickom snehu."Technický sneh je ľad. Čiže ak voľakedy človek na prírodnom snehu aj padol a udrel sa hlavou o snehovú podložku, tak urobil jamu, ale nič sa mu nestalo," skonštatoval záchranár.

     
Dnes sú však podmienky odlišné a bežne sa stretáva s úrazmi hlavy následkom pádu. "Často ošetrujem úrazy, ktoré následne posielam do nemocnice. Všetko pády, úrazy hlavy. Zo skúseností viem, že až v 90 percentách prípadov ide pri údere hlavy o stratu pamäti alebo ľahký otras mozgu.", konštatoval záchranár HZS.
     
Podobné situácie sa týkajú aj snoubordistov. Siedmi z desiatich, ktorí na svahu padli, majú podľa HZS problémy s hlavou. "Tam, kde sa lyžuje veľa ľudí, sa sneh často zmení na ľadové platne pokryté jemným snehom. Snoubordista to neustojí, zošuchne sa a padá dozadu."

Podľa záchranárov je úplne bežné, že rodičia síce kupujú prilby svojim deťom, no oni sami ich nemajú. Z detí do 12 - 13 rokov má na svahu prilbu asi 80 percent. U mladých vo veku od 14 do 19 rokov je približne 50-percentná pravdepodobnosť, že prídu lyžovať s prilbou. Naopak, svedomití v nosení prílb sú napríklad zahraniční lyžiari z Poľska. Väčšina z nich prilbu nosí.
     
Kvalitné lyžiarske prilby sa dajú kúpiť už od 33,19 eura. Cena rastie v závislosti od typu, veľkosti a podobne. Požičať sa dajú aj v požičovniach s lyžiarskym výstrojom. Lyžiarske prilby sú zateplené a vyrobené z ľahkých materiálov.

Každá prilba je vyrobená z tvrdeného polystyrénu, ktorá je prekrytá plastovým obalom a vnútornou vložkou. Tie sú z rôznych materiálov, ktoré pot sajú alebo nie. Dizajn každej dotvára vrchná škrupinka.

Prilba musí spĺňať technickú normu, daná je EM277, inak nie je vhodná na predaj. Niektorí výrobcovia používajú špeciálne technológie, pri ktorých vnútorný polystyrén stenčia, čím sa usporí na hmotnosti samotnej prilby. To je pre lyžiara len výhodou a nemusí sa báť, že by ho menej chránila. 

 

Podľa čoho si vyberať

 

  • Ventilačné otvory - zainvestujte a kúpte si prilbu s ventilačnými otvormi, ktoré sa dajú otvárať a zatvárať.
  • Odnímateľná vnútorná vložka - prilba je tak hygienickejšia, keďže vložku môžete vyprať.
  • Veľkosť - niektoré prilby majú špeciálny mechanizmus na zväčšenie alebo zmenšenie o 2-3 centimetre. Prilba vás nesmie tlačiť a nemá vám byť voľná.
  • Uši - všimnite si, či sú uši plné a pevné, alebo mäkké a odnímateľné. Pevné sú vhodnejšie pre deti aj pre dospelých, ktorí jazdia cez bránky, pretože sa môže stať, že pri jazde ich zasiahne bránka do tváre.
  • Dizajn - je len na vás, či si vyberiete lyžiarsku prilbu, ktorá má tvar predĺžený dozadu, alebo oblú snoubordovú. Ďalším typom sú prilby, ktoré sa používajú na freestyle a freeride. Celá prilba má integrovaný chránič na čeľuste.


 

Zdroj/autor: hzs,topky,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa