TÉMA CouchSurfing - hľadaj si svoj gauč

2010-11-03 20:20:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/ EÚ - Viac než dva milióny tristostotisíc ľudí na celom svete dnes využíva komunikačnú sieť, ktorá im umožňuje zdielať počas turistických ciest domov zadarmo s inými cestovateľmi...



Projektov, založených na koncepcii bezplatného zdielania ubytovania a pohostinnosti, je niekoľko a asi najznámejším je - Couchsurfing.com

Proklamovanými cieľmi týchto projektov sú – okrem minimalizácie cestovných nákladov – tiež nadviazanie nových priateľstiev, šírenie tolerancie a zlepšenie medzikultúrneho porozumenia.

 

 

CouchSurfing

CouchSurfing International je nezisková organizácia, ktorá vznikla v roku 2003 v USA za účelom sprostredkovania bezplatného ubytovania pre registrovaných účastníkov. Služba je poskytovaná zdarma a umožňuje cestovateľom nadviazať kontakty s podobne rozmýšľajúcimi ľuďmi kdekoľvek na svete. Prvá webová prezentácia bola spustená na začiatku roku 2003 a súčasná verzia bola sprevádzkovaná v júli 2006.

Od tej doby sa do projektu zapojilo viac ako 1,4 milióna užívateľov  z vyše 200 krajín sveta a 66 600 miest. (Slovensko malo v novembri 2010 na stránke vyše 2600 ponúk.) Najväčší záujem zaznamenali prevádzkovatelia v prvej polovici roku 2008, kedy sa počet užívateľov zvýšil o 30 percent (v predchádzajúcich rokoch sa prihlásilo 400 tisíc osôb).

Nápad sa zrodil v hlave zakladateľa projektu Caseyho Fentona potom, čo získal lacno letenku na predĺžený víkend na Islande. Uvedomil si, že ho nechce stráviť v hoteli ako bežný turista, chcel túto krajinu spoznať zo všetkým čo k tomu patrí. Poslal teda asi tisícke islandských študentov prosbu, či by nemohol u niekoho niekoľko nocí prespať. Slovo dalo slovo a Casey strávil úžasný víkend v Reykjaviku v spoločnosti miestnych. Od tej doby uskutočnil tento nápad niekoľkokrát. Projekt CouchSurfing bol na svete.

Prevádzkovatelia na webových stránkach pravidelne aktualizujú štatistiky z ktorých vyplýva, že typickým užívateľom tejto služby je anglicky hovoriaci cestovateľ vo veku medzi 18 a 29 rokov (74 percent). Najviac surferov pochádza zo Spojených štátov, odkiaľ sa tento fenomén postupne rozšíril do Európy.

CouchSurfing je v súčasnosti najväčšia výmenná „hospitality“ sieť na svete. Okrem nej však existuje ešte mnoho ďalších, z ktorých niektoré sú špecializované ako napríklad Warm Showers pre cyklistov, Lesbian and Gay Hospitality Exchange International pre homosexuálnu skupinu.

Druhou najväčšou sieťou, ktorá funguje na rovnakom princípe ako CouchSurfing  je The Hospitality Club Počet členov tohto klubu, ktorý vznikol už v roku 2000 v Nemecku, dosahuje približne 328 tisíc registrácií v dvestosedem krajinách. V členskej základni klubu prevažujú Európania.

 

Ako to funguje

Systém je založený na princípe reciprocity – užívatelia získavajú prístup k informáciám na základe poskytnutia svojich vlastných. Každý záujemca sa musí na zvolenom serveri zaregistrrovať a uviesť svoje pravé meno. Potom si môže založiť svoj profil a podľa záujmu sa zaradiť napríklad do niektorej z diskusných skupín. Bezpečnosť je zaistená systémom referencií a osobných ručiteľov.

Ďalšia rada znie: stýkajte sa len s osobami, ktoré poskytli maximum osobných dát alebo majú preverené vzťahy s ďalšími členmi. Pokiaľ sa človek rozhodne vydať na cestu, stačí len kontaktovať osobu vo vybranej destinácii a dohovoriť si s nimi podmienky (dĺžku pobytu a pod.) Predpokladom pre úspešné fungovanie princípu zdielania je poskytnúť vlastné prístrešie ostatným, nie je to však nevyhnutnou  podmienkou.

 

Výhody - nevýhody

Základným motívom pre využívanie tejto služby je zníženie nákladov na cestovanie, u dlhších ciest (2-4 týždne), sa dajú náklady takýmto spôsobom znížiť až na polovicu. Okrem toho, že je takáto forma cestovanie v súlade s princípmi užívateľského rozvoja cestovného ruchu a ekoturistiky, prispieva tiež k lepšiemu poznaniu lokálnych komunít a kultúr.

Cestovatelia majú možnosť nadviazať vzťahy a získať nové priateľstvá. Prostredníctvom svojich hostiteľov môžu prežiť autentické chvíle v cudzej, možno i exotickej krajine.

„Musíte byť dostatočne ústretový a otvorený,“ hovoríl tridsaťročný Mark Ajero, ktorý pracuje v počítačovej firme v Poděbradoch. „Musíte sa zbaviť všetkých politických a náboženských predsudkov.“ Mark sa ako couchsurfer pozrel do rôznych domácností v Taliansku, Poľsku, Holandsku, Francúzsku a Španielsku. Couchsurfing vraj využíva, aj keď ide na návštevu na rodné Filipínske ostrovy.

Stretol som množstvo zaujímavých a veľmi rozdielnych ľudí,“ uviedol Mark. „A s týmito ľuďmi sa musíte naučiť nejako existovať.“ Uvádza príklad, keď do jeho domácnosti obývanej programátorskými čudákmi prišla skupina šiestich potetovaných umelcov z Holandska. „Za normálnych okolností, by sme sa ani nestretli. Takto sa z nás stali priatelia,“ povedal Mark, ktorý pri couchersurfingu nenarazil vraj na žiadneho „úchyla“.

Na cestovateľov alebo hostiteľov, môžu však čakať aj nepríjemne  prekvapenia. „Musíte si dôkladne vyberať podľa profilu užívateľa, aby bolo potom stretnutie pre obe strany nejakým spôsobom obohacujúce, povedal v rozhovore pre agentúru AFP Martin Pannier, dvadsaťtriročný študent z Francúzska, v súčasnosti na stáži v New Yorku. Vo svojom newyorskom byte ubytoval cestovateľov z Texasu, zo Švédska, z Kolumbie alebo Mexika.

Nie všetky byty sú v dobrom stave. Je vždy dobré, mať pripravený plán B,“ povedal Martin, ktorého vraj odradila napríklad špina v byte jedného Austrálčana, žijúceho V Bostone. Cestovateľ z Mexika mu vraj rozprával aj o hostiteľovi, ktorý chcel v jeho prítomnosti sledovať pornografické filmy a vyžadoval masáž nôh...

Napriek tomu majú ľudia s cochsurfingom väčšinou dobré skúsenosti. K tomu prispieva tiež možnosť hodnotiť jednotlivých hostiteľov priamo v ich internetovom profile, čím sa odhalí akékoľvek porušenie obecne platných pravidiel.

Užívatelia si svoje profily môžu tiež upraviť, aby ich návštevníci vedeli, čo môžu od návštevy čakať. Do jednotlivých kolóniek môžu napísať svoje záujmy a názory, ale tiež, či chcú návštevníkov pohostiť aj jedlom, alebo ich previesť po meste a ukázať nočný život.
 

 

Zdroj/autor: couchsurfing,czechtourism,afp,čtk,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa