TÉMA Zlovoľné štáty lákajú turistov

2009-04-16 10:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO – „Zlovoľné štáty“, ktoré sú kritizované pre svoje represívne režimy alebo zbrojné programy a ďalšie nekľudné krajiny sa snažia prilákať turistov, ktorí stále vo väčšom počte podliehajú ich znepokojivému šarmu.



Myslia si experti na turistiku, ktorí sa na začiatku roka zišli v Madride na medzinárodnom veľtrhu cestovného ruchu FITUR. Na veľtrhu sa prvýkrát medzi účastníkmi objavilo Mjanmarsko (Barma), ktorej od roku 1962 vládne železnou rukou vojenská junta. Na akcii, ktorá patrí k najvýznamnejším z tohto sektoru v Európe, sa objavili tiež „horúce“ krajiny“, alebo štáty s kontroverznou povesťou, ako je napríkald palestínske územie, Líbya alebo Irán, ktorého jaderné ambície vyvolávajú škrípanie zubov Izraela i Západu.

Podľa Tonyho Wheelera, spoluzakladateľa sprievodcu Lonely Planet a autora nedávno vydaného titulu o cestách do deviatich „zlovoľných“ štátov (Tony Wheeler´s Bad Lands, A Tourist On The Axis Of Evil), táto tendencia rovnako odráža priania turistov navštíviť miesta, ktoré pred nimi videlo len málo ľudí. „Mnoho turistov chce byť medzi prvými, kto prekročí prah,“ hovorí Wheeler.

Negatívne reportáže médií o niektorých destináciách, ani zďaleka turistov nedrádzajú, naopak v nich vzbudzujú túžbu vydať sa tam a spraviť si vlastný názor, dodáva autor.

Dán Andrew Swearingen, ktorý študuje jazyky na Oxfordskej univerzite, sa v roku 2005 vydal do Severnej Kórey z „morbidnej zvedavosti“, keď bývalý americký prezident George Bush oznámil, že táto krajina je spolu s Iránom a Irakom „osou zla“.

„Severná Kórea“ musí byť jedným z najtotalitnejších režimov na svete. Je to prvá komunistická dynastia planéty. Chcel som to vidieť na vlastné oči,“ zveruje sa. Počet ciest do Severnej Kórey, ktoré môžu byť len skupinovo organizované, narástol. V roku 2001, navštívilo túto krajinu 600 turistov, vlani to bolo už 4500 ľudí.

„Krajiny, ktoré sa pre svoju zlú povesť ocitajú na titulných stránkach novín, majú väčšie problémy s tým, aby sa stali obľúbenou destináciou, pripúšťa Ross Kennedy, predseda spoločnosti Africa Abida Tourisme, ktorá poriada safari v Zimbabwe.

Priznáva však, že ukľudniť turistov a presvedčiť ich, aby krajinu navštívili pomáha, keď sa uvádzajú informácie o situácii v krajine na pravú mieru a zdôrazňujú jej prednosti.

„Nedá sa vymazať z mapy jedna destinácia len preto, že sa orientuje niektorým smerom, alebo kvôli chovanie niekoľkých osôb,“ dodáva Kennedy.

„Na druhe strane sú turisti, ktorí za varovaním vlády, aby niektorú lokalitu či krajinu kvôli bezpečnosti nenavštevovali, vidia len politiku a nie skutočné obavy o ich bezpečnosť.“, vysvetľuje šéfredaktor magazínu pre cestovné kancelárie TravelAge West Ken Shapiro.

Deväť krajín osy zla podĺa Tonyho Wheelera: Afganistan, Albánsko, Mjanmarsko (Barma), Kuba, Irán, Irak, Líbya, Severná Kórea, Saudská Arábia.

 

Zdroj/autor: fitur,afp,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa